ΣΕΙΡΕΣ

"Utopia" made in USA season 1: Υπέρμετρη υπερβολή

Published: 21 Oct 2020, 16:24

«Where is Jessica Hyde?», η ερώτηση που στοίχειωσε χιλιάδες θεατές όταν έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της η βρετανική σειρά Utopia. Και μετά από αρκετά χρόνια, όταν ανακοινώθηκε το αμερικανικό re-adaptation της βρετανικής σειράς, όλοι περίμεναν με αγωνία να τη δουν. Οι προσδοκίες των θεατών ανέβηκαν ακόμη περισσότερο, όταν ανακοινώθηκε η συμμετοχή της Gillian Flynn (ευρέως γνωστή για το Sharp Objects και το Gone Girl) στη δημιουργική ομάδα της σειράς.

<a href="/en/multimedia-trailer/tomorrow-war-o-kris-prat-tha-sosei-tin-gi/64546">"The tomorrow war": Ο Κρις Πρατ θα σώσει την Γη</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"The tomorrow war": Ο Κρις Πρατ θα σώσει την Γη

Η κύρια πλοκή παραμένει σχεδόν ίδια: χρόνια μετά την κυκλοφορία του κόμικ Dystopia, το οποίο φαίνεται να είχε προβλέψει καταστροφικές για την ανθρωπότητα πανδημίες, όπως τον ιο SARS και τον Ebola, κάνει την εμφάνισή του το κόμικ Utopia που προβλέπει την εμφάνιση ενός νέου ιού που θα εξαπλωθεί σε όλη την Αμερική. Με τις εξελίξεις να τρέχουν, μια ομάδα φανατικών οπαδών του κομικ συνεργάζεται για να βρει την Utopia και να σώσει την ανθρωπότητα. Στο πλευρό τους βρίσκεται η Jessica Hyde, η πρωταγωνίστρια των κόμικ και η μοναδική που μπορεί να τους βοηθήσει.

Η σειρά έχει λάβει πολλές κριτικές, θετικές και αρνητικές. Μάλιστα ένα πολύ μεγάλο μέρος της κριτικής βασίστηκε στο timing της σειράς καθώς πολλοί θεατές ανέφεραν ότι τα γεγονότα της ιστορίας, μοιάζουν πολύ με την πραγματικότητα που βιώνει αυτή τη στιγμή ο πλανήτης. Ο ιός, η αναζήτηση ενός εμβολίου, οι θάνατοι και οι θεωρίες συνωμοσίας θυμίζουν πολύ όλα αυτά που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα της σειράς δεν έγκειται στα κοινά στοιχεία που μπορεί να παρουσιάζει με την παγκόσμια κατάσταση των τελευταίων μηνών. Όσοι έχουν παρακολουθήσει τη βρετανική, πρωτότυπη σειρά, σίγουρα θα θυμούνται την πραγματικά ανατριχιαστική ατμόσφαιρα που δημιουργούσε, κυρίως μέσω της απλότητάς της και της δυνατότητας που έδινε στον θεατή να ανακαλύψει πράγματα μόνος του. Οι σκηνές βίας ήταν πολλές, αλλά δεν χαρακτηρίζονταν από υπερβολή. Η σιωπή και η έλλειψη στοιχείων τις έκαναν τόσο τρομακτικές.

Η αμερικανική προσαρμογή δεν υπολείπεται αυτών των στοιχείων. Σκηνές βίας; Υπάρχουν. Δράση; Υπάρχει. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι είναι «πολύ αμερικανική»: χαρακτηρίζεται από υπέρμετρη υπερβολή σε όλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ερμηνείες, όπου οι φωνές, οι ακραίες αντιδράσεις, η λεκτική επεξήγηση των συναισθημάτων των ηθοποιών δίνουν και παίρνουν. Ο θεατής δεν χρειάζεται να κοιτάει πάντα την οθόνη, καθώς είναι σίγουρο ότι αν ένας ηθοποιός είναι φοβισμένος δεν θα το δείξει μόνο με την έκφραση του προσώπου του, αλλά θα το επεξηγήσει.

Ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο είναι ότι τα βασικά γεγονότα αποκαλύπτονται πάρα πολύ νωρίς σε σχέση με την πρωτότυπη σειρά, καταργώντας πάρα πολύ γρήγορα την έννοια του μυστηρίου – ακόμη και για όσους έχουν δει την πρωτότυπη σειρά.

Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς με τόσο καλή πρώτη ύλη, μπορεί το adaptation μιας σειράς να πάρει τόσο λάθος κατεύθυνση.

«What have you done today to earn your place in this crowded world?» ακούμε συχνά να ρωτούν οι πρωταγωνιστές της σειράς. Αν απαντούσαμε εκ μέρους των δημιουργών, θα λέγαμε, σίγουρα, ότι δεν έκαναν πολλά.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Dogman, από την Spentzos Dogman, από την Spentzos