Μάρτιν Σκορσέζε: "To Rotten Tomatoes συμβάλει στην υποτίμηση του κινηματογραφικού περιεχομένου"

Published: 1 May 2018, 14:20
Συντάκτης:

Ο Martin Scorsese βραβεύτηκε με το Robert Osborne Award, το οποίο έχει ως παράδοση να βραβεύει άνδρες και γυναίκες της κινηματογραφικής βιομηχανίας που συμβάλλουν στην διατήρηση της παράδοσης των κλασικών φιλμ ζωντανή για τις επόμενες γενιές. Αξιοποίησε ωστόσο τον χρόνο της ομιλίας του για να μιλήσει για την σύγχρονη κριτική κινηματογράφου.

«Όλα μπορούν να συγκεντρωθούν σε μία λέξη: περιεχόμενο. Όλες οι εικόνες ταινιών είναι συγκεντρωμένες μαζί. Έχεις μία εικόνα, ένα τηλεοπτικό επεισόδιο, ένα νέο τρέιλερ, ένα διαφημιστικό του Super Bowl, ένα βίντεο πώς να φτιάχνεις μία καφετιέρα, έχεις τον “Lawrence of Arabia”, είναι όλα το ίδιο» δήλωσε προφανώς επικριτικά ο σκηνοθέτης. «Αν δεν υπάρχει η αίσθηση της αξίας που να συνδέεται με μία ταινία, μπορεί να κοπεί σε κομμάτια και να ξεχαστεί». Ο Scorsese μοιάζει μάλλον επικριτικός προς το Youtube, ωστόσο δεν ανέφερε κάτι για τις streaming υπηρεσίες, σε μία από τις οποίες, στο Netflix, θα βγει το πολυαναμενόμενο «The Irishman».

Σχετικά με το Rotten Tomatoes σχολίασε: «Η φρικτή ιδέα που ενισχύουν είναι ότι κάθε εικόνα, κάθε ταινία είναι εκεί για να κριθεί αμέσως και να απορριφθεί, χωρίς να δοθεί χρόνος στο κοινό. Χρόνος για να το δούμε, και να πάρουμε μία απόφαση για τον εαυτό μας. Έτσι, η σπουδαία τέχνη του 20ού αιώνα, ο αμερικανικός κινηματογράφος περιορίζεται στο περιεχόμενο.  Αναφερόμενος στο κοινό είπε: «Ξέρετε την διαφορά ανάμεσα σε ένα βίντεο του Youtube και σε μία ταινία. Αντιδράστε στην υποτίμηση του σινεμά και των ταινιών».

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης σίγουρα έχει δίκιο ως προς το Rotten Tomatoes, με την απόλυτη κατάταξη σε καλό/κακό, που ναι μεν ίσως βοηθάει το κοινό, από την άλλη το αποτρέπει να διαβάζει κριτικές. Αντί να διαβάζει κάποια κριτική από κάποιον που εμπιστεύεται για την κρίση του, βλέπει ένα 40 και καταλαβαίνει ότι δεν πρέπει να χάσει τον χρόνο του γι’ αυτήν την ταινία. Καλύτερα να διαβάζει κανείς μία εμπεριστατωμένη άποψη και βλέποντας την ταινία να αποκτά την δικιά του, παρά να κατατάσσεται με βάση κάποια νούμερα, και το πόσο φρέσκια ή όχι είναι η ντομάτα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos