«Αυστηρώς ακατάλληλες» για ανήλικους οι ταινίες που ανάβουν τσιγάρο;

Published: 1 Feb 2016, 22:47

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει να αξιολογούνται ως «ακατάλληλες» για ανηλίκους κάτω των 18 ετών όλες οι ταινίες στις οποίες οι ηθοποιοί καπνίζουν για να προστατευθούν εκατομμύρια παιδιά από τον εθισμό των καπνοβιομηχανιών. Ο ΠΟΥ σε νέα έκθεσή του χαρακτηρίζει τις σκηνές με τσιγάρο στην έβδομη Τέχνη ως το «τελευταίο οχυρό» προώθησης και διαφήμισης των προϊόντων καπνού.

Το 2014 το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών υπολόγισε ότι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότεροι από έξι εκατομμύρια νέοι ξεκινούν το κάπνισμα επηρεασμένοι από τους ήρωες των κινηματογραφικών ταινιών. Την ίδια χρονιά υπήρξαν σκηνές με κάπνισμα στο 44% του συνόλου των ταινιών του Χόλιγουντ και 36% των φιλμ τα οποία ήταν κατάλληλα για νεαρά άτομα.

Όπως εντοπίζει μια ειδική έρευνα στις ΗΠΑ, υπήρχε για αρκετό διάστημα μία μείωση στο κάπνισμα επί της οθόνης των ταινιών του Χόλιγουντ, όμως τις χρονιές 2013-2014 υπήρξε μια αλλαγή στις συνήθειες, με αποτέλεσμα από τότε να παρατηρείται μια διαρκής άνοδος.

Βέβαια, μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους παραγωγούς των ταινιών, καθως ο χαρακτηρισμός μίας ταινίας ως ακατάλληλη δια ανηλίκους δεν αποκλείεται να επιφέρει πολλαπλές οικονομικές ζημιές, καθώς αποτρέπει ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού των θεατών...

Πρώτη δημοσίευση: 1 Feb 2016, 22:47
Ενημέρωση: 1 Feb 2016, 22:47

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
strangers, από την Spentzos strangers, από την Spentzos