ΣΕΙΡΕΣ

Το Netflix κατηγορείται για ρατσισμό στον αλγόριθμο προώθησης των ταινιών του

Published: 29 Oct 2018, 06:17
Συντάκτης:

Ο αλγόριθμος του Netflix που προτείνει σειρές και ταινίες στους συνδρομητές του βρέθηκε για ακόμα μία φορά στο στόχαστρο και κατηγορήθηκε ευθέως για προώθηση περιεχομένου με βάση την φυλή ή την εθνικότητα του θεατή ξεκινώντας ένα κύμα αναρτήσεων στο Twitter με απτά παραδείγματα.

<a href="/en/nea/ripley-ena-kerdismeno-stoihima/69757">"Ripley": Ένα κερδισμένο στοίχημα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Ripley": Ένα κερδισμένο στοίχημα

Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν από την Stacia L. Brown, δημιουργό του podcast  “Rise of Charm City” και συχνή συντάκτρια των “The Washington Post”, “Buzzfeed” και  “Rolling Stone”, αναφορικά με την ταινία “Like Father” που το Netflix της πρότεινε στην αρχική της σελίδα. Σύμφωνα με την Brown, το πόστερ της ταινίας δεν παρουσίαζε τους πρωταγωνιστές Κρίστεν Μπελ και Κέλσι Γκράμερ, ούτε καν τους συμπρωταγωνιστικούς χαρακτήρες των Σεθ Ρόγκεν, Πολ Ντάουνς και Ζακ Άπελμαν αλλά προτίμησε να συμπεριλάβει τους έγχρωμους ηθοποιούς Λέοναρντ Ούζτς και Μπλερ Μπρουκ οι οποίοι εμφανίζονται ελάχιστα στην ταινία για έναν διάλογο 20 σειρών.

Ο δημιουργός Tobi Aremu παρατήρησε κάτι αντίστοιχο και στον δικό του λογαριασμό και όπως ενημέρωσε την “Guardian” η ταινία “Set It Up” εμφανίστηκε στις προτάσεις του αλλά χωρίς να προβάλλει τους πρωταγωνιστές Ζόι Ντόιτς και Γκλεν Πάουελ. Στην θέση τους βρέθηκαν οι Λούσι Λιου και Τάι Ντιγκς οι οποίοι ήταν «δευτερεύοντες χαρακτήρες σε ένα love story δύο λευκών νέων».            

Ανάλογα περιστατικά αφορούσαν και το “Love Actually” (για το οποίο “επιλέχθηκαν” οι Κίρα Νάιτλι και ο Τσιουέτελ Έτζιοφορ, το ένα εκ των πολλών ζευγαριών που συμπεριλαμβάνονται στην χριστουγεννιάτικη κλασική ταινία) αλλά και την σειρά “The Good Cop” για την οποία ένας συνδρομητής είδε δίπλα στον πρωταγωνιστή Τζος Γκρόμπαν να φιγουράρει ένας έγχρωμος συμπρωταγωνιστής του καστ.

Το Netflix φυσικά δεν άργησε να αντιδράσει και αντικρούσει αυτές τις κατηγορίες με αντεπιχείρημα ότι «Από την στιγμή που δεν απαιτούμε από τους χρήστες να συμπληρώσουν την εθνικότητα τους ή το φύλο τους κατά την εγγραφή τους, οι προτάσεις που γίνονται για αυτούς δεν γίνεται να βασίζονται σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Ο τρόπος που λειτουργεί ο αλγόριθμος είναι ένας και βασίζεται σε αυτά που έχουν δει οι ίδιοι στο παρελθόν. Όσον αφορά τα πόστερ των ταινιών και σειρών αυτά όντως αλλάζουν συστηματικά ώστε να φανούν χρήσιμα στην επιλογή που κάνουν οι θεατές ως προς το περιεχόμενο».  

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos