Μια ματιά στα 2,400 πλάνα του Gone Girl

Published: 11 Mar 2018, 15:39
Συντάκτης:

Η τέχνη του σινεμά πολλές φορές συγχέεται με τους σκηνοθέτες και όχι άδικα, καθώς αυτοί δίνουν πνοή στις ταινίες και πολύ συχνά γίνονται αντικείμενο μελέτης. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να μελετήσουμε έναν σκηνοθέτη είναι να εξετάσουμε τα κινηματογραφικά πλάνα των ταινιών του. Ήδη έχουμε αναφερθεί στα 678 πλάνα του Πολ Τόμας Άντερσον για το There Will Be Blood και πώς ο πετυχημένος σκηνοθέτης χρησιμοποιεί τόσο την μεγάλη διάρκεια τους όσο και τα κατάλληλα cuts για να συμβάλλει στην ατμόσφαιρα της ταινίας και σε ό,τι βιώνει ο πρωταγωνιστής. Στον αντίποδα των πλάνων διαρκείας του Άντερσον βρίσκονται τα πλάνα του Ντέιβιντ Φίντσερ.

Ένας από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες της γενιάς του που αρέσκεται στα αμέτρητα γυρίσματα μέχρι να φτάσει την τελειότητα που έχει στο μυαλό του. Όπως θα δείτε και παρακάτω, η πληθωρικότητά του αυτή διαφαίνεται και στα χιλιάδες πλάνα του.

Ο μοντέρ Vashi Nedomansky, που έχει εργαστεί στο κομμάτι του μοντάζ στην πιο πρόσφατη ταινία του Φίντσερ, Gone Girl (2014), μας προσφέρει μια εξαιρετική «πανοραμική» ματιά σε όλα τα πλάνα του Gone Girl αλλά και του The Girl With the Dragon Tattoo. Με την βοήθεια του DaVinci Resolve, που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι κινηματογραφιστές, έναν αλγόριθμο εντοπισμού πλάνων, ο Vashi εντόπισε 2,400 πλάνα στο Gone Girl και πάνω από 2,900 στο The Girl With the Dragon Tattoo τα οποία μπορείτε να εξετάσετε παρακάτω.

Βέβαια ο αριθμός των πολλών cuts δεν επηρεάζει τις ταινίες του Φίντσερ, αφού καμία δεν δίνει την αίσθηση προχειρότητας ή βιασύνης.  Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς στα παρακάτω πλάνα είναι η μαεστρία με την οποία διατηρεί κάθε σκηνή οπτικά ενδιαφέρουσα ωθώντας τον θεατή να παρακολουθεί με προσοχή. Θα δημιουργήσει, για παράδειγμα, έναν σταθερό ρυθμό πλάνων απλά και μόνο για να δείξει τον Ντάνιελ Κρεγκ να κοιτάει τον υπολογιστή του, ή θα κάνει εναλλαγές μεταξύ μεσαίων κοντινών πλάνων και πραγματικά κοντινών πλάνων για να γυρίσει μια συνομιλία μεταξύ της Κάρι Κουν και του Μπεν Άφλεκ.

Μία ματιά θα σας πείσει για το μεγαλείο του. Πατήστε στις εικόνες και θα καταλάβετε...

Πρώτη δημοσίευση: 11 Mar 2018, 15:39
Ενημέρωση: 11 Mar 2018, 15:50
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos