Sundance 2022: Τα βραβεία

Published: 1 Feb 2022, 15:12
Συντάκτης:

Oλοκληρώθηκε και το φετινό Φεστιβάλ του Sundance στην Γιούτα των ΗΠΑ, μια διοργάνωση που παραδοσιακά αναδεικνύει τα ανεξάρτητα διαμαντάκια της χρονιάς, τις μικρές/μεγάλες ταινίες για τις οποίες θα μιλάμε όλη τη χρονιά και θα ελπίσουμε κάποιες από αυτές να τις δούμε σε διανομή ή σε κάποιο εγχώριο Φεστιβάλ.

<a href="/en/nea/sundance-epelexe-tis-10-kalyteres-tainies-ton-40-hronon-toy/69295">Το Sundance επέλεξε τις 10 καλύτερες ταινίες των 40 χρόνων του</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο Sundance επέλεξε τις 10 καλύτερες ταινίες των 40 χρόνων του

Η φετινή διοργάνωση διεξήχθη διαδικτυακά σε online πλατφόρμα λόγω της πανδημίας, ενώ η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε μέσα από μια σειρά posts στο Twitter που ανακοίνωναν τους νικητές.

Σχεδόν όλες οι ταινίες που διακρίθηκαν, αλλά και αυτές που συζητήθηκαν, προβάλλονται στη συνέχεια της χρονιάς σε διάφορα φεστιβάλ όπως του Βερολίνου (αν και φέτος λιγότερες από κάθε άλλη χρονιά), Τribeca, Λοκάρνο, αλλά και στις Νύχτες Πρεμιέρας. 

Από 84 ταινίες μεγάλου μήκους και 59 μικρού, οι κριτικές επιτροπές ψήφισαν το «Nanny» της Νικιάτου Τζούσου για το Μεγάλο Βραβείο Αμερικανικής Δραματικής ταινίας, ένα υπερφυσικό μεταναστευτικό θρίλερ, ενώ το αντίστοιχο World Cinema βραβείο δόθηκε στο «Utama», μια συμπαραγωγή Ουρουγουάης, της Βολιβίας σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλεχάνδρο Λοέιζα Γκρίζι. Το Βραβείο Αμερικανικού Ντοκιμαντέρ πήγε στο «The Exiles» των Μπεν Κλάιν και Βάιολετ Κολόμπους, ενώ το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για world cinema Ντοκιμαντέρ, στο Αγγλο-Ινδικό «All That Breathes», σε σκηνοθεσία Σόνακ Σεν.

Η Τζούσου, είναι η μόλις δεύτερη μαύρη γυναίκα που κερδίζει το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ, μετά το «Clemency» του 2019. Από τους νικητές, το 53% σκηνοθετήθηκε από γυναίκες και το 42% από έγχρωμους καλλιτέχνες. Αναλυτικά οι νικητές:

U.S. DRAMATIC COMPETITION

Grand Jury Prize: “Nanny”

Audience Award: “Cha Cha Real Smooth”

Directing: Jamie Dack, “Palm Trees and Power Lines”

Screenwriting: K.D. Dávila, “Emergency”

U.S. DOCUMENTARY COMPETITION

Grand Jury Prize: “The Exiles”

Audience Award: “Navalny”

Directing: Reid Davenport, “I Didn’t See You There”

WORLD CINEMA DRAMATIC COMPETITION

Grand Jury Prize: “Utama”

Audience Award: “Girl Picture”

Directing: Maryna Er Gorbach, “Klondike”

Special Jury Award: “Leonor Will Never Die”

WORLD CINEMA DOCUMENTARY COMPETITION

Grand Jury Prize: “All That Breathes”

Audience Award: “The Territory”

Directing: “A House Made of Splinters”

Special Jury Award: “The Territory”

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos