Δείτε online ντοκιμαντέρ για την τεχνητή νοημοσύνη

Δείτε online ντοκιμαντέρ για την τεχνητή νοημοσύνη
Published: 6 Apr 2018, 21:59
Συντάκτης:

Στην εποχή των αυξανόμενων τεχνολογικών ανακαλύψεων και των νέων εφαρμογών τους, η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο του σύγχρονου ενδιαφέροντος και αποτελεί αυτό που αποτελούσαν πριν από μία δεκαετία τα κοινωνικά μέσα. Ένα νέο ντοκιμαντέρ του Chris Paine (σκηνοθέτη και σεναριογράφο του Who Killed the Electric Car?) με τον τίτλο “Do you trust this computer?” φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, και επιστρατεύοντας μελετητές, καθηγητές πανεπιστημίου, επιχειρηματίες, μέλη διαφόρων ερευνητικών ομάδων και ινστιτούτων, προσπαθεί να προσεγγίσει το θέμα πολυπρισματικά.

Η ταινία εξερευνά τη συλλογή και τον διαμοιρασμό δεδομένων, που αναλύονται και επαναδιοχευτεύονται πίσω στους χρήστες, μέσω εφαρμογών, πληροφοριακών συστημάτων και στοχοποιημένων διαφημίσεων. Με την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη της εποχής για κατανόηση εννοιών όπως τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης πληροφοριών, που βασίζονται σε τεχνολογίες προηγμένης εξαγωγής δεδομένων, νοημοσύνης των μηχανών, στατιστικής ανάλυσης και οπτικών υπολογισμών, το ντοκιμαντέρ έρχεται να φανερώσει μία οπτική, του πώς και περισσότερο γιατί η τεχνολογία πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος της σύγχρονης έρευνας. Η τεχνολογία πλέον έχει την δύναμη να μεταλλάξει ριζικά την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής –πρόσφατο παράδειγμα το σκάνδαλο σχετικά με την διαρροή δεδομένων και επεξεργασίας τους από την εταιρεία Cambridge Analytica, που οδήγησε στην εκλογή του Donald Trump αλλά και στο Brexit. Αλλά κι άλλοι τομείς, επηρεάζονται πλέον ριζικά από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της επεξεργασίας της πληροφορίας, από τις προσωποποιημένες ιατρικές διαγνώσεις ως τα αυτόματα όπλα ή τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς.  

«Η έμπνευση για το ντοκιμαντέρ ήρθε πριν περίπου τρία χρόνια, όταν συνέδεσα το κινητό μου με το λάπτοπ μου και εμφανίστηκε το μήνυμα «Εμπιστεύεστε αυτόν τον υπολογιστή;». Παρόλο τον ενθουσιασμό μου για την τεχνολογία, συνειδητοποίησα πως η απάντησή μου ήταν στην πραγματικότητα «όχι», δήλωσε ο Paine, ο οποίος είναι και εκτελεστικός παραγωγός μαζί με την Tiffany Asakawa. «Η ώθηση της δημιουργίας αυτής της ταινίας ήταν το να διερευνήσουμε το πώς η ΤΝ έχει αρχίσει να επαναπροσδιορίζει αυτή την εμπιστοσύνη και τη σχέση μας με τους υπολογιστές. Πόσο γρήγορα επιταχύνεται αυτή η τεχνολογία; Τι μας υπόσχεται; Υπάρχουν πράγματι ‘υπαρξιακές απειλές’; Και ίσως και την πιο σημαντική ερώτηση που έχουμε να θέσουμε, εάν μπορούμε να ελέγξουμε αυτό που δημιουργήσαμε».

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν μερικές από τις πιο καθοριστικές φιγούρες της τεχνολογικής επιρροής, μιλώντας για τις πιθανές εκβάσεις σχετικά με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των Andrew Ng (ιδρυτή του Google Brain), Rana el Kaliouby (CEO της Affectiva), Hiroshi Ishiguro (καθηγητή του Πανεπιστημίου της Osaka), Elon Musk (επιχειρηματίας), Shivon Zilis (διευθύντρια της OpenAI) και Jonathan Nolan (συν-δημιουργό του Westworld).

Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα χθες, Πέμπτη 5 Απριλίου στο Regency Village Theatre και μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει δωρεάν και online ως την Κυριακή του Πάσχα, 8 Απριλίου.

 

 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Published: 6 Apr 2018, 21:59
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο