Oscars 2021: Η υποψήφια μικρού μήκους που κατηγορείται για αντιγραφή

Published: 25 Apr 2021, 12:35
Συντάκτης:

Τα βραβεία Όσκαρ πέρα από μια θεαματική κινηματογραφική εκδήλωση, γίνεται πολλές φορές και πεδίο μαχών και αντιδράσεων. Φέτος για παράδειγμα, η ταινία μικρού μήκους The Letter Room της Elvira Lind, που μάλιστα έχει πιθανότητες για νίκη στη συγκεκριμένη οσκαρική κατηγορία, έχει προκαλέσει συζητήσεις στην Τουρκία, καθώς η κινηματογραφική βιομηχανία της θεωρεί ότι η ταινία μοιάζει πάρα πολύ με την τούρκικη ταινία του 2019 Passed by Censor. Και οι δύο ταινίες στρέφουν την προσοχή τους γύρω από παρόμοιους χαρακτήρες: φύλακες φυλακών που είναι επιφορτισμένοι με την σάρωση αλληλογραφία των φυλακισμένων για να δουν αν υπάρχει ακατάλληλο περιεχόμενο.

<a href="/en/nea/o-oskar-aizak-ston-frankestain-toy-gkigiermo-ntel-toro/67496">Ο Όσκαρ Άιζακ στον Φρανκεστάιν του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟ Όσκαρ Άιζακ στον Φρανκεστάιν του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο

Στο The Letter Room πρωταγωνιστεί ο σύζυγος της Lind, ο Oscar Isaac και η Alia Shawkat. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2020 και τον Φεβρουάριο μπήκε στην πρώτη λίστα με τις ταινίες που θα κατέληγαν στην τελική πεντάδα, όπως και έγινε. Στις 11 Απριλίου ο Τούρκος κριτικός κινηματογράφου Vecdi Sayar στην τουρκική εφημερίδα BirGun ανέφερε για πρώτη φορά τις ομοιότητες ανάμεσα στις δύο ταινίες. Στην συνέχεια η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet συνέχισε αυτό τον σχολιασμό, με τον κριτικό Kerem Akca να αποκαλεί το The Letter Room φτηνό αντίγραφο του Passed by Censor.

Σκηνοθέτης της τούρκικης ταινίας είναι ο Serhat Karaaslan, ο οποίος σε δήλωσή του στο IndieWire δήλωσε τα εξής: «Ανακαλύψαμε αυτή την περίπτωση μέσω των δημοσιευμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των κριτικών κινηματογράφου. Εξετάζουμε τις νομικές μας επιλογές με τους συμπαραγωγούς μας στη Τουρκία καθώς βρισκόμασταν σε συζητήσεις για μια αγγλική εκδοχή του Passed by Censor. Αυτό δεν είναι απλώς ένα ζήτημα σχετικά με την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων, βλάπτει επίσης τα οικονομικά δικαιώματα της ταινίας».

Το IndieWire ζήτησε ένα σχόλιο από την Lind, και οι παραγωγοί της ταινίας απάντησαν πως «Το The Letter Room είναι ένα ανεξάρτητα δημιουργημένο αυθεντικό έργο. Κανένας από όσους ενεπλάκη στη ταινία, δεν είχε δει την άλλη ταινία, ούτε ήταν ενήμεροι για αυτή, μέχρι να απευθυνθούν οι Τούρκοι δικηγόροι». Το The Letter Room είναι η πρώτη μυθοπλαστική ταινία μικρού μήκους της Lind, καθώς μέχρι τώρα είχε ασχοληθεί με το ντοκιμαντέρ, όπως το Bobbi Jene με την Λόρα Ντερν, το οποίο είχε κερδίσει βραβείο ντοκιμαντέρ στην Tribeca. Πάντως, κατά σύμπτωση, ο Όσκαρ Άιζακ θυμίζει αρκετά Τούρκο στην μικρού μήκους, της οποίας το τρέιλερ μπορείτε να δείτε εδώ: 

Για την ιστορία να πούμε πως ο Karaaslan είχε την ιδέα για την τούρκικη ταινία έπειτα από την αλληλογραφία που έλαβε από έναν συγγενή του που ήταν πολιτικός κρατούμενος στην Τουρκία. Οι δύο ταινίες σίγουρα παρουσιάζουν αρκετές σεναριακές ομοιότητες, αν και έχουν διαφορετική δημιουργική αφετηρία. Πάντως δεν είναι η μόνη μικρού μήκους που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Και στο Όσκαρ ντοκιμαντέρ μικρού μήκους υπάρχει η ταινία Do Not Split για τις διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ που έχει εξαγριώσει την Κίνα. Μικρές ταινίες που γεννούν μεγάλα πάθη.

Δείτε την 93η Τελετή απονομής των Βραβείων OSCARS αποκλειστικά στην COSMOTE TV. Συντονιστείτε στο κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD της COSMOTE TV την Κυριακή 25/4 από τις 23:30 και μπείτε στον παλμό της βραδιάς με την εκπομπή OSCARS’ NIGHT με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και δείτε LIVE και αποκλειστικά την 93η Τελετή Απονομής των βραβείων Όσκαρ στις 3 το πρωί σε σχολιασμό του Γιώργου Σατσίδη και της Χριστίνας Μπίθα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos