Σοφιάννα Θεοφάνους: "Η τέχνη αυτόν τον καιρό δεν κρύβεται"

Σοφιάννα Θεοφάνους: "Η τέχνη αυτόν τον καιρό δεν κρύβεται"
Published: 4 Mar 2012, 22:49

Στον Απόστολο Κίτσο

Το θέατρο είναι πάντα η μεγάλη αγάπη της Σοφιάννας Θεοφάνους και ο κινηματογράφος ο μεγάλος της έρωτας, παρόλο που δεν έχει κάνει πολλές δουλειές ακόμα. Το θέατρο απορροφά μεγάλο μέρος κι αφοσίωση από τη ζωή της: 20 παραστάσεις (από κλασικό ρεπερτόριο μέχρι καθαρά πειραματικές δουλειές) δεν είναι λίγες.

Και κάπου εκεί, ήρθε η πρόκληση του κινηματογράφου: Η πρώτη της εμφάνιση ήταν στις Νύφες του Παντελή Βούλγαρη, έπειτα ήρθε μια συμμετοχή στην ταινία Endlos ενός Σουηδού κινηματογραφιστή, του Έγκμαρ Σβέντλιν, ενώ οι τελευταίες 2 ταινίες που συμμετείχε ήταν το Dos του Στάθη Αθανασίου και Η Πρόταση του Τάσου Γουδέλη η οποία είναι στο post production και θα λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Δράμας του χρόνου. Μια ζεστή και ενθουσιώδης με τα καλλιτεχνικά της πάθη, γυναίκα, μοιράζεται μερικές σκέψεις της με τους αναγνώστες του MOVE IT.

Γιατί έγινες ηθοποιός; Ποιο ήταν το κίνητρο;

Δε θυμάμαι ποιο ήταν το κίνητρο για να γίνω ηθοποιός. Αυτό κάπου το ξέχασα στην πορεία. Όταν είσαι μικρός δεν μπορείς καν να ξεχωρίσεις την επιθυμία από την εσωτερική ανάγκη, το καπρίτσιο από τη συνειδητή απόφαση. Μπορώ όμως να ορίσω πια το κίνητρο που με κάνει να παραμένω σε αυτή τη δουλειά. Κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητα τα εμπόδιά της που μετράνε την ικανότητα σου στα άλματα, ο πήχης που βάζει και σε προκαλεί να αντιμετωπίσεις το ύψος σου, τα δωρεάν ταξίδια που σου προσφέρει και οι συναντήσεις με ανθρώπους που είναι συνοδοιπόροι στο σαφάρι αυτής της δουλειάς!

Πως γίνεται κανείς καλύτερος ηθοποιός;

Με το να σέβεται τους συνεργάτες του.Με το να χαμογελάει στις αναποδιές.Να βρίσκει χρόνο για τον εαυτό του και τους άλλους.Να αυτοσαρκάζεται,να γελάει.Κι αν όλα αυτά δε σε κάνουν καλύτερο ηθοποιό,σίγουρα θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο αν κι αυτά τα 2 ταυτίζονται κατά τη γνώμη μου.

Πως μετράς την επιτυχία;

Χμμ!Θα χρησιμοποιήσω ένα παραδειγμα.Έχω μια κυρία στην πολυκατοικία μου που είναι από την Αλβανία κι έχει 3 παιδιά, ο άντρας της είναι οικοδόμος,εκείνη καθαρίστρια-κλασικές ιστορίες.Κάθε πρωί τη συναντάω γιατί τα ωράριά μας συμπίπτουν και κάθε πρωί μού δίνει ένα λουλούδι επειδή τής αρέσουν πολύ. Και μπορεί να μην έχει λεφτά αλλά θα πάει στο ανθοπωλείο δίπλα και θα πάρει ένα μπουκετάκι.Είναι πάντα τόσο χαρούμενη κι ευτυχισμένη που νομίζεις ότι έχει κερδίσει το τζόκερ με τριπλό τζακπότ και στο κρύβει.Αναδίδει αυτόν τον αέρα της επιτυχίας και στο μεταδίδει γενναιόδωρα.Κάθε μεσημέρι ψήνει κάτι παραδοσιακά κουλουράκια κι επειδή με συμπαθεί μού φέρνει κι εμένα.Πεντανόστιμα.Μια μέρα τη ρώτησα τι βάζει μέσα και μού πε "Αλεύρι, νερό,ζάχαρη κι αγάπη".Νομίζω από τα πράγματα που με έχουν συγκινήσει πιο βαθιά στη ζωή μου.Εκεί κατέληξα στο ότι η επιτυχία είναι θέμα διάθεσης και ότι μπορείς να τη μετρήσεις και με κουλουράκια από αλεύρι!

Πως διαχειρίζεσαι την εικόνα σου;

Μετριοπαθώς.

Για να επιβιώσεις στον χώρο χρειάζεται πάθος και μεράκι ή λογική και συμβιβασμοί;

Λίγο από όλα.Όπως και στη ζωή. Πως μπορεί να αντιμετωπίσει την δύσκολη κατάσταση στον χώρο αυτόν τον καιρό ένας νέος ηθοποιός; Με πίστη κι εμπιστοσύνη στο δρόμο που θέλει να ακολουθήσει.

Το ελληνικό σινεμά -ενώ δεν υπάρχουν χρήματα- βιώνει μια εξαιρετικά γόνιμη περίοδο. Σχολίασε το μου...

Τα καλύτερα πράγματα χωρίς λεφτά γίνονται.Γιατί κοίτα να δεις τι συμβαίνει.Όταν έχεις χρήματα-που καλό κι άγιο είναι-αρχίζεις και ξοδεύεις.Πάρε και λίγο από εδώ,βάλε κι ένα φρου φρου παραπάνω,αρωματίσου περισσότερο,στόλισε και με κορδέλες.Όταν δεν υπάρχουν,τότε απογυμνώνεται η ανάγκη-η πραγματική.Και αυτό που βλέπεις είναι σκληρό,αληθές,ειλικρινές.Και η ανάγκη δεν κοστίζει τίποτα.Μόνο το θάρρος σου να την επικοινωνήσεις χωρίς δίχτυ ασφαλείας.Και βρίσκεις και συνοδοιπόρους και κάνεις ουσιαστική δουλειά και πας παρακάτω.Προχωράς.Αρχίζεις να βλέπεις ότι το ταλέντο στέκεται και μόνο του.Κι από αυτό η Ελλάδα διαθέτει μπόλικο,με βάθος,ύψος και πλάτος.Οι συνθήκες στις οποίες ζούμε αυτήν την περίοδο είναι γόνιμες για να ψαχτούμε και να βάλουμε ερωτήματα, να βρούμε πράγματα που μάς αφορούν.Αυτό μού αρέσει πολύ!

Τι έχει να προσφέρει η τέχνη σε περιόδους κοινωνικής αταξίας, σύγχυσης και ανέχειας; Αποτελεί αντίδοτο, καταπραϋντικό ή "ναρκωτικό";

Αποτελεί καταφύγιο.Κάπου να πας,κάτι να δεις και ν'ακούσεις και να νιώσεις ότι σε καταλαβαίνουν,ότι δεν είσαι μόνος.Η Τέχνη αυτή τη στιγμή δεν κρύβεται σε Ιδρύματα και Ναούς.Βρίσκεται έξω στους δρόμους.Στους τοίχους των Εξαρχείων,στις πορείες,στις καφετέριες,στα σπιτια με τους φίλους σου,στα τρένα,στα λεωφορεία.Η κοινωνία αλλάζει και μαζί με αυτήν και οι συντεταγμένες της.Και ο πολιτισμός είναι μια από αυτές.

Προτιμάς θέατρο ή σινεμά;

Το καθένα έχει την ομορφιά του.Το θέατρο όμως γνωρίζω τόσα χρόνια κι αυτό κάνω όπως μπορώ καλύτερα.Δεν μπορώ να πω ότι προτιμάω κάτι.Και τα 2 είναι μέρος της δουλειάς μου αν και τον τελευταίο καιρό έχω την επιθυμία να ασχοληθώ πιο πολύ με το σινεμά.

Πως διαχειρίζεσαι την σχιζοφρένεια του επαγγέλματός σου; Εννοώ: Όταν κάνεις κτήμα σου τον χαρακτήρα του ρόλου σου, πόσο εύκολο είναι να βγεις τελείως από αυτόν όταν ακουστεί το cut;

Υπάρχει μια παρεξήγηση σχετικά με αυτήν τη σχιζοφρένεια.Προσωπικά δεν την αναγνωρίζω.Έχει δυσκολίες και τρέλα όπως και οι δουλειές των φίλων μου και του αδερφού μου που όλοι πρέπει μετά από μια κουραστική μέρα να τα αφήσουν όλα πίσω και να ασχοληθούν με τη φασίνα,το μαγείρεμα,τα παιδιά και τη λαϊκή.Καταλαβαίνω ότι όλοι θεωρούν το επάγγελμα του ηθοποιού δύσκολο κι εκτεθειμένο αλλά κι εγώ θεωρώ το ίδιο για τους γιατρούς και τους οικονομολόγους.Δεν ταυτίζομαι με αυτά που κάνω.Τα αγαπώ,τα μισώ,τα πάω καλά μαζί τους,τα ψάχνω,με κολλάνε στον τοίχο,τσακωνόμαστε αλλά τα αφήνω στη θέση τους με την υπόσχεση να τα ανταμώσω πάλι.Και μετά πάω για κρασιά ή να δω τους φίλους μου ή να ασχοληθώ με τα πράγματα που μού αρέσουν.Αν δεν τα ισορροπήσεις αυτά τότε σίγουρα θα τρελαθείς,όπως και σε οποιαδήποτε δουλειά.

Τα μελλοντικά σου σχέδια;

"Όταν κάνεις σχέδια,ο Θεός γελάει μαζί σου λένε",οπότε ας το αφήσουμε έτσι προς το παρόν.

 

Φωτό: Νίκος Λιβαθηνός

 

Published: 4 Mar 2012, 22:49
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο