ΣΕΙΡΕΣ

"You vs Wild" season 1: Το νέο διαδραστικό πείραμα του Netflix

Published: 18 May 2019, 14:04

Σε αυτή τη διαδραστική σειρά ο θεατής καλείται να λάβει βασικές αποφάσεις στην μάχη για την      επιβίωση του Bear Grylls, ο οποίος διατηρεί επάξια την θέση του επιθετικού στην περιπέτεια, ενώ στόχο αποτελεί η ανάπτυξη και ολοκλήρωση ριψοκίνδυνων αποστολών στα πιο σκληρά περιβάλλοντα της Γης. Συνηθέστερα, προϋπόθεση στο You vs. Wild είναι η διαρκής παρουσία του διάσημου Bear Grylls σε δυσάρεστες καταστάσεις που περιλαμβάνουν ακραία καιρικά φαινόμενα ή και την επίθεση άγριων ζώων στα βάθη της ζούγκλας. Στην εξέλιξη της σειράς βέβαια, υπάρχουν και μερικές αξιοσημείωτες ανατροπές που προσθέτουν μια πιο ενδιαφέρουσα νότα και αφορούν την επιφόρτιση του πρωταγωνιστή- παρουσιαστή με κάποιο συγκεκριμένο είδος αποστολής.

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel



Αναλυτικότερα, ο Grylls ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος της σειράς μιλώντας απευθείας στην κάμερα, ζητώντας από τους θεατές-ή και συμμετέχοντες- να επιλέξουν ανάμεσα σε διλήμματα που απαρτίζονται από αποφάσεις του τύπου: πέρασμα ενός γκρεμού ή περιπλάνηση κατά μήκος της ακτογραμμής, διέλευση ενός φαραγγιού περπατώντας πάνω σε κορμό ή ταλάντευση σε ένα αμπέλι, ενώ η δήλωση που κυριαρχεί είναι η "Εσείς αποφασίζετε¨ θέτοντας με προφανή και  ελαφρώς παιδιάστικο τρόπο τα δεδομένα ερωτήματα.  Πρόκειται με λίγα λόγια για μια ανεπιτυχή προσπάθεια μίμησης του μηχανισμού και της ενδεχόμενης επιτυχίας του ¨Black Mirror, Bandersnatch¨, ενώ μας προδιαθέτει για την επόμενη κίνηση στον κλάδο του προγραμματισμού της Netflix, ο οποίος ζητά από τους θεατές- παίκτες να συμμετάσχουν στην εκάστοτε ιστορία. Η συνταγή αυτή δεν φαίνεται να αποφέρει τα ίδια αποτελέσματα όμως με το πρωτοπόρο Black Mirror, κρίνοντας από την εξέλιξη του You vs Wild.



Η αίσθηση της επιφανειακής γνώσης, το συναίσθημα της διαρκούς απογοήτευσης και σύγχυσης που προκαλείται από τις ακραίες καταστάσεις λόγω των αντίξοων συνθηκών, είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της σειράς, τα οποία θα λέγαμε ότι προέρχονται από την ολισθηρή σχέση μεταξύ των καταστροφικών επιλογών και την παρακολούθηση σε ένα μη πραγματικό πλαίσιο κινδύνου. Οι συνέπειες των αποφάσεων είναι υπερβολικά έντονες, με αποτέλεσμα να χάνεται το νόημα ενώ το σενάριο κ το μοντάζ της σειράς δημιουργούν την εντύπωση ότι η γη δεν αποτελεί πραγματικότητα. Το πρόβλημα με το You vs. Wild είναι ότι είναι ένα τόσο ασυμβίβαστο ¨μπαστάρδεμα¨ πραγματικότητας και φαντασίας που ξεφεύγει από τον στόχο του και παράλληλα χάνει την ταυτότητά του, αφού δεν μπορεί να θεωρηθεί παιχνίδι, με τόσο απλούς μηχανισμούς, αλλά ούτε και σειρά, με τον τρόπο που γνωρίζουμε έως τώρα.

Τζίνα Κουβαρά

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos