Σκορσέζε, Ταραντίνο, Κουαρόν εναντίον Ακαδημίας

Published: 14 Feb 2019, 22:44
Συντάκτης:

Η απόφαση της απόφαση της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών να παρουσιαστούν τέσσερις κατηγορίες σε "κονσέρβα" κατά τη διάρκεια διαφημιστικών διαλειμμάτων στην προσεχή τελετή των 91ων Οscars, έφερε αντιδράσεις οι οποίες δεν έχουν σταματημό...
Αυτή τη φορά σκηνοθέτες με επικεφαλής τους Μάρτιν Σκορτσέζε, Κουέντιν Ταραντίνο, Kρίστοφερ Νόλαν, Ντενί Βιλνέβ, Ανγκ Λι, Ντάμιεν Σαζέλ και Σπάικ Λι δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή, δηλώνοντας ξεκάθαρα προσβεβλημένοι. Την επιστολή υπογράφουν και δεκάδες ηθοποιοί και επαγγελματίες από κάθε τομέα παραγωγής.
Αναφέρονται τα εξής: «Η Ακαδημία ιδρύθηκε το 1927 για να αναγνωρίζει, να τιμά και να διατηρεί καθετί άριστο στην Τέχνη του κινηματογράφου, να εμπνέει η φαντασία και να ενώνει ολόκληρη τον κόσμο μέσω αυτής της Τέχνης. "Δυστυχώς, έχουμε απομακρυνθεί από αυτή την αποστολή στην προσπάθειά μας να παρουσιάσουμε ψυχαγωγία αντί μιας γιορτής της μορφής της τέχνης μας και των ανθρώπων πίσω από αυτήν. Η απόφασή σας δεν είναι παρά μια προσβολή σε όσους από εμάς έχουν αφιερώσει τη ζωή και τα πάθη μας στο επάγγελμα που επιλέξαμε.
Όταν η αναγνώριση των υπευθύνων για τη δημιουργία ταινιών μειώνεται από το ίδιο το ίδρυμα, ο σκοπός του οποίου είναι να το προστατεύσει, τότε δεν υποστηρίζουμε πλέον το πνεύμα της υπόσχεσης της Ακαδημίας να γιορτάζει τη δημιουργία μιας ταινίας ως μορφή συνεργασίας».
Και ο  σκηνοθέτης του "Roma", Αλφόνσο Κουαρόν, έγραψε στο Twitter:  «Στην Ιστορία του Σινεμά, αριστουργήματα υπήρξαν χωρίς ήχο, χρώμα, μουσική, ηθοποιούς, μουσική. Αλλά ούτε μία χωρίς φωτογραφία και μοντάζ..."

Λίγες ώρες μετά την ανοιχτή επιστολή, η Ακαδημία δημοσίευσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Ως μέλη της Ακαδημίας, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι καμία από τις κατηγορίες κατά τη διάρκεια της 91ης τελετής απονομής Όσκαρ δεν θα παρουσιαστεί με τρόπο που να υποβαθμίζει το έργο των υποψηφίων και νικητών, σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Δυστυχώς και ως αποτέλεσμα ανακριβών δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει παραπληροφόρηση που -όπως είναι κατανοητό-έχει αναστατώσει πολλά μέλη της Ακαδημίας. Θα θέλαμε να επαναλάβουμε και να εξηγήσουμε ξανά τα σχέδια παρουσίασης των βραβείων, όπως εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ακαδημίας. Ππεριμένουμε να γιορτάσουμε μια υπέροχη κινηματογραφική χρονιά με όλα τα μέλη της Ακαδημίας και τον υπόλοιπο κόσμο», καταλήγει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos