Πως ο Ντέιβιντ Λιντς βοηθά την Επιστήμη της Ψυχολογίας...

Published: 19 Sep 2018, 17:30
Συντάκτης:

Ο David Lynch μπορεί να έχει να κάνει νέα ταινία από το «Inland Empire» του 2006, αλλά δεν έχει σταματήσει να μας απασχολεί. Σε αυτή τη δωδεκαετία έχει κυκλοφορήσει δύο δίσκους («Crazy Clown Time» και «The Big Dream»), αποτέλεσε το αντικείμενο ενός αριστουργηματικού ντοκιμαντέρ («David Lynch: The Art Life»), εξέθεσε τους πίνακές του σε μουσεία του κόσμου, κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του («Room to Dream») και, σε περίπτωση που δεν το είχατε πάρει χαμπάρι, έκανε τη μεγάλη επιστροφή στην τηλεόραση και μας έλιωσε το μυαλό με το «Twin Peaks: The Return».

<a href="/en/multimedia-video-clip/efyge-i-foni-toy-twin-peaks/66582">"Έφυγε" η φωνή του Twin Peaks</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Έφυγε" η φωνή του Twin Peaks

Αλλά το πιο λυντσικό νέο - με διαφορά – μας γυρνάει πίσω στο «Inland Empire» και συγκεκριμένα σε μια τηλεοπτική σειρά εντός της ταινίας, η οποία ονομάζεται «Rabbits». Όσοι από εσάς έχετε δει τον τρίωρο εφιάλτη του David Lynch, τότε σίγουρα θυμάστε τις σκηνές με τα ανθρωπόμορφα κουνέλια  που ανταλλάζουν αινιγματικές ατάκες σε ένα σκοτεινό σαλόνι, το οποίο – σύμφωνα με την περιγραφή της ίδιας της σειράς – βρίσκεται σε μια ανώνυμη πόλη όπου βρέχει συνεχώς. H ατμόσφαιρα αυτών των σκηνών είναι ανατριχιαστικά μυστηριώδης και ενισχύεται από τον ήχο της βροχής σε συνδυασμό με ένα ασυγχρόνιστο laugh track, επιλογές του Angelo Badalamenti, σταθερού συνεργάτη του Lynch.

Εάν ψάχνετε μια creepy σειρά για να κάνετε binge-watching, τότε μπορείτε να δείτε τα επεισόδια του «Rabbits» στο YouTube, αλλά όχι πριν διαβάσετε πώς χρησιμοποιήθηκαν από μια ομάδα ψυχολόγων του University of British Columbia. Στα πλαίσια ερευνάς τους για την επίδραση του φαρμάκου Tylenol (το αμερικάνικο Depon) στις αγχώδεις διαταραχές, πραγματοποίησαν δύο πειράματα. Στο πρώτο, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να γράψουν μερικές παραγράφους σχετικά με το τι θα συμβεί στο σώμα τους όταν πεθάνουν. Στο δεύτερο πείραμα, έδειξαν στους συμμετέχοντας σκηνές από το «Rabbits». Σκοπός και των δύο πειραμάτων ήταν να δημιουργήσουν στους συμμετέχοντες το αίσθημα της υπαρξιακής αγωνίας και να δουν πώς θα αντιδράσουν αυτοί που είχαν πάρει το φάρμακο κι αυτοί που είχαν πάρει ένα placebo.

Έτσι, ο David Lynch μπορεί να προσθέσει στη λίστα των επιτευγμάτων του άλλο ένα: αρωγός της επιστήμης!

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos