Σύνοψη: Κατά την περίοδο της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων ο Κέντα με την φυλή του κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι με σκοπό το κυνήγι. Όταν ο νεαρός άντρας τραυματίζεται η φυλή του τον θεωρεί νεκρό και τον αφήνει πίσω ενώ οι ίδιοι έχουν πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Ο Κέντα τελικά θα επιβιώσει και μαζί με έναν λύκο, τον οποίο εγκατέλειψε και η δική του οικογένεια, θα προσπαθήσουν να γυρίσουν στο σπίτι πριν έρθει ο βαρύς χειμώνας.

Άποψη:  Ιστορίες επιβίωσης και ανθρώπινης δύναμης βλέπουμε συχνά στο σινεμά τα τελευταία χρόνια και η αλήθεια είναι ότι το “Alpha” δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς. Τοποθετημένη στην προϊστορική εποχή και με επινοημένη διάλεκτο αποκλειστικά για την ταινία, η φυλή του Κέντα μοιάζει με καστ ντοκιμαντέρ –ειδικά αν λάβουμε υπόψη τα εναέρια πανοραμικά πλάνα με τις εποχές να εναλλάσσονται σε στιγμές δευτερολέπτων. Ο πατέρας του Κέντα Γιοχάνες Χαουκούρ Γιοχάνεσον (The Innocents, Game of Thrones) προσπαθεί να μάθει στον νέο πώς να κυνηγάει και να έχει σεβασμό στους προγόνους δείχνοντας από την αρχή την τάση της ταινίας προς τον συναισθηματισμό, παρά την βαρβαρότητα των χρόνων εκείνων. Εντούτοις, η εγκατάλειψη του νεαρού Κέντα φέρνει μία ολοκληρωτική μεταστροφή σε σενάριο και σκηνοθεσία και γεμίζει την ταινία με δράση και αγωνία με μοναδική παρουσία την δική του και ενός επικίνδυνου λύκου. Σε αυτές τις στιγμές ξεχνάμε κάθε κακή αρχή.

Ο Κέντα, μη σκληραγωγημένος ακόμα, πορεύεται κυρίως με βάση την καρδιά και γι’ αυτόν τον λόγο φροντίζει τον πληγωμένο λύκο δημιουργώντας άθελα του μία σχέση συμβιωτική, που παρά τις απαγορεύσεις που έχει ορίσει  η φύση δείχνει να ακμάζει και να γίνεται αιτία για την επιβίωση και των δύο. Η ακούσια εξημέρωση του λύκου “Alpha” είναι από τα σημεία-κλειδιά της ταινίας όπως συνεκδοχικά και όλες οι συναισθηματικές εκφάνσεις από τις οποίες περνάει ο Κέντα, όπως για παράδειγμα η αρχική απελπισία, ο επερχόμενος φόβος και η σποραδική αλαζονεία του κυρίαρχου θηλαστικού.

Όσο περνάει ο καιρός φυσικά, η σοφία και η ψυχραιμία επικρατούν στην συμπεριφορά του νεαρού Αυστραλού ηθοποιού Κόντι Σμιτ-ΜακΦι ( το παιδάκι από το “Let Me In” στο πλευρό της Κλόι Γκρεις Μόρετζ) ο οποίος κατεβάζει τους τόνους και λειαίνει τις κινήσεις του απομακρύνοντας οριστικά την αδεξιότητα του εφήβου που φοβάται ακόμα και την σκιά του.

Στα αρνητικά, το γλυκερό τέλος μετά από το δυνατό κύριο μέρος της ταινίας μας θυμίζει αναπόφευκτα την εξίσου αδύναμη αρχή που δεν χαλάνε το “Alpha” απλώς δεν του αξίζουν σαν επίγευση και πρώτη εικόνα αντίστοιχα.

Στο σύνολο, η προσπάθεια του σκηνοθέτη Άλμπερτ Χιουζ στην πρώτη του ταινία χωρίς τον αδελφό του Άλεν Χιουζ (των “The Book of Eli”, “Menace II Society”) είναι μία έντιμη και σκληρά ανθρώπινη παραγωγή που επενδύει εντελώς στον συναισθηματικό παράγοντα και μαγνητίζει με την καλοδουλεμένη φωτογραφία του.

Πρώτη δημοσίευση: 11 Oct 2018, 15:33
Ενημέρωση: 18 Oct 2018, 05:49
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Alpha (Alpha)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
96
Εταιρία διανομής: 
Release: 
11 Οκτωβρίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos