ΣΕΙΡΕΣ

The O.A. season 1 - Kριτική

Published: 16 Jan 2017, 17:32
Συντάκτης:

Μία από τις σχετικά πρόσφατες σειρές που προσφέρει το Netflix είναι το The OA, σειρά, που αντανακλά μυστήριο ακόμα και από τον απροσδιόριστο τίτλο-ακρωνύμιό της. Η αναπάντεχη εναρκτήρια σκηνή της ιστορίας, ακολουθεί τον ίδιο δρόμο ξαφνιάσματος του κοινού. Μία κοπέλα, η OA, όπως αποκαλεί τον εαυτό της, ορμά στον αυτοκινητόδρομο, τρέχει προς την άκρη μίας γέφυρας, σκαρφαλώνει τα κάγκελα και πηδά στο κενό.

Επόμενη σκηνή, εκείνη στο νοσοκομείο, να συμπεριφέρεται το λιγότερο παράλογα, και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι να ζητά να την δει, λέγοντας πως είναι η κόρη τους, η Prairie. Η κοπέλα, αρχικά στη θέα της γυναίκας-μητέρας της αντιδρά φοβισμένη, μέχρι που εκείνη της παίρνει το χέρι και το ακουμπάει στο πρόσωπό της. Η απάντηση της νεαρής κοπέλας ήταν ένα ανεπαίσθητο «Μαμά;», αφήνοντάς μας να καταλάβουμε πως η κοπέλα ήταν κάποτε τυφλή και δεν είχε δει το πρόσωπο της μητέρας της ποτέ. Εν τέλει, μαθαίνουμε, κιόλας από το πρώτο επεισόδιο πως η Prairie είχε εξαφανιστεί εδώ και επτά χρόνια, και όταν αυτό είχε συμβεί, ήταν τυφλή. Κι ενώ κανένας δεν μπορεί να καταλάβει τι έγινε και ανέκτησε την όρασή της, η σειρά αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι του μυστηρίου, αφήνοντας την Prairie να διηγηθεί την ιστορία της σε μία ομάδα 4 παιδιών και μίας δασκάλας, που σαν πρώτη εντύπωση, δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους.

Το The OA τραβάει αμέσως τον θεατή στον κόσμο του, γιατί οι δημιουργοί του, Zal Batmanglij και Brit Marling -η οποία πρωταγωνιστεί επίσης-ξέρουν πώς να χειριστούν την πλοκή, ώστε να δημιουργήσουν μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Θυμίζει περισσότερο μία ταινία περίπου 8 ωρών, παρά μία σειρά, και αυτή είναι η ιδιοφυία της. Όλα εν τέλει κουμπώνουν. Βέβαια, η σειρά είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό δράμα μίας κοπέλας που εξαφανίστηκε, καθώς μπλέκονται παράλληλες διαστάσεις, άγγελοι, NDE (near death experiences), αλλεπάλληλοι θάνατοι και μικρά ζώα που καταβροχθίζονται σε αστρικούς κόσμους και δίνουν υπερφυσικές δυνατότητες. Και κάπως έτσι, η μεγαλοφυΐα της ιστορίας ξεκινά να αποκτά ρωγμές, αφού φλερτάρει επικίνδυνα με τον σκεπτικισμό  των θεατών. Δεν προσπαθεί να αυτοκατηγοριοποιηθεί ως sci-fi σειρά φαντασίας, αλλά αντίθετα προσπαθεί να πείσει για όλα όσα δείχνει, πρώτα την παρέα της Prairie και κατ’ επέκταση καθέναν από εμάς που παρακολουθούμε την ιστορία της.

Η φαντασία που απαιτείται είναι τεραστίων διαστάσεων και η φιλοδοξία της σειράς είναι αυτό που θα θέλξει αλλά ίσως και να αποστρέψει από το να τη συνεχίσει κανείς. Αυτή η διβουλία διατρέχει τη σειρά ως το τελευταίο επεισόδιό της, μη αφήνοντας όμως τους εθισμένους θεατές να τη σταματήσουν. Εν τέλει, το καταλυτικό επεισόδιο έρχεται και εκεί που λες πως ξέρεις τι θα συμβεί, με μία από τις τελευταίες σκηνές, γίνεται το φοβερό plot twist που σαν να ανανεώνει την σχέση που ίσως έχει κουραστεί ως εκείνο το σημείο. Και κάπως έτσι η λογική παρεισφρέει και χωνεύεται η αιτιολόγηση. Όμως, ακόμα κι έτσι, πολλά σημεία δεν μπορούν να εκλογικευτούν -και δεν είναι και αυτός ο στόχος, στην τελική. Και είναι ξεκάθαρο πως αυτή η σειρά θα αγαπηθεί ή θα απορριφθεί για τους ίδιους λόγους. Ένα όμως είναι σίγουρο και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Από την αρχή ως το τέλος της, διατρέχεται με μία πηγαία ειλικρίνεια, από το σενάριο ως το καστ και τις ερμηνείες.

Το The OA προσφέρει μία ιστορία, πάνω στην οποία δεν μπορούν να γίνουν ιδιαιτέρως μεγάλοι στοχασμοί, γιατί αμέσως θα φανούν οι ρωγμές της και θα διαλυθεί. Αυτό που προσπαθεί η σειρά να κάνει, είναι να πείσει τους θεατές της να παραβλέψουν για λίγο την ορθολογική τους οπτική και να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν το ένστικτό τους για να κατανοήσουν αυτό που συμβαίνει. Και αυτό έχει μία ευγενή προσπάθεια και μία θελκτική αίσθηση. Όμως εν τέλει το όραμά της μπορεί να είναι ενδιαφέρον, αλλά δεν καταφέρνει να αποδομήσει ή να επαναπροσδιορίσει φιλοσοφικές θεωρίες. Βέβαια, άραγε αυτός ήταν ο σκοπός της; Ίσως πηγαίνουμε πολύ μακριά και προσπαθούμε να βρούμε κάτι σε αυτή τη σειρά που δεν υπήρχε ως στόχος εξ’ αρχής. Αναρωτιέμαι, αλήθεια, τι θα βρει ο καθένας από εσάς, καθώς θα γνωρίζει το ταξίδι της Prairie.. γιατί αδιαμφισβήτητα θα συναντήσει κάτι. Και αυτό το κάτι είναι που κάνει τη σειρά ξεχωριστή και άξια να της αφιερωθεί λίγος χρόνος..

Bαθμολογία: 7 / 10

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos