ΣΕΙΡΕΣ

"Too close": Κατανοητικό και κοφτερό

Published: 15 May 2021, 16:03
Συντάκτης:

Η ψυχίατρος Emma Robertson (Emily Watson) καλείται να ξεδιαλύνει το μυστήριο που τυλίγει την ψυχική κατάσταση της Connie Mortensen (Denise Gough) μετά από ένα ειδεχθές έγκλημα που έχει διαπράξει η τελευταία, από το οποίο δεν φαίνεται να διατηρεί καμία ανάμνηση.

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Η αναρίθμητη επεξεργασία των θεμάτων ψυχικής ασθένειας σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές δουλειές μας έχει εξοικειώσει, αν και λανθασμένα τις περισσότερες φορές, με ένα σύνολο καταστάσεων, και έχει δημιουργήσει και τις ανάλογες προσδοκίες. Αυτό συμβαίνει και εδώ. Ξεκινώντας το “Too Close” περιμένεις ένα ψυχολογικό δράμα ορισμένων ρυθμών, το οποίο εστιάζει γύρω από το γνωστό αλληλεπιδραστικό παιχνίδι θεραπευτή-θεραπευόμενου, που εδράζεται σε ψυχαναλυτικές επιρροές και φροϋδικές αξιώσεις.  Αλλά ευτυχώς καταφέρνει να ξεφύγει.

Μέσα σε τρία μόλις επεισόδια, και μετά από μια πολύ δυνατή πρώτη σκηνή,  ξεδιπλώνεται βραδυφλεγώς μια ιστορία ψυχικής κατάρρευσης και υποδόριας αλληλεπίδρασης, η συναισθηματική εξέλιξη της οποίας καταφέρνει να ξεπεράσει την κάπως γνωστή και κλισέ επεισοδιακή.  

Κλείνοντας το μάτι σε ελαφριές μεσοαστικές ανησυχίες και απλές εξηγήσεις, η νέα σειρά του βρετανικού ITV τολμά να φτάσει στα κατάλληλα βάθη. Το τραύμα, το πένθος, η οδύνη προσεγγίζονται χωρίς υπερβολές, με σωστές αναφορές και ακόμα πιο σωστές ερωτήσεις. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι το ψυχωσικό επεισόδιο είναι η περιοχή 51 του ψυχικού κόσμου. Όλοι έχουν θεωρίες για το τι συμβαίνει εκεί, ενώ το μυστήριο και ο μύθος του επισκιάζει τις κάθε είδους λογικές εξηγήσεις.

Καθώς προχωρά η αφήγηση, τα γιατί της χτίζουν τις κατάλληλες δόσεις σασπένς, χωρίς όμως να γίνονται αυτοσκοπός. Ναι, θέλεις να μάθεις τι στην ευχή συνέβη σε αυτή την γυναίκα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται αυτή η ευχή είναι πολύ πιο συνολικός και ενδιαφέρων από τον αναμενόμενο, καθρεφτίζοντας στην ζωή της έτερης πρωταγωνίστριας. Η διάλυση της Connie αντανακλά επάνω στην φαινομενικά ισορροπημένη Emma, η ζωή της οποίας βρίσκεται επίσης σε κρίση. «Γιατί δεν περπατάμε όλοι στον δρόμο σαν ένα σύνολο ανθρώπινα συντρίμμια;»

Η δημιουργός Clara Salaman έχει κάνει οργανωμένη δουλειά στην προσαρμογή του ομώνυμου βιβλίου της Natalie Daniels, όπως και η Susan Tully στην οπτική απεικόνιση της άλλοτε κοφτερής και άλλοτε στατικής ατμόσφαιρας. Η Emily Watson είναι όπως πάντα ικανοποιητική με την εσωτερικότητά της, αλλά την παράσταση εδώ κλέβει η Denise Gough (που πρωταγωνιστεί και στο επερχόμενο στα θερινά “Monday” του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου), καθηλωτική όπως είναι στην ερμηνεία μιας γυναίκας σε απόλυτη κατάρρευση.

Σίγουρα το “Too Close” θα μπορούσε να διαθέτει περισσότερο νεύρο και να αποφύγει ορισμένες κακοτοπιές που συνοδεύουν τις θεματικές του. Αλλά είναι προσεγμένο, σωστά ενημερωμένο και κυρίως κατανοητικό, επιλέγοντας να καθίσει μακριά από την πλευρά του στίγματος. Έπειτα, καιρό είχαμε να δούμε μια τόσο ανθρώπινη «ειδικό».

H σειρά στριμάρει στο Novacinema.

Πρώτη δημοσίευση: 15 May 2021, 16:03
Ενημέρωση: 15 May 2021, 16:03
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos