Βλέπω, άρα υπάρχω: η άνοδος της φιλοσοφικής τηλεόρασης

Βλέπω, άρα υπάρχω: η άνοδος της φιλοσοφικής τηλεόρασης
Published: 14 Nov 2018, 17:02
Συντάκτης:

Με αφορμή την τρίτη σεζόν του The Good Place, ο Michele Sanguanini εξερευνά για το varsity.co.uk την προβολή διαφόρων φιλοσοφικών σόου.

ΣΧΕΤΙΚΑΤο "Έτερος Εγώ: Κάθαρσις" έρχεται στις 11 Δεκεμβρίου

Έχει γραφεί στο παρελθόν πως χρειάζεται να έχει κανείς υψηλό IQ για να καταλάβει το Rick And Morty και το ίδιο ισχύει και για το The Good Place, του οποίου η 3η σεζόν βγαίνει στο Netflix, με ένα επεισόδιο ανά εβδομάδα. Με άμεσες αναφορές στον Αριστοτέλη, στην Καντιανή ηθική και στον ωφελιμισμό, και με κλασικά νοητικά πειράματα όπως το δίλημμα του τρόλεϊ, να συμπεριλαμβάνονται στα επεισόδια, το The Good Place είναι μόλις μία από τις διάφορες σειρές που στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη φιλοσοφία.

Το BoJack Horseman, άλλη μία σειρά του Netflix, είναι ένα μαύρο παραμύθι αυτοανακάλυψης και αυτοκαταστροφής. Οι χαρακτήρες προσπαθούν επί ματαίω να βρουν την ευτυχία, μία αίσθηση του ανοίκειν ή απλώς ένα νόημα στη ζωή.  Αλλά και το Rick and Morty αποτελεί μία σειρά που ασχολείται με μια υπαρξιακή κρίση θέτοντας σχετικές ερωτήσεις. «Κανείς δεν υπάρχει επίτηδες, κανείς δεν ανοίκει πουθενά, όλοι θα πεθάνουμε, οπότε έρχεσαι να δούμε τηλεόραση;», ρωτά ο Morty.

Γιατί όμως αυξάνονται οι τηλεοπτικές σειρές με τέτοιο φιλοσοφικό περιεχόμενο; Είναι άραγε μία μόδα ή μας λέει κάτι πιο βαθυστόχαστο για την κοινωνία μας και την τάση των millenial; Εύκολα αστεία μπλέκονται με κοφτερές, νιχιλιστικές απόψεις πάνω στη ζωή και την ύπαρξη. Ίσως απλώς ζούμε σε μια εποχή ταραχώδους δημιουργικότητας και βαθιάς αμφισβήτησης της παράδοσης, όπως περίπου γινόταν και στο τέλος της belle époque. Έχει όμως το ενδιαφέρον του να προσπαθεί κανείς να εξηγήσει την εποχή των meme, την εποχή των μεγάλων ανισοτήτων, την εποχή της ψηφιακής κουλτούρας και της πολιτικής αβεβαιότητας που κληρονομήθηκε από τις παλαιότερες γενιές. Η τέχνη αναπόδραστα ακολουθεί την τάση της εποχής και δεν θα μπορούσε να μην έφερνε στο προσκήνιο όλες τις ερωτήσεις που υπολανθάνουν στην ίδια την καθημερινότητα και στην κοινωνία του σήμερα. Στην εποχή των νέων μέσων, δεν γίνεται να μην τίθενται τέτοια ερωτήματα, σχετικά με το πώς έχει αλλάξει η κοινωνία και τι σημαίνει αυτή η νέα αλλαγή ούτε να αγνοηθεί η τάση για μία κάποια ανθρώπινη μιζέρια που μάλιστα οδήγησε μια παρόμοια τάση στον ίδιο τον υπαρξισμό τον 19ο αιώνα. Απλώς στην εποχή μας έχουμε τα κοινωνικά δίκτυα, που καθρεφτίζουν το ίδιο ακριβώς σύμπτωμα και σειρές όπως οι προαναφερθείσες το επισημαίνουν με έναν εξαιρετικό τρόπο.

Ενώ το Bojack Horseman και το Rick And Morty βέβαια είναι εξαιρετικά νιχιλιστικές σειρές, το The Good Place διατηρεί μία αισιοδοξία, παρόλο τον κίνδυνο να καταδικαστούν οι ήρωες σε αιώνιο βασανισμό. Μπορεί να στερηθούν τη ζωή, μπορεί η ύπαρξη να συσχετίζεται με πόνο, παρόλα αυτά οι κύριοι χαρακτήρες της σειράς μας δείχνουν πως το νόημα μπορεί να βρεθεί. Και βρίσκεται στην τάση να ενδιαφέρεται ο ένας για τον άλλο. Τόσο απλό μα και δύσκολο, συνάμα. Ίσως αυτό να είναι που σταματάει και τις άλλες δύο σειρές από το να είναι καταθλιπτικές και γκρίζες. Μπορεί να γελάμε στην κοσμική ασημαντότητα της ζωής, αλλά με το να συσχετιζόμαστε με τους υπόλοιπους λάτρεις των σειρών αυτών και να μοιραζόμαστε ατάκες και memes, βρίσκουμε κάπου το νόημα. Στην τελική, ίσως αυτές οι σειρές, με το να μας δείχνουν πως η ζωή είναι άνευ νοήματος και παράδοξη, να μας βοηθούν να βρούμε το ίδιο το νόημά της, που κρύβεται σε ένα πολύ φανερό σημείο, δύσκολο όμως να το διακρίνει κανείς.

H 3η σεζόν για το υποψήφιο για 2 Emmy "The Good Place", κάνει πρεμιέρα στην COSMOTE TV,την Παρασκευή 14/12 στις 21.00 και προβάλλεται κάθε Παρασκευή βράδυ στις 21.00 στο COSMOTE CINEMA 4HD.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο