Πίτερ Λορντ (Pirates!): Χρησιμοποιούμε τις τεχνικές animation των τελευταίων 50 ετών!"

Πίτερ Λορντ (Pirates!): Χρησιμοποιούμε τις τεχνικές animation των τελευταίων 50 ετών!"
Published: 18 Apr 2012, 03:00

Το "Pirates! Band of misfits", δεν είναι απλά μία από τις πρώτες ταινίες κινουμένων σχεδίων που βρήκαν διανομή το 2012. Είναι αναμφίβολα η ξεκαρδιστικότερη και σίγουρα εξαιρετικά φτιαγμένη. Ένας από τους δύο υπεύθυνους για αυτό το "πειρατικό"... θαύμα είναι ο σκηνοθέτης (μαζί με τον Τζεφ Νιούιτ) του φιλμ, Πίτερ Λορντ, συνιδρυτής της εταιρείας παραγωγής animation Aardman, η οποία μας έχει χαρίσει το υπέροχο Chicken Run, αλλά και τα πολύ καλά Wallace and Gromit, Arthur Christmas... O 59χρονος Άγγλος δημιουργός μιλά για τους "Πειρατές!":

«Λάτρευα τις ιστορίες με πειρατές όταν ήμουν μικρός με προτίμηση το Νησί του Πειρατή», λέει ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης. «Αυτές οι ιστορίες μετέτρεπαν αυτό που στην πραγματικότητα ήταν ένα άθλιο ψέμα σε σαγηνευτική και άξια λόγου περιπέτεια- ιστορίες με πειρατές που μπεκρουλιάζουν στις τροπικές θάλασσες, κάτω από τον γαλανό ουρανό, περιτριγυρισμένοι από κανόνια, φορώντας τις περίφημες στολές τους. Είναι μαγικό με αυτήν την έννοια».

Η ταινία έχει γίνει με την τεχνική του stop - motion η οποία είναι και η υπογραφή της Aardman, αφού η συγκεκριμένη τεχνική της έχει εξασφαλίσει 4 Όσκαρ (3 για Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους και 1 για το Wallace and Gromit). «Κατά κάποιο τρόπο χρησιμοποιούμε τις τεχνικές animation των τελευταίων 50 χρόνων, αλλά τις συνδυάζουμε με οπτικά εφέ και computer animation γιατί ένα πράγμα που δεν μπορείς να κάνεις με την τεχνική του stop - motion είναι η θάλασσα. Γενικά δεν έχουμε ξεφύγει από αυτό που θεωρούμε ότι αρέσει στο κοινό σε σχέση με το stop - motion animation: τα σκηνικά και τα αντικείμενα δείχνουν αληθινά, απτά αλλά και μαγικά ταυτόχρονα», σχολιάζει.

Γενικά το να δουλεύει κανείς μια ταινία stop - motion είναι μια τελείως διαφορετική διαδικασία από μια live action ταινία. Ο σκηνοθέτης μας κατατοπίζει σχετικά: «Είχαμε 35 με 40 animators να δουλεύουν ταυτόχρονα. Είχαμε τόσους Πειρατές Καπετάνιους που μπορούσαμε να δουλεύουμε σε 20 σκηνές ταυτόχρονα». Αυτό σημαίνει ότι ενώ συνήθως ένας σκηνοθέτης που δουλεύει με ηθοποιούς συγκεντρώνεται στη σκηνή που γυρίζει εκείνη τη στιγμή, ο σκηνοθέτης που δουλεύει μια ταινία stop - motion καλείται να επιβλέψει δεκάδες σκηνές μαζί.

Σύμφωνα με το σκηνοθέτη ο Καπετάνιος Πειρατής ψάχνει την αγάπη και το σεβασμό στα λάθος μέρη. «Τίποτα από αυτό δεν έχει σημασία για το πλήρωμα του- είναι σαν την οικογένεια του πολύ πιστοί και τρυφεροί και ανόητοι» προσθέτει ο Lord που στο παρελθόν ήταν επικεφαλής (και σεναριογράφος) στην ταινία της Aardman “Chicken Run”. «Αλλά όταν ξεκινάει να κυνηγήσει ένα φανταχτερό βραβείο, ρισκάρει να χάσει κάτι πολύ σημαντικό».

Published: 18 Apr 2012, 03:00
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο