Detachment

Μια χαμένη ψυχή σε διαρκή πάλη με ένα τραυματικό παρελθόν, ο καθηγητής Μπαρθς θα κληθεί να καλύψει κάποια κενά διδασκαλίας σε μια από τις πιο ζόρικες περιοχές της Νέας Υόρκης.

Μάθηση και βίωμα

Μετά από τα Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας, δε θα περίμενε κανείς από τον Τony Kaye τίποτα λιγότερο από ένα αιχμηρό σχολιασμό, αυτή τη φορά πάνω στο ρατσισμό απέναντι στο δάσκαλο, από το κοινωνικό σύστημα. Η αναπαράσταση του επαγγέλματος του δασκάλου φέρνει στο μυαλό κόπωση, απογοητευμένο ιδεαλισμό αλλά και τη μαχητικότητα που χρειάζεται κάποιος να έχει όταν ασχολείται με το συγκεκριμένο επάγγελμα. Ο σκηνοθέτης επιστρατεύει, εκτός από το σοκ, όπως το συνηθίζει, και ηθοποιούς όπως ο Adrien Brody, η Lucy Liu ο William Petersen και η Samy Gale, οι οποίοι αν μη τι άλλο δε φοβούνται να εκτεθούν.

Ίσως ο μόνος τρόπος για να είναι ένας δάσκαλος “αποτελεσματικός” και να αξιολογήσει στεγνά τους μαθητές, όπως το ζητά ένα Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, είναι η πλήρης συναισθηματική αποστασιοποίηση, τόσο από το γνωστικό αντικείμενό του όσο και από τα ίδια τα παιδιά. Σε κάθε άλλη περίπτωση, που ο δάσκαλος επιθυμεί να συγκινήσει το μαθητή, η σύγκρουση με το σύστημα είναι αναπόφευκτη, και οδηγεί σε αδιέξοδα, ή σε δημιουργία, ανάλογα κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα για επανάσταση. Η κινηματογράφηση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, απλή και “βρώμικη”, σχεδόν τηλεοπτικά ντοκυμαντερίστικη, προσομοιάζει στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού, ως προς την κοινωνική υποτίμησή του

Οι παραλληλισμοί με τη βιωματική σφαίρα του αξιολογητή μας, αποκαλύπτουν πως το βίωμα είναι η μόνη οδός για να μάθει κανείς κάτι. Όταν λείπει αυτό, μεταφέρονται ξερές λέξεις και νοήματα, χωρίς καμία αξία. Το να κοιτάξεις στα μάτια τους μαθητές και να πάρεις μία κινούμενη φωτογραφία ψυχής, ακόμα κι όταν ο χρόνος δεν υπάρχει, είναι μία πολυτέλεια ζωογόνος. Η απαισιοδοξία, ωστόσο του σχολιασμού του Kaye, όσο κι αν αφυπνίζει, είναι για ακόμη μια φορά ασφυκτική. Δημιουργεί τόσες άμυνες όσες και η εικόνα της εκπαίδευσης σήμερα, αφού υπογραμμίζει οτι μερικοί κούκοι, μόνοι τους, δε φέρνουν την άνοιξη.

Εύη Αβδελίδου

Πρώτη δημοσίευση: 21 Mar 2013, 11:27
Ενημέρωση: 28 Mar 2013, 12:24
Τίτλος:
Detachment (Μαθήματα ζωής)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Μαρτίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos