Τα σινεμά στη Νορβηγία άνοιξαν. Αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα

Published: 16 May 2020, 13:00
Συντάκτης:

Λίγο διάστημα έχει απομείνει μέχρι την 1η Ιουνίου, όταν και θα ανοίξουν, έστω και καθυστερημένα, τα θερινά σινεμά έπειτα από το κλείσιμο των κινηματογράφων τον Μάρτιο, λόγω της πανδημίας του Covid-19. Η αγωνία για όλους είναι τεράστια, πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με πολύ λιγότερο κόσμο, αν ο κόσμος θα θελήσει να επισκεφτεί τα σινεμά υπό τις νέες συνθήκες αλλά και τι ταινίες θα προβληθούν, μιας και πολλές αναβλήθηκαν. Οι αιθουσάρχες, οι διανομείς αλλά και οι παραγωγοί και σκηνοθέτες ταινιών είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους, τους φόβους τους και τις ελπίδες τους στο αφιέρωμα που πραγματοποιήσαμε τις προηγούμενες μέρες. Επειδή είμαστε σε άγνωστα νερά, ας πάρουμε ένα παράδειγμα ευρωπαϊκής χώρας που έκλεισαν τα σινεμά και τώρα γίνεται μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως όπου ανοίγουν ξανά οι κινηματογραφικές αίθουσες. Πρόκειται για την Νορβηγία.

<a href="/en/nea/apo-22-noemvrioy-oloi-oi-kinimatografoi-tha-leitoyrgoyn-os-covid-free/65496">Από 22 Νοεμβρίου όλοι οι κινηματογράφοι θα λειτουργούν ως covid-free</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑπό 22 Νοεμβρίου όλοι οι κινηματογράφοι θα λειτουργούν ως covid-free

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, όπως αποκάλυψε το Deadline, παρόλο που εν τέλει αποφάσισαν να ανοίξει μόνο το 15% των κινηματογράφων σε ολόκληρη την χώρα, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Καταγράφηκε μια έντονη ανάγκη του κόσμου να επιστρέψει στις αίθουσες και τα εισιτήρια που κόπηκαν ήταν τουλάχιστον ικανοποιητικά σε αριθμό, δεδομένων των συνθηκών. Ένα παράδειγμα είναι ο κινηματογράφος Ringen Kino στο Όσλο, που τον έχει η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής της χώρας, η Nordisk Film Kino, όπου πουλήθηκε το 96% των διαθέσιμων εισιτηρίων. Βέβαια οι διαθέσιμες θέσεις είναι πλέον λιγότερες από πριν αλλά και πάλι δείχνει μια θετική προδιάθεση του κόσμου απέναντι στο σινεμά. Η πιο επιτυχημένη ταινία ήταν το animation της Disney, «Onward» και ακολουθούν τα «Bloodshot», «The Gentleman» και «Parasite» αλλά και νορβηγικές ταινίες όπως οι «Klovn 3: The Final» και «Flukten Ver Grensen». Η προβολή των «Παράσιτων» αυτές τις μέρες είναι sold out αλλά και οι υπόλοιπες ταινίες πηγαίνουν πολύ καλά. Πώς λοιπόν τα καταφέρνουν; Με τι ταινίες; Με τι έσοδα εν τέλει και κατά πόσο βγαίνει επωφελημένη η επιχείρηση; Το Deadline συνομίλησε με τον CEO της Nordisk Film Kino, Jannicke Haugen και την υπεύθυνη προγράμματος, Cristin Berg. Ακολουθεί η συνέντευξη:

Deadline: Ήταν καλό νέο ότι άνοιξαν τα σινεμά στην Νορβηγία. Πώς πήγε το πρώτο Σ/Κ;

Haugen και Berg: Ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Ήμασταν σχεδόν sold out το Σάββατο και την Κυριακή-με μειωμένη φυσικά πληρότητα.

D: Πουλήσατε το 96% των εισιτηρίων σας (με λιγότερη χωρητικότητα). Πώς μπορεί να συγκριθεί με ένα κανονικό Σ/Κ;

Η. και B.: Το ποσοστό πληρότητας ήταν υψηλότερο λόγω της λιγότερης χωρητικότητας, το μέσο ποσοστό πληρότητας για το Ringen το 2019 ήταν 52% τα σαββατοκύριακα. Όσον αφορά τις αποδοχές, είναι περίπου το μισό από το μέσο σαββατοκύριακο για το Ringen. Κατά μέσο όρο είχαμε 2300 επισκέπτες στον κινηματογράφο το 2019. Συνολικά έχουμε πουλήσει 1850 εισιτήρια μέχρι στιγμής συμπεριλαμβανομένων των προπωλήσεων για την Τετάρτη και την Πέμπτη.

D.: Τι πρωτόκολλο χρησιμοποιείται για να ανοίξετε με ασφάλεια;

H. και B.: Η νορβηγική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέπει συγκεντρώσεις έως 50 ατόμων εφόσον ακολουθούνται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης, υγιεινής και υγείας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε μέχρι 50 άτομα στις πιο μεγάλες αίθουσες ενώ λειτουργούμε με μικρότερη χωρητικότητα στις πιο μικρές αίθουσες για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την απόσταση. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με έναν κινηματογράφο στο Όσλο, τον Ringen, για να διασφαλίσουμε ότι ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες. Μειώσαμε τις ημερήσιες προβολές και δεν λειτουργούμε με απόλυτη πληρότητα. Επίσης, διασφαλίσαμε ότι οι θεατές κάθονται με ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους (δεν περιλαμβάνονται μέλη της ίδιας οικογένειας που μπορούν να κάτσουν μαζί). Χρησιμοποιήσαμε τους τελευταίους δύο μήνες για να προετοιμάσουμε ασφαλή μέτρα και την ενημέρωση ώστε οι εργαζόμενοι να είναι 100% έτοιμοι να καλωσορίσουν τους επισκέπτες σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς υγείας. Στους θεατές παρέχονται λεπτομερείς πληροφορίες τόσο στο διαδίκτυο όσο και στον κινηματογράφο. Υπάρχουν σήματα και σημάδια δαπέδου για να διασφαλιστεί ο χώρος και η ασφαλής ροή όταν βρίσκεστε στις αίθουσες προβολής, στο φουαγιέ και στα καταστήματα. Έχουμε επίσης συνεχή καθαρισμό όλων των χώρων. Είναι σημαντικό για εμάς οι επισκέπτες μας να αισθάνονται ασφαλείς όταν επισκέπτονται τους κινηματογράφους μας.

D.: Τι κάνετε με τα προς πώληση προϊόντα, όπως το ποπ κορν, τα ποτά; Είναι διαθέσιμα και αν ναι, πώς διαφέρει η διαδικασία από το κανονικό;

H. και Β.: Πουλάμε κανονικά όπως πριν, απλώς προτρέπουμε τους επισκέπτες να μην ακουμπάνε όσα δεν αγοράζουν. Οι τοπικές αρχές ελέγχου έχουν ενημερώσει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω του φαγητού. Τα κουτιά που μπαίνει το ποπ κορν φυλάσσεται σε ασφαλές και καθαρό περιβάλλον και απέχει το ένα με το άλλο. Αν θέλουν να πάρουν καφέ, παίρνουν το κύπελλο από τους υπαλλήλους, δεν υπάρχουν ελεύθερα δίπλα στην μηχανή του καφέ. Επίσης, επιτρέπουμε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων να βρίσκεται παράλληλα και ελέγχουμε ότι έχουν αποστάσεις και είναι ασφαλείς.

D.: Ποια είναι η γενική αντίδραση των επισκεπτών; Χαίρονται που επιστρέφουν στο σινεμά; Υπάρχει κάποιος που να αντέδρασε αρνητικά στις υποδείξεις για ασφάλεια;

H. και Β.: Οι επισκέπτες έχουν αντιδράσει με πολύ θετικό τρόπο. Ξεκινήσαμε το online κλείσιμο εισιτηρίων την περασμένη Τετάρτη και πολλές προβολές είναι sold out. Οι επισκέπτες νιώθουν ασφαλείς. Το προσωπικό μας παίρνει πολλά χαμόγελα και θετικά σχόλια. Δεν είχαμε καμία αρνητική αντίδραση, πιστεύω ότι όλοι καταλαβαίνουν και εκτιμούν όλες τις οδηγίες ασφαλείας που τους λέμε.

D.: Πότε θα ανοίξουν και άλλα σινεμά;

Η. και Β.: Τώρα ανοίγουμε άλλους έντεκα κινηματογράφους και από τις 15 Μαΐου ανοίγουμε άλλους δύο στο Όσλο, το Colosseum Cinema (ο μεγαλύτερος κινηματογράφος στην Βόρεια Ευρώπη) και τον Vika Cinema. Εκτός του Όσλο, ανοίγουμε τις αίθουσες και σε άλλες δέκα πόλεις από τις συνολικές δεκατέσσερις πόλεις στις οποίες έχουμε αίθουσες.

D.: Πόσο υποστηρικτικοί ήταν οι διανομείς; Τι αποφάσεις πάρθηκαν για τις ταινίες που θα έχετε διαθέσιμες τις επόμενες εβδομάδες;

Η. και Β.: Η συνεργασία με τους διανομείς ήταν στενή και είχαμε την ίδια κατανόηση απέναντι στην κατάσταση. Κάποιες μικρότερες ταινίες είναι έτοιμες να κυκλοφορήσουν τις επόμενες εβδομάδες αλλά είμαστε πρόθυμοι να προβάλλουμε και κάποιες μεγαλύτερες που θα προβληθούν το καλοκαίρι.

D.: Οι ταινίες που έχετε στο σινεμά είναι παρόμοιες με εκείνες όταν έκλεισαν (Onward, Bloodshot), ποιες είναι οι ταινίες που έρχονται; Όλοι μιλάνε για το «Tenet» αλλά αυτό είναι για τα μέσα Ιουλίου (αν η Warner Bros. δεν αλλάξει την ημερομηνία), οπότε έχετε αρκετές εβδομάδες μέχρι τότε.

Η. και Β.: Φοβάμαι ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιούλιο για μεγάλες ταινίες. Είμαστε σίγουροι ότι κάποιες ταινίες για μεγάλα παιδιά θα μας εκπλήξουν στις αρχές του Ιουλίου. Τον Ιούνιο θα δούμε μικρές και ημι-μεγάλες ταινίες και επίσης ετοιμάζουμε αρκετές ειδικές προβολές κλασικών ταινιών και κάποια pop-up φεστιβάλ.

D.: Πολλές ταινίες της άνοιξης και του καλοκαιριού μεταφέρθηκαν προς το τέλος του χρόνου ή ακόμα και την επόμενη χρονιά. Ανησυχείτε για μια πιθανή έλλειψη υψηλού κύρους ταινιών για αυτή την χρονιά;

Η. και Β.: Δεν ανησυχούμε για το ότι δεν θα έχουμε σπουδαίες ταινίες στο μέλλον, αλλά θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια κατάσταση όπου το τέλος του 2020 και οι αρχές του 2021 είναι εντελώς γεμάτο με νέες ταινίες. Προτρέπουμε λοιπόν τους διανομείς να κυκλοφορήσουν μερικούς από τους μεγαλύτερους τίτλους τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να οδηγήσουν περισσότερους επισκέπτες στους κινηματογράφους όταν ανοίγουμε ξανά.

D.: Χρειάζεται να επικεντρωθείτε σε τοπικές ταινίες;

Η. και Β.: Οι εγχώριες ταινίες παλεύουν να βρουν ημερομηνία προβολής, όπως και οι διεθνείς. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε τυχεροί που έχουμε μερικές τοπικές παιδικές ταινίες αυτό το καλοκαίρι, το σχεδιάζουμε με τους διανομείς όσο μιλάμε.

D.: Νομίζετε ότι τα σινεμά άνοιξαν επιτυχώς ώστε το κοινό να επιστρέψει με εμπιστοσύνη ;

Η. και Β.: Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο κόσμος θα επιστρέψει στις αίθουσες. Και όταν ρωτάμε τους επισκέπτες ένα ψηλό ποσοστό λέει ότι σχεδιάζει να έρχεται τόσο συχνά όσο πριν τον Covid-19.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos