ΣΕΙΡΕΣ

"The Rings Of Power" season 1: Στο ύψος των περιστάσεων

Published: 13 Sep 2022, 14:14
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ένα σύνολο χαρακτήρων, γνωστών αλλά και νέων, πρέπει να αντιμετωπίσει την επανεμφάνιση του κακού στη Μέση Γη.

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Από τα πιο σκοτεινά βάθη των Ομιχλιασμένων Βουνών μέχρι τα μαγευτικά δάση του Λίντον, από το νησιωτικό βασίλειο του Νούμενορ, μέχρι τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του χάρτη, αυτά τα βασίλεια και οι χαρακτήρες θα σφυρηλατήσουν κληρονομιές που θα συνεχίσουν να ζουν και αφού έχουν χαθεί.

Άποψη: Ο J. R. R. Tolkien παραμένει ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς του epic fantasy και σίγουρα ένας από τους πιο επιδραστικούς σε όλο το είδος τόσο στην λογοτεχνία όσο και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Ο κόσμος του συγγραφέα έχει την δική του γλώσσα, την δική του μυθολογία, ιστορία και προϊστορία και γι αυτό, εν είδη υπερβολής, είναι σχεδόν ένας θεός.

Ο Peter Jackson από την άλλη, ένας θνητός, ανέλαβε το δύσκολο έργο με τις δύο τριλογίες του, του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και του The Hobbit, τριλογίες που δεν άφησαν ικανοποιημένους τους διαχειριστές της κληρονομιάς του Tolkien και για αυτό δεν ήθελαν την εμπλοκή του σκηνοθέτη στην νέα σειρά της Amazon.

Η σειρά έχει να υπερβεί τις απίστευτες προσδοκίες του κοινού που βασίζονται στο ανυπέρβλητο αλλά και τεράστιο σε όγκο έργο του συγγραφέα, την υπερεπιτυχία των ταινιών του Jackson που οδήγησε στα έντεκα Όσκαρ για την ταινία η Επιστροφή του Βασιλιά (2003) και φυσικά τον τίτλο «η ακριβότερη σειρά όλων εποχών», μιας και μόνο η πρώτη σεζόν έχει μπάτζετ που πλησιάζει τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Και μπορεί να έχει ήδη διχάσει αλλά η αλήθεια είναι πως, όσο μπορεί, στέκεται τίμια απέναντι σε όλο αυτόν τον μύθο και αποτελεί μια προσεγμένη και αξιοσημείωτη μεταφορά του έργου του Tolkien.

Prequel των ταινιών του Άρχοντα, μιας και μας μεταφέρει δύο χιλιάδες χρόνια νωρίτερα, στην διαμόρφωση του κόσμου όπως τον μάθαμε και συγκεκριμένα στην δεύτερη από τις τέσσερις εποχές που περιγράφονται στα βιβλία (το Lord of the Rings ανήκει στην τρίτη εποχή). Γνώριμοι αλλά και πολλοί νέοι χαρακτήρες συγκρούονται στην αέναη μανιχαϊστική μάχη Καλού-Κακού, που το δεύτερο εκπροσωπεί φυσικά ο Σάουρον, απειλώντας μια ακόμα φορά να βυθίσει την Μέση Γη στο σκοτάδι του Κακού.

Η σειρά είναι ακόμα στην αρχή της, μιας και έχουν προβληθεί τα τρία πρώτα επεισόδια της πρώτης σεζόν από τις πέντε που θα γίνουν, αλλά κάποια πρώτα συμπεράσματα είναι τα εξής: κατ’ αρχάς είναι ένας από τους αρτιότερους μη υπαρκτούς κόσμους που έχουν δημιουργηθεί στην ιστορία της τηλεόρασης και του σινεμά, μια απίστευτα ακριβή παραγωγή που φαίνεται σε κάθε πλάνο, από το production design και τα εφέ μέχρι τα κοστούμια και τα σκηνικά.

Τον κόσμο της Μέσης Γης, όπως τον παρουσίασαν οι J.D.Payne και Patrick McKay-δημιουργοί της σειράς- θα τον ζήλευε και ο Jackson αλλά και οποιοσδήποτε δημιουργός επικής σειράς ή ταινίας. Δεν φοβήθηκαν να διαφοροποιηθούν από το πρωτότυπο κείμενο, το οποίο πήραν περισσότερο ως βάση για να χτίσουν κάτι σύγχρονο και δικό τους, παρά ως οδηγό για να ακολουθήσουν βήμα προς βήμα το κάθε τι. Νέες ματιές, ακόμα και νέοι χαρακτήρες δίνουν την δική τους πνοή σε κάτι που αν το ακολουθήσεις στείρα και μιμητικά, θα πεθάνει.

Γι΄αυτό και μόνο ως θετικό μπορεί να φανεί το γεγονός ότι υπάρχουν γυναίκες σε ρόλους που τυπικά θα μπορούσαν να βάλουν άντρες ή μαύροι σε ρόλους που ίσως κάποιος περίμενε λευκό, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο μιας και μιλάμε για ξωτικά και πλάσματα που δεν ανήκουν ούτως ή άλλως στο δίπολο λευκός ή μαύρος άνθρωπος.

Ο σκηνοθέτης J. A. Bayona (Ορφανοτροφείο, A Monster Calls), παρότι είναι μέσα σε μια κολοσσιαία στουντιακή παραγωγή, κατορθώνει να διαπεράσει και το δικό του στίγμα, έστω και διακριτικά, ενώ ο Wayne Yip που σκηνοθετεί το τρίτο και θα αναλάβει και τα επόμενα δύο επεισόδια, εστιάζει περισσότερο στο μεγαλείο και στο Sublime του έπους, παραδίδοντας ένα πιο συμβατικό σκηνοθετικά επεισόδιο πρόκλησης δέους στους θεατές.

Τα πρώτα επεισόδια έχουν το δύσκολο έργο που είχε και η πρώτη ταινία του Jackson, δηλαδή να μας συστήσει τον κόσμο, και έτσι είναι φανερή μια αδυναμία στο πού να κινηθεί, στο λέγειν ή στο πράττειν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια -κάποιες φορές- μονταζιακή ασυναρτησία με πολλές διαλογικές σκηνές για να μάθουμε χαρακτήρες και εμβόλιμα κάποιες λιγοστών δευτερολέπτων σκηνές μάχης ή δράσης που δεν βγάζουν και πολύ νόημα.

Επιπλέον, είναι μια σειρά που ξεκάθαρα απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στους φαν των βιβλίων και των ταινιών, καθιστώντας το έδαφος απροσπέλαστο προς οποιονδήποτε άλλον. Βέβαια το fanbase για τον κόσμο της Μέσης Γης είναι τόσο μεγάλο, που ίσως αυτό αρκεί στους παραγωγούς.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos