ΣΕΙΡΕΣ

"Counterpart" season 1: Εθιστικό.

Published: 4 Apr 2018, 14:55
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Howard Silk εργάζεται στον ΟΗΕ στο Βερολίνο στο τμήμα της Διεπαφής. Ενώ είναι πολύ καλός στη δουλειά του, δεν έχει πάρει κάποια προαγωγή και όταν το ζητάει, θέλοντας να δουλέψει στο τμήμα της Στρατηγικής, απορρίπτεται. Θα φανεί όμως ιδιαίτερα χρήσιμος όταν εμφανιστεί ένας ολόιδιος με εκείνον. Τότε θα του αποκαλύψουν ότι υπάρχει ένα παράλληλο σύμπαν, ίδιο με το δικό μας, στο οποίο οι άνθρωποι αυτού του κόσμου έχουν κάποιον αντίστοιχο (=Counterpart), όπως και ο Howard. O Howard του παράλληλου κόσμου έχει έρθει για μία αποστολή, να ανακαλύψει μία γυναίκα που έχει εισβάλλει στο δικό μας κόσμο με σκοπό να σκοτώσει.

Άποψη: Ο J.K. Simmons αποτελεί από τις περιπτώσεις των ηθοποιών που αν και δεν κατάφερε ποτέ να καθιερωθεί ως πρωταγωνιστής, σε ό,τι ρόλο και να του δοθεί καταφέρνει να κλέβει τις εντυπώσεις, είτε κάνει τον πατέρα της Juno («Juno»), είτε έναν αυστηρό δάσκαλο της τζαζ («Whilplash»), είτε έναν Γερμανό στην Ελλάδα («Ένας άλλος κόσμος»). Πρόκειται για έναν μοναδικό ρολίστα, που χαίρεσαι να τον βλέπεις στο σινεμά ή στην τηλεόραση, πόσο μάλλον όταν τον βλέπεις διπλό. Στην νέα σειρά του Starz στην ουσία πραγματοποιεί την παρθενική του τηλεοπτική εμφάνιση ως ο βασικός πρωταγωνιστής, έχοντας ωστόσο σημαντικό ρόλο σε πολλές επιτυχημένες σειρές («Law and Order», «Oz», «Closer»).

Η σειρά του Justin Marks (σεναριογράφος του «Jungle Book» του Jon Favreau) μέσα σε 10 σχεδόν ωριαία επεισόδια καταφέρνει να κτίσει ένα ολοκληρωμένο τηλεοπτικό σύμπαν. Εκτός από τον Marks, που υπογράφει το σενάριο των δύο πρώτων επεισοδίων, έχει στο δυναμικό του τους σκηνοθέτες Morten Tyldum («The Imitation Game»), Stephen Williams («Lost»), Alik Sakharov («Game of Thrones», «House of Cards») και την Jennifer Getzinger («The Killing»), που παρά το διαφορετικό ύφος τους, δημιουργούν ένα ομοιογενές υφολογικά και αισθητικά αποτέλεσμα. Η σειρά φέρνει στο νου την επιτυχημένη αμερικανική σειρά «Fringe», στην οποία επίσης μία ομάδα, η «Fringe Division» ανακαλύπτει και εκείνη ένα παράλληλο σύμπαν, στο οποίο υπάρχουν εκδοχές του εαυτού τους. Ωστόσο, αν και ως στόρι έχει κοινά στοιχεία με του «Fringe», κατορθώνει να ξεφύγει από αυτό και να διαφοροποιηθεί.

Άλλωστε, το στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας δεν είναι κυρίαρχο στο «Counterpart». Το χρησιμοποιεί ως εναρκτήριο λάκτισμα της υπόθεσης, αλλά στην ουσία είναι ένα κατασκοπευτικό θρίλερ, σαν εκείνα του μετρ του είδους, John le Carré. Η αισθητική της συνδυάζει το μελλοντολογικό κόνσεπτ με το παράλληλο σύμπαν και τους αντίστοιχους εαυτούς που έχουμε εκεί, και ταυτόχρονα μία ρετρό αίσθηση να παραπέμπει ελαφρώς στον Ψυχρό Πόλεμο. Το ενδιαφέρον είναι ότι η σειρά δεν βιάζεται προκειμένου να έχει θεαματικές αλλαγές και εκπλήξεις. Αντίθετα, χρησιμοποιεί τον χρόνο προκειμένου να χτίσει όσο γίνεται καλύτερα τους ήρωες, έχοντας βέβαια και ένα εξαιρετικό καστ που βοηθάει αφάνταστα σε κάτι τέτοιο, όπως την Olivia Williams («The Ghost Writer»), τον Harry Lloyd (ο Viserys Targaryen από το GOT).

Η σειρά εντούτοις είναι φτιαγμένη πάνω στο ερμηνευτικό εκτόπισμα του J.K.Simmons, ο οποίος φέρνει εις πέρας το δύσκολο έργο να ερμηνεύσει δύο ρόλους, και το ακόμα πιο δύσκολο να καταφέρνει ο τηλεθεατής να ξεχωρίζει ποιός από τους δύο είναι κάθε φορά, μόνο χάρη στην ερμηνεία του ηθοποιού και χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο στην εμφάνιση που να το προδίδει. Είναι μία από τις καλύτερες σειρές της χρονιάς, που ήδη έχει ανανεωθεί για δεύτερη σεζόν. Ωστόσο, απαιτεί επίμονους θεατές, διότι αν και είναι ένα κατασκοπευτικό θρίλερ, δεν υπάρχουν συνεχείς ανατροπές, η δράση είναι περισσότερο εσωτερική και λιγότερο εξωτερική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos