Πέθανε ο Τέρι Τζόουνς των Monty Python

Published: 22 Jan 2020, 16:39
Συντάκτης:

Ο Τέρι Τζόουνς, ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Monty Python, έφυγε από τη ζωή λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 78 του χρόνια

<a href="/en/news/o-mythos-john-cleese-ton-monty-pythons-sto-irodeio/60059">O μύθος John Cleese των Monty Pythons στο Ηρώδειο</a>ΣΧΕΤΙΚΑO μύθος John Cleese των Monty Pythons στο Ηρώδειο

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τέρι Τζόουνς έπασχε από μια μορφή άνοιας που είχε πλέον περιορίσει εντελώς τη δυνατότητά του να μιλάει. Ο Τζόουνς ήταν μέλος της ομάδας του «Ιπτάμενου Τσίρκου των Monty Python» που ίδρυσαν στα τέλη της δεκαετίας του '60 ο Τζον Κλιζ, ο Έρικ Άιντλ, ο Γκράχαμ Τσάπμαν, ο Μάικλ Πάλιν και ο Τέρι Γκίλιαμ.

Ο ηθοποιός, όπως ανακοίνωσε το 2016 ο εκπρόσωπός του, έπασχε από πρωτοπαθή προϊούσα αφασία, μια μορφή μετωποκροταφικής άνοιας. «Η ασθένεια επηρεάζει την ικανότητά του να επικοινωνεί και δεν είναι πλέον σε θέση να δίνει συνεντεύξεις», είχε εξηγήσει.

Μεταξύ άλλων ο Τζόουνς, που είχε τιμηθεί πριν από τρία χρονια για το έργο του από τη βρετανική κινηματογραφική και τηλεοπτική ακαδημία BAFTA, έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες «Ένας προφήτης μα τι προφήτης» και «Το νόημα της ζωής».

Οι Monty Python ενώθηκαν το 1960, άρχισαν να δουλεύουν για την τηλεόραση του BBC γράφοντας και παίζοντας και το 1969 συνεργάστηκαν για το «Ιπτάμενο Τσίρκο των Monty Python», μια παραγωγή βασισμένη σε σατιρικά σκετς, που ολοκληρώθηκε το 1974 και έγραψε ιστορία. Τον Ιούλιο του 2014 έκλεισαν τον κύκλο τους με 10 παραστάσεις στην περίφημη «Αρένα 02» του Λονδίνου. Χωρίς τον Γκρέιαμ Τσάπμαν, ο οποίος είχε πεθάνει από καρκίνο το 1989, τα πέντε μέλη – ο Τζον Κλιζ, ο Τέρι Γκίλιαμ, ο Τέρι Τζόουνς, ο Έρικ Άϊντλ και ο Μάικλ Πάλιν – έστησαν ένα θριαμβευτικό reunion και στις 20 εκείνου του μήνα έδωσαν την «τελευταία-τελευταία», όπως οι ίδιοι δήλωσαν, παράσταση της ζωής τους.

Η ανακοίνωση της οικογένειάς του: «Με μεγάλη μας λύπη σας ανακοινώνουμε τον θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα, Τέρι Τζόουνς. Ο Τέρι πέθανε το απόγευμα της 21ης Ιανουαρίου 2020 στην ηλικία των 77 ετών, με την σύζυγό του Άννα Σόντερστρομ στο πλευρό του μετά από μια μακροχρόνια και γενναία μάχη με μια σπάνια μορφή άνοιας, την FTD. Τις τελευταίες ημέρες, η σύζυγός του, τα παιδιά του, η μεγάλη οικογένειά του και πολλοί στενοί φίλοι του ήταν συνεχώς δίπλα στον Τέρι καθώς ο ίδιος αργοπέθαινε στο σπίτι του στο βόρειο Λονδίνο. Χάσαμε όλοι μας έναν καλό, αστείο, ζεστό, δημιουργικό και πραγματικά αγαπητό άνθρωπο του οποίου η ασυμβίβαστη ατομικότητα, η αμείλικτη διάνοια και το εξαιρετικό χιούμορ έδωσαν χαρά σε αμέτρητα εκατομμύρια ανθρώπους τις τελευταίες έξι δεκαετίες».

Πρώτη δημοσίευση: 22 Jan 2020, 16:39
Ενημέρωση: 22 Jan 2020, 16:39
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos