Στέλιος Κούλογλου: "Η Μέρκελ τηρεί την Ομερτά"

Published: 21 Mar 2014, 15:04

Στην Ελίζα Χριστοδουλίδη

Ο Στέλιος Κούλογλου, μετά την «Ολιγαρχία», έρχεται στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του 16ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, με τη «Νονά» (θυμηθείτε την κριτική του MOVE IT εδώ), ένα πορτρέτο της Άνγκελα Μέρκελ και ταυτόχρονα ένα πορτρέτο της Ελλάδας της κρίσης. Η ομάδα του Move It βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου και στην συνέχεια είχα την χαρά να κάνω έναν προσωπικό διάλογο με τον γνωστό δημοσιογράφο στην Αριστοτέλους, με φόντο ένα γνώριμο σκηνικό της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, μια πορεία.

«Η Νονά», σύμφωνα με τον δημιουργό, άρχισε να μπαίνει σαν ιδέα στο μυαλό του, αναρωτώμενος στο πως μια άσημη φυσικός από την ανατολική Γερμανία, που δεν ενδιαφερόταν καθόλου για την πολιτική, κατάφερε να γίνει η βασίλισσα της Ευρώπης και η πιο ισχυρή γυναίκα στο κόσμο. Όπως επισημαίνει, αντίστοιχο φαινόμενο τόσο μεγάλης εξουσίας που ανατρέπει κυβερνήσεις, έχει να εντοπιστεί από τη διοίκηση της μεγάλης Αικατερίνης, έναν αιώνα πριν. Τον τίτλο του ντοκιμαντέρ τον δανείζεται από το βιβλίο της Γερτρούδη Χέλερ, το οποίο θα αποτελέσει έμπνευση και θα δώσει πολλές απαντήσεις στα ερωτήματά του. Την συγγραφέα θα επισκεφτεί στο Βερολίνο και με την βοήθεια που θα του παράσχει το βιβλίο θα στήσει στη συνέχεια τη ταινία του.

Στο ντοκιμαντέρ έχει συλλέξει πολλές μαρτυρίες από ανθρώπους που γνώριζαν την γερμανίδα καγκελάριο από τη παιδική της ηλικία μέχρι ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί μαζί της, καθώς ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και ασφαλώς την συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου η οποία γνωρίζει και προσωπικά την Μέρκελ. Η δημοσιογραφική του αναζήτηση και η δημιουργία αυτής της ταινίας επιβεβαίωσαν την εικόνα που είχε ήδη για τη γερμανίδα ηγέτη απαντώντας στην σχετική ερώτηση: «Ομολογώ πως εξαρχής δεν είχα καλή εικόνα για την Μέρκελ. Όλοι ξέρουμε πως τα μέτρα που έχει επιβάλλει στη χώρα μας είναι αντιπαθητικά, κανείς όμως δεν ξέρει γιατί κινείται με αυτό τον τρόπο, πως διαμορφώθηκε έτσι η προσωπικότητά της και ποια ακριβώς εικόνα επικρατεί στην Γερμανία». Με τα παρακάτω λόγια, υπογραμμίζει το γεγονός πως ο γερμανικός λαός δεν γνωρίζει τα πραγματικά αίτια της οικονομικής κατάρρευσης και τον πραγματικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη. « Η ανατολική Γερμανία σε αντίθεση με τη δυτική δεν έκανε ποτέ την αυτοκριτική της για τις ενέργειες των Ναζί και είχε μια διαφορετική ιδέα της Ευρώπης. Όλη η μεταπολεμική πολιτική της ανατολής βασίστηκε σε μια ιδέα γερμανικής Ευρώπης και όχι αντίστοιχα με την ιδέα της δύσης για μία ευρωπαϊκή Γερμανία, που σκοπό θα είχε την εκμετάλλευση κάποιων ευρωπαϊκών αξιών. Η Μέρκελ το ανέτρεψε τελείως αυτό γιατί ζούμε σε μία γερμανική Ευρώπη και σήμερα το Βερολίνο αποφασίζει για το 80% των συνολικών αποφάσεων της Ε.Ε.».

Στη ταινία εκτός από τη παρουσίαση της καγκελαρίου της Γερμανίας, βλέπουμε και τη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σήμερα, με πλάνα και μαρτυρίες που συγκινούν. Στην ερώτηση για το εάν υπεύθυνη για την κατάσταση της χώρας μας είναι η Μέρκελ ή  συνολικά το σύστημα ο γνωστός δημοσιογράφος απαντά πως σίγουρα είναι συστημικό το θέμα και τεκμηριώνει λέγοντας: «Καταρχήν η Μέρκελ είναι φυσικός και όπως λέει και η Χέλερ στην έκδοση της, αντιμετωπίζει τη πολιτική με πειράματα. Εάν το πείραμα πετύχει σε μία χώρα τότε το εφαρμόζει και σε άλλες. Αυτό έχει συμβεί και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. Χρησιμοποιώ παραδείγματα και από άλλες χώρες και όχι μόνο από την χώρα μας για να δείξω πιο έντονα ότι εφαρμόζεται σε όλες περίπου η ίδια πολιτική με τις ίδιες συνέπειες. Ασφαλώς η Μέρκελ εξυπηρετεί ένα σύστημα οικονομικής ολιγαρχίας της Γερμανίας και έχει τεράστιο όφελος από την κρίση. Ακόμα και οι ίδιοι οι γερμανοί έχουν υποστεί σε μία περίοδο πολλών χρόνων καθεστώς λιτότητας με όμως, λιγότερο απάνθρωπο τρόπο. Μέχρι και τα χρήματα των γερμανών φορολογούμενων που πάνε θεωρητικά στην Ιρλανδία επιστρέφουν την ίδια στιγμή στους ολιγάρχες που κανείς δεν γνωρίζει ποιοι ακριβώς είναι». Η Μέρκελ, όπως είπε ο κύριος Κούλογλου, τηρώντας την “Omerta”, τους νόμους της μαφίας, ως Νονά, ελέγχει την πληροφόρηση και έχει ρίξει τη Γερμανία στο σκοτάδι. Το καθεστώς της ανατολικής Γερμανίας της έχει διδάξει τεχνικές εξασφάλισης κοινωνικής συναίνεσης. Μέσα από τα εκτεταμένα αποσπάσματα που χρησιμοποιεί από τα πρωτοχρονιάτικα διαγγέλματα, ο δημιουργός, προσπαθεί να δείξει πως η καγκελάριος φέρεται στον γερμανικό λαό όπως φέρονται στα παιδιά κάτι που επίσης  προέρχεται από εφαρμοσμένες τακτικές της πολιτικής της ανατολικής Γερμανίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η λογική της Ανατολικής Γερμανίας ήταν να αντιμετωπίζει τους πολίτες της σαν μικρά παιδιά. Όπως αναφέρεται και στο ντοκιμαντέρ η κατάσταση έμοιαζε σε κάτι μεταξύ φυλακής και παιδικού σταθμού. Φυλακή λόγο του τείχους και της Στάζι με το να επιτηρεί και να τιμωρεί τα “άτακτα” παιδιά και παιδικό σταθμό λόγο της επιβράβευσης των ήσυχων και υπάκουων, εξασφαλίζοντας τους τις βασικές τους ανάγκες». Αυτό το σύστημα εξουσίας ευδοκιμεί με προϋπόθεση την έλλειψη πληροφόρησης, της ίδιας τακτικής που ακολουθεί η Μέρκελ, με μόνη διαφορά την μεταφορά του συστήματος σε δυτικογερμανικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον δημιουργό, η ιστορική αναδρομή που παρουσιάζει στην ταινία του, βοηθάει στη σωστή κατανόηση της σημερινής πολιτικής της Μέρκελ και κατ’επέκταση της Γερμανίας για την Ευρώπη, καθώς και για την ίδια την Γερμανία.

Ο κύριος Κούλογλου εκτιμά πως η σκληρή πολιτική της Μέρκελ μπορεί να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος της. Στην ερώτηση εάν θα είναι ευεργετικές η καταστροφικές οι συνέπειες για την Ελλάδα σε μια πιθανή αποχώρηση από το ευρώ και την Ε.Ε. απαντά: « Στην περίπτωση που υπάρξει θέμα διάλυσης το μόνο που μπορώ να πω είναι πως καλό θα είναι να μην περάσουμε πρώτοι σε αυτή την εξέλιξη γιατί όποιος κάνει την αρχή θα επωμιστεί τις συνέπειες και γι αυτούς που θα ακολουθήσουν. Καλό θα ήταν να κρυφτούμε πίσω από κάποια μεγαλύτερη χώρα σε μια τέτοια περίπτωση, όπως είναι η Γαλλία και η Ιταλία». Το μέγεθος και η αποδυνάμωση της χώρας μας αυτή τη στιγμή δεν μας επιτρέπει να σταθούμε απέναντι στην Ευρώπη αλλά από την άλλη τα μη ισοδύναμα ποσοστά δανεισμού σε  αυτή την θεωρητικά ενιαία οικονομία μόνο ευνοϊκά δεν είναι και εάν δεν ανατραπεί αυτή η μορφή άσκησης πολιτικής θα ανατραπεί η ευρωπαϊκή κοινότητα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

«Η Νονά» δείχνει να στέκεται ακάθεκτη προς το παρόν σε κάθε πρόβλεψη που απειλεί την θέση της στην εξουσία. Εκμεταλλεύεται και υποκινεί κυρίως τη νότια Ευρώπη ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί παλιά στερεότυπα και κολακεύει τα εθνικά συναισθήματα με την σχετική οικονομική σταθερότητα της γερμανικής μεσαίας τάξης, η οποία νιώθει πως κατάφερε να νικήσει την κρίση και υποβιβάζει τους λαούς που παλεύουν ακόμα για μια οικονομική ανάκαμψη. Ο Στέλιος Κούλογλου πιστεύει και ελπίζει πως η Άνγκελα Μέρκελ θα φάει μια «γερή σφαλιάρα» στις ευρωεκλογές. Όσον για το ντοκιμαντέρ του, θα προβληθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και ίσως και στο εξωτερικό αν και η θεματολογία του κλείνει πολλές πόρτες. Εμείς του ευχόμαστε να καταφέρει να συνεχίσει το αφυπνιστικό του έργο, πράγμα δύσκολο αλλά συγχρόνως απαραίτητο σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos