Tα διεθνή Emmy κρύβουν πολλά μικρά τηλεοπτικά διαμαντάκια

Published: 24 Jun 2021, 20:30
Συντάκτης:

Ο κόσμος αλλάζει και αυτό οφείλουν να κάνουν η τηλεόραση και ο κινηματογράφος, ως τμήμα του οπτικού πολιτισμού που καλείται να αποτυπώσει τους προβληματισμούς και την αισθητική της εποχής μας. Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου έχει προσπαθήσει να αλλάξει με το να προσθέσει πολλά νέα μέλη από άλλες χώρες, άλλες φυλετικές ομάδες και έτσι είδαμε την Chloe Zhao και τον Bong Joon-ho να βραβεύονται με Όσκαρ σκηνοθεσίας και μια νοτιοκορεάτικη ταινία με το βραβείο καλύτερης ταινίας. Τα Emmy όσον αφορά την τηλεόραση προσπαθούν και εκείνα εδώ και χρόνια να αφουγκραστούν το νέο κύμα, έπειτα από την κριτική ότι δεν βραβεύει και πολλές φορές δεν προτείνει καν σειρές που έχουν αγαπήσει κοινό και κριτικοί.

<a href="/en/nea/braveia-emmy-2024-oi-nikites/69289">Bραβεία Emmy 2024: Οι νικητές</a>ΣΧΕΤΙΚΑBραβεία Emmy 2024: Οι νικητές

Σχετικά με τις ξένες παραγωγές, ενώ στα Όσκαρ βλέπουμε να τιμώνται, στα Emmy δεν δικαιούται μέχρι τώρα να προταθεί μια ξένη παραγωγή, εκτός αν από πίσω κρύβεται ως παραγωγός ή συμπαραγωγός αμερικανική εταιρεία. Μια σειρά που έχει γυριστεί εντός ή εκτός των ΗΠΑ, αλλά δεν είναι αποκλειστική παραγωγή των ΗΠΑ, αλλά συμπαραγωγή με άλλη χώρα και η γλώσσα δεν είναι μόνο τα αγγλικά αλλά ομιλείται (και) άλλη, μπορεί να διαγωνιστεί είτε στα βραβεία Emmy της αμερικανικής τηλεοπτικής ακαδημίας είτε στα βραβεία της διεθνούς ακαδημίας, αλλά όχι και στα δύο. Έτσι, το Unorthodox στο οποίο μιλιούνται Yiddish και αγγλικά αλλά είναι παραγωγή Netflix δικαιούται να βρεθεί στα Emmy, ενώ το ισραηλινό δράμα Shtisel με την ίδια πρωταγωνίστρια με το Unorthodox, την Shira Haas δεν μπορεί.

The investigationThe investigation

Πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν ακούσει για τα διεθνή Emmy, τα οποία συνήθως διεξάγονται τον Νοέμβριο στην Νέα Υόρκη. Στα βραβεία αυτά αναγνωρίζονται σειρές που έχουν γίνει σε άλλες χώρες, εκτός ΗΠΑ, και γι αυτό δεν είναι τόσο γνωστά στην Αμερική. Ακριβώς επειδή οι διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές πρέπει να επιλέξουν σε ποια Emmy θέλουν να διαγωνιστούν, στα φετινά αμερικάνικα Emmy που θα δούμε τον Σεπτέμβριο, δεν θα βρεθεί το γαλλικό Call my Agent, μια από τις πιο δημοφιλείς μη αγγλόφωνες σειρές στο Netflix με cameo από Isabelle Huppert μέχρι Charlotte Gainsbourg, καθώς επέλεξε να πάει στα διεθνή Emmy. Το ίδιο αποφάσισε και η δανέζικη σειρά του HBO, The Investigation.

Η αλήθεια είναι βέβαια πως και οι ψηφοφόροι των αμερικάνικων Emmy δεν βλέπουν πολλές μη αγγλόφωνες σειρές ώστε να τις ψηφίσουν, και όσες έχουν προταθεί είναι και αγγλόφωνες. Πλέον όμως βρισκόμαστε σε μια εποχή που όλες οι πλατφόρμες θέλουν να έχουν υλικό και σε άλλες γλώσσες, από άλλες χώρες, αφενός γιατί απευθύνονται στο παγκόσμιο κοινό αφετέρου γιατί και στις ΗΠΑ ζουν πολλοί μη αγγλόφωνοι, όπως ισπανόφωνοι.

KingdomKingdom

Δεν είναι τυχαίο που στο Netflix έχουν κάνει πολύ μεγάλη επιτυχία το ισπανόφωνο Narcos, το γαλλόφωνο Lupin, το νοτιοκορεάτικο Kingdom, το γερμανόφωνο Dark, το νορβηγικό Norsemen και φυσικά το ισπανικό La Casa de Papel, τα οποία δεν διαγωνίστηκαν στα αμερικάνικα Emmy. Το Casa de Papel διαγωνίστηκε στα διεθνή Emmy, όπου κέρδισε το βραβείο καλύτερης δραματικής σειράς το 2018, ενώ βρέθηκε στο top-10 του Netflix 92 χωρών. Μάλιστα όπως σημειώνει η Bela Bajaria, υπεύθυνη των διεθνών παραγωγών του Netflix, για την μη χρήση του όρου διεθνής (international) «όλο μας το περιεχόμενο είναι τοπικό για τα μέλη μας και κάποιες φορές θέλουν να βλέπουν σε γλώσσα διαφορετική από την δική τους».

Κάποιοι λοιπόν πιστεύουν ότι τα Emmy, τα γνωστά αυτά που ξέρουμε της Αμερικής, πρέπει να προσθέσουν μια ακόμα κατηγορία, εκείνη της καλύτερης μη αγγλόφωνης σειράς, όπως δηλαδή κάτι αντίστοιχο έχουν και τα Oscar, τα Bafta και όλα τα μεγάλα βραβεία. Άλλοι θεωρούν ότι θα πρέπει να ενδυναμωθούν και τα διεθνή Emmy. Να ακουστούν περισσότερο και έτσι να μαθαίνονται και οι σειρές που διαγωνίζονται για αυτά.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos