The Great Gatsby

Άνοιξη 1922, Νέα Υόρκη. Ο Νικ Κάραγουεϊ, επίδοξος συγγραφέας, καταφθάνει στην περιοχή αποφασισμένος να κατακτήσει το «Αμερικάνικο Όνειρο». Όμως, η αναπάντεχη γνωριμία του με τον αινιγματικό κροίσο Τζέι Γκάτσμπι, θα τον παρασύρει σε έναν κόσμο, όπου η ματαιοδοξία τυφλώνει τους πάντες με την απατηλή λάμψη της..
The Great Gatsby - κριτική ταινίας

Γνήσια συναρπαστικό μελόδραμα

Το καλό για τον Μπαζ Λούρμαν είναι πως δεν είχε να αναμετρηθεί με κάποιο «κλασικό αριστούργημα», καθώς ακόμη και ο 70s Γκάτσμπι του Τζακ Κλέιτον με πρωταγωνιστές τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τη Μία Φάροου τα έχει τα «προβληματάκια» του. Το κακό για τον οραματιστή στυλίστα, είναι πως και ο δικός του Γκάτσμπι, παρά το γεγονός πως αποτελεί ένα μεγαλόπνοο, πλουσιοπάροχο, φαντεζί υπερθέαμα με ακαταμάχητο soundtrack (λίγη λιγότερη Lana Del Rey, πάντως, δε θα έβλαπτε...), που αναστατώνει ποικιλοτρόπως τις αισθήσεις μας, δεν παύει να μας προβληματίζει, ιδίως όσον αφορά στην σκοπιμότητα της τρισδιάστατης κινηματογράφησης.

Όσο ο Λούρμαν μας ξεναγεί, μέσω του Νικ - ο οποίος διατηρεί και ρόλο αφηγητή, όντας, στην ουσία, το alter ego του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, συγγραφέα του ομότιτλου πολυδιαβασμένου μυθιστορήματος – στα υπέρλαμπρα πάρτι, καθώς και στην ίδια τη Νέα Υόρκη της περιόδου, το 3D φαντάζει μια ιδανική προσθήκη στα ιλιγγιώδη travellings και τα απίθανα ζογκλερικά της κάμεράς του Αυστραλού σκηνοθέτη. Τα οποία, συνδυαζόμενα και με μια γενικότερη ατμόσφαιρα ιλαρότητας και έντονης ερωτικής διάθεσης, εκτινάσσουν τον... wow factor της ταινίας σε δυσθεώρητα ύψη.

Όταν, ωστόσο, οι προβολείς στο ανάκτορο του Γκάτσμπι σβήνουν και τη σκυτάλη παίρνουν οι ποικίλες συναισθηματικές συγκρούσεις των ηρώων της ταινίας, οι οποίες έχουν ως επίκεντρο την Ντέιζι (της -miscast- Κάρεϊ Μάλιγκαν), ξαδέλφη του Νικ και μήλον της έριδος ανάμεσα στον Γκάτσμπι και τον Τομ Μπιουκάναν, τον βαθύπλουτο σύζυγό της, αρχίζεις να νιώθεις πως η λειτουργικότητά του «εξασθενεί». Βέβαια, από τη στιγμή που ο Ντι Κάπριο περνά οριστικά στο προσκήνιο, αποδεικνύοντας μέσα από το ρόλο του Γκάτσμπι (που εδώ θυμίζει μακρινό συγγενή κάποιου... Τσαρλς Φόστερ Κέιν), πως διανύει μια περίοδο εντυπωσιακής υποκριτικής ωριμότητας, ξεχνάς 3D και λοιπές... ασήμαντες λεπτομέρειες και γαντζώνεσαι πάνω του, αφήνοντάς τον να σε παρασύρει μέχρι το (τραγικό) φινάλε της συγκλονιστικής ιστορίας του αθεράπευτα ονειροπόλου και αισιόδοξου μέχρι... παρεξηγήσεως ήρωά του. Αυτός και ο Τζόελ Έτζερτον («Zero Dark Thirty», «Animal Kingdom»), ο οποίος ενσαρκώνει με μια επιβλητική αλαζονεία τον αντίζηλο του Γκάτσμπι, είναι που καθιστούν, τελικά, τον «Υπέροχο Γκάτσμπι» του Λούρμαν ένα γνήσια συναρπαστικό μελόδραμα, η υποβλητικά ενορχηστρωμένη, οπερατικών διαστάσεων κορύφωση του οποίου, δικαιούται να αποτυπωθεί με χρυσά γράμματα στη Βίβλο της Έβδομης Τέχνης.

Χάρης Παπαπαναγιώτου

Πρώτη δημοσίευση: 16 May 2013, 14:09
Ενημέρωση: 30 May 2013, 12:38
Τίτλος:
The Great Gatsby (Ο υπέροχος Γκάτσμπι)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
143
Εταιρία διανομής: 
Release: 
16 Μαϊου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos