Oscars 2022: Αυτοί έγραψαν -ή θα γράψουν- Ιστορία

Published: 8 Feb 2022, 18:09

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των φετινών Όσκαρ και δεν είναι λίγοι όσοι και όσες έγραψαν ή ετοιμάζονται να γράψουν ιστορία. 

<a href="/en/nea/flee/66227">Flee</a>ΣΧΕΤΙΚΑFlee

O Kένεθ Μπράνα με την σημερινή υποψηφιότητά του και ως παραγωγός του "Belfast" (είναι υποψήφιος και ως σκηνοθέτης και στο πρωτότυπο σενάριο) πέτυχε ένα απίστευτο ρεκόρ. Είναι ο μοναδικός με επτά υποψηφιότητες σε 7 διαφορετικές κατηγορίες!
Το 1989 με το "Henry V" ήταν υποψήφιος για σκηνοθεσία και α' ανδρικού. Η συνέχεια είχε υποψηφιότητες για το Live Action Short Film για το "Swan Song", το διασκευασμένο σενάριο του "Hamlet", και β' ανδρικού ρόλου στο "My Week with Marilyn". Το ρεκόρ με έξι είχε, εκτός από τον Μπράνα, και ο Τζορτζ Κλούνεϊ.

H Αριάνα Ντεμπός ετοιμάζεται να γράψει ιστορία! Είναι υποψήφια στο β' γυναικείο ρόλο για το "West Side Story", και αν το κατακτήσει (είναι φαβορί) θα είναι η πρώτη φορά που δύο γυναίκες θα κερδίσουν Οσκαρ για τον ίδιο ρόλο. Η Ρίτα Μορένο είχε τιμηθεί με το Οσκαρ υποδυόμενη την Αντίτα στην κλασική ταινία του 1961, ενώ στο ριμέικ του Σπίλμπεργκ εμφανίζεται στο ρόλο της Βαλεντίνα (και οι δυο μαζί στην κάτω φωτογραφία).
Μέχρι τώρα, μόνο τα δίδυμα Μάρλον Μπράντο-Ρόμπερτ Ντε Νίρο (ως Bίτο Κορλεόνε στους Νονούς) και Χιθ Λέτζερ-Γιόακιν Φοίνιξ (ως Τζόκερ στα "The Dark Knight"και "Joker") το έχουν καταφέρει.

Η Τζέιν Κάμπιον με την υποψηφιότητά της για την σκηνοθεσία του "The Power of the Dog" έγινε η μοναδική γυναίκα με δύο παρουσίες σε πεντάδα σκηνοθεσίας με την προηγούμενη να είναι βέβαια το "The Piano" (Μαθήματα Πιάνου).

Eίαι η πρώτη φορά που δύο ζευγάρια στην αληθινή ζωή, είναι ταυτόχρονα υποψήφια για χρυσό αγαλματίδιο για τις ερμηνείες τους. Χαβιέ Μπαρδέμ (Α' Ανδρικού Ρόλου) / Πενέλοπε Κρουζ (Α' Γυναικείου Ρόλου) & Κίρστεν Ντανστ (Β' Γυναικείου Ρόλου)  / Τζέσι Πλέμονς (Β' Ανδρικού Ρόλου). 
Η φωτογραφία -Cinematography- παραμένει η μοναδική κατηγορία χωρίς γυναίκα νικήτρια! H υποψηφιότητα της Ari Wegner για το "The Power of the Dog" πιθανότατα το αλλάξει και αυτό (τη βλέπετε με την Κάμπιον).

O Στίβεν Σπίλμπεργκ ήδη πέτυχε ένα νέο ρεκόρ. Ως παραγωγός του "West Side Story" έφτασε τις 11 φορές που είναι παραγωγός σε ταινία που προτείνεται στην κατηγορία της "καλύτερης".  Eπίσης, έγινε ο μοναδικός στην ιστορία που προτείνεται για Όσκαρ σκηνοθεσίας σε 6 διαφορετικές δεκαετίες! Εκτός από το West Side Story φέτος, ήταν υποψήφιος για τα Close Encounters of the Third Kind/1977, Raiders of the Lost Arc/1981, E.T. The Extra-Terrestrial/1982, Schindler’s List/1993, Saving Private Ryan/1998, Munich/2005, Lincoln/2012. 

H υποψηφιότητα του Ντένζελ Γουάσινγκτον στο "The Tragedy of Macbeth" απλά μεγάλωσε το ρεκόρ ως ο έγχρωμος καλλιτέχνης με τις περισσότερες υποψηφιότητες. Πλέον έχει 10 με μία να είναι για παραγωγή.

Όλες τις υποψηφιότητες μπορείτε να τις δείτε εδώ. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos