ΣΕΙΡΕΣ

"Upload" season 1: Διασκεδαστικό smart tech

Published: 29 May 2020, 04:33
Συντάκτης:

Ο βετεράνος των αμερικάνικων sitcoms Greg Daniels, συν-δημιουργός των The Simpsons, Parks and Recreation, The Office ανάμεσα σε άλλα, επιστρέφει στο Amazon Prime, με μία ιστορία τεχνολογικής επανάστασης και μετά θάνατον ζωής.

<a href="/en/home-cinema-streaming/red-white-and-royal-blue/68687">Red, White and Royal Blue</a>ΣΧΕΤΙΚΑRed, White and Royal Blue

Ο κόσμος του Upload προσφέρει μία ματιά στη ζωή σε smart cities με αυτόματα αυτοκίνητα, ρομπότ και μία εναλλακτική απέναντι στο θάνατο, μία ψηφιακή after life, όπου η συνείδηση φορτώνεται σε ένα avatar. Ο πολυτελής ψηφιακός αυτός κόσμος, προσφέρεται έναντι αδράς αμοιβής για κάθε ποτό στο mini bar και κάθε avocado toast, ενώ ο κάθε ψηφιοποιημένος ένοικος έχει τον άγγελο του, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εξυπηρέτηση πελατών της εταιρείας. Για μία χαμηλότερη τιμή ωστόσο, οι λιγότεροι προνομιούχοι καταλήγουν σε ένα σύστημα περιορισμένων δεδομένων όπου παραμένουν παγωμένοι μόλις εξαντλήσουν τα 2giga που τους διατίθενται.

Το θέμα της μετά θάνατον ζωής, βλέπουμε ότι συνεχίζει να εμπνέει, με σειρές όπως το The good place, το Miracle workers ή το Forever, να έχουν δώσει η καθεμία τη δικιά της απάντηση στο αιώνιο ερώτημα.

Εδώ το Upload, ενώ διατηρεί το format των 20λεπτων sitcom, περιορίζεται σε ένα χιούμορ καταστάσεων που πηγάζει από τις διάφορες ευφάνταστες επιλογές του νέου ψηφιακού αυτού κόσμου. Η υποψία μίας δολοφονίας και ένα ρομάντζο μεταξύ του ψηφιοποιημένου ήρωα και της με σάρκα και οστά αγγέλου του, αποτελούν το βασικό κορμό της ιστορίας, η οποία συνοδεύεται με κάποιο σχόλιο για κοινωνικές ανισότητες μαζί με ορισμένους υπαρξιακούς προβληματισμούς.

Γενικά η σειρά μοιάζει σαν κάτι που προέκυψε όταν το The Good Place σκόνταψε πάνω στο Black Mirror, με τους δημιουργούς να παίζουν με τα gadget τους σα μικρά παιδιά, προσθέτοντας συνεχώς έξυπνες λεπτομέρειες, σχόλια και παραλληλισμούς με τον πραγματικό κόσμο.

Όμως η smart tech παρά την αναμφισβήτητη μαγεία της έχει και τα όρια της, από spam που εμφανίζονται στον αέρα μέχρι τα κύματα της λίμνης που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα επαναλαμβανόμενο gif. Ομοίως και η σειρά, που έχει ήδη ανανεωθεί για δεύτερη σεζόν, αντιμετωπίζει τώρα το δύσκολο το στοίχημα να μη πλατειάσει μόλις εξαντληθούν τα αποθέματα της ιδέας της, μόλις ολοκληρωθεί δηλαδή, η έκθεση του κόσμου που έχει δημιουργήσει.

Ακόμη και έτσι, προσφέρει 10 διασκεδαστικά, έξυπνα επεισόδια, και μία ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική μίας ζωής μετά θάνατον, όπου όμως προβλήματα όπως φιλοδοξίες, κοινωνικές ανισότητες και αναζήτηση νοήματος παραμένουν, καθώς η κατασκευασμένη αυτή ουτοπία δεν απαλλάσσει και από τα βάρη της ύπαρξης, ψηφιακής ή μη.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

El Conde

El Conde

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Ο Αουγκούστο Πινοσέτ είναι ένας ετοιμοθάνατος βρικόλακας, αλλά ο περίγυρός του δεν θα...
14 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos