ΣΕΙΡΕΣ

"Here And Now" s01 - Επίκαιρο, μας χρειάζεται

Published: 22 Apr 2018, 14:58
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η Audrey Bayer είναι ψυχοθεραπεύτρια και ο Greg Boatwright είναι καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας. Μαζί έχουν μία ευτυχισμένη και πολυπολιτισμική οικογένεια, αποτελούμενη από ένα βιολογικό παιδί, την Kristen, και τρία υιοθετημένα παιδιά από την Λιβερία, το Βιετνάμ και την Κολομβία, από χώρες, που όπως χαρακτηριστικά λέει ο Duc από το Βιετνάμ «έχει καταστρέψει η Αμερική». Όταν ο Ramon, ο γιος από την Κολομβία, αρχίζει να έχει παραισθήσεις, να βλέπει στον ύπνο του μία άγνωστη γυναίκα και να συναντάει συχνά τον αριθμό 11 11, θα πάει σε ψυχολόγο, με τον οποίον κάτι μεταφυσικό τον συνδέει.

Άποψη: Η νέα σειρά του HBO είναι μία από τις πιο επίκαιρες, σημερινές σειρές στην αμερικανική τηλεόραση. Πρόκειται για δημιουργία του Alan Ball που κρύβεται πίσω από το «Six Feet Under» και το «True Blood», ενώ έχει γράψει το σενάριο του «American Beauty», ενώ τρία από τα επεισόδια είναι σκηνοθετημένα από τον γνώριμό μας μέσα από το GOT, Jeremy Podeswa. O Ball συνδυάζει ρεαλιστικά στοιχεία με το μεταφυσικό, όπως έκανε με απόλυτη επιτυχία στο «Six Feet Under». Ενσωματώνει σε ένα φαινομενικά απλό οικογενειακό δράμα, το θέμα των παραισθήσεων, των ανεξήγητων ονείρων και το φαινόμενο του 11 11, πίσω από το οποίο κρύβονται πολλές θεωρίες και μεταφυσικές εξηγήσεις.

Στόχος του πάνω από όλα είναι να μιλήσει για την έννοια της διαφορετικότητας, της αποδοχής της, της ειλικρίνειας απέναντι σε αυτά που πιστεύουμε αλλά και στους ανθρώπους –συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μας- και εν γένει της σύγχρονης κοινωνίας. Σε μία εποχή όπου όλα αυτά αμφισβητούνται, η ξεκάθαρα ουμανιστική σειρά τα φέρνει στο προσκήνιο και τα συζητάει. Είναι μία σειρά του σήμερα, καθώς στην Αμερική του Trump, αλλά και στην Ευρώπη, γινόμαστε όλοι θύμα μίας νέας εποχής βαθύτατου ρατσισμού, ξενοφοβίας, φονταμενταλισμού, απολυταρχισμού και ηθικολογίας. Το «Here and Now» είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν του εδώ και τώρα, όπως λέει και ο τίτλος, και έρχεται αντιμέτωπη με την μη αποδοχή κάθε είδους διαφορετικότητας (έμφυλης, φυλετικής, θρησκευτικής, σεξουαλικής). Θέτει τα ζητήματα με ειλικρίνεια, αλλά και χιούμορ, χωρίς όμως να κάνει κήρυγμα. Υπάρχουν ωστόσο φορές που νιώθεις ότι η θέληση του δημιουργού να θίξει το ζήτημα του παντός είδους ρατσισμού είναι τόσο μεγάλη, που φθάνει σε κάποια υπερβολή, η οποία όμως είναι κατανοητή, διότι όταν γύρω σου καταρρέουν όλες οι αρχές του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας, νιώθεις την ανάγκη να το βροντοφωνάξεις.

Το μεταφυσικό στοιχείο μπορεί να φαντάζει παράταιρο, και η αλήθεια είναι ότι δεν αξιοποιείται όσο θα μπορούσε, εντούτοις και αυτό έχει σκοπό να μιλήσει για μία νέα εποχή στην οποία ως άνθρωποι οφείλουμε να εισέλθουμε. Το φαινόμενο 11 11 είναι μία θεωρία που πιστεύει ότι το 1 σημαίνει αρχή, δύναμη, το 11 σημαίνει πνευματικότητα και ο συνδυασμός 11 11 σηματοδοτεί την αρχή της πνευματικής αφύπνισης, όπου πρέπει να φέρουμε στο προσκήνιο μόνο τις θετικές σκέψεις. Μέσω αυτού ο Ball θέλει να μιλήσει για την νέα εποχή αφύπνισης, πνευματικής κυρίως ώστε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες, στην οποία πρέπει να μπούμε, μακριά από όσους μας κρατάνε πίσω. Οι εξαιρετικοί ηθοποιοί της σειράς με προεξάρχοντες τους Holly Hunter και Tim Robbins αλλά και τον Daniel Zovatto («It Follows») που υποδύεται τον Ramon, δίνουν μοναδικές ερμηνείες, με τον Robbins ώρες-ώρες να θυμίζει έναν γουντιαλενικό κυνικό διανοούμενο.  Πρόκειται για μία από τις σειρές που χρειάζεται όσο τίποτα άλλο η σύγχρονη τηλεόραση, και παρά τις όποιες μικρές ενστάσεις το συνολικό αποτέλεσμα εκφράζει απόλυτα το here and now.

Πρώτη δημοσίευση: 22 Apr 2018, 14:58
Ενημέρωση: 22 Apr 2018, 14:58
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos