Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ

Published: 20 Mar 2024, 14:23
Συντάκτης:

Θεωρήθηκε ανήθικο, σκανδαλώδες, σοκαριστικό. Σε αρκετές χώρες συνάντησε προβλήματα με τη λογοκρισία και στην Αμερική προβλήθηκε με τον χαρακτηρισμό «Αυστηρώς Ακατάλληλο». Τριάντα πέντε χρόνια μετά τη θυελλώδη κυκλοφορία της, οι ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ προβάλλουν στην πλήρη της εκδοχή και χωρίς περικοπές μια από τις πιο προκλητικές ταινίες στα χρονικά του βρετανικού σινεμά: Ο ΜΑΓΕΙΡΑΣ, Ο ΚΛΕΦΤΗΣ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ του Πίτερ Γκρίναγουεϊ, το Σάββατο 30 Μαρτίου, στην αίθουσα CINOBO ΟΠΕΡΑ 1.

<a href="/en/nea/oi-nyhtes-premieras-provaloyn-ton-nono-ii-psifiaka-apokatestimeno/69750">Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο

Ακόμη κι αν έχει δει κανείς μόνο μία φορά τη διασημότερη, ίσως, δημιουργία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ εξακολουθεί να τη θυμάται για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι η εκπληκτικής κομψότητας δουλειά του Σασά Βιερνί, θρυλικού διευθυντή φωτογραφίας του «Πέρσι στο Μάριενμπαντ», του «Χιροσίμα Αγάπη μου» και του «Η Ωραία της Ημέρας», ο οποίος εδώ συνηγορεί μοναδικά με την υποβλητική μουσική υπόκρουση του Μάικλ Νάιμαν, αρκετό καιρό πριν ο συνθέτης γίνει παγκοσμίως διάσημος με τα «Μαθήματα Πιάνου».

Ένας άλλος είναι, οπωσδήποτε, η εκθαμβωτική σκηνογραφική αντίληψη, που χρησίμευσε στο φιλμ ως ιδανική και απείρου κάλλους αντίστιξη στις πάμπολλες ασχήμιες που απαριθμούσε σαρκαστικά το φιλμ. Ντυμένοι τα μεταμοντέρνα κοστούμια που σχεδίασε ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, οι ηθοποιοί παραμένουν, αλησμόνητοι.

Αν υπάρχει ένας μονάχα λόγος, ωστόσο, για τον οποίο θα θυμάται κανείς για πάντα την ταινία αυτή, δεν είναι άλλος από την γκαλερί ακροτήτων που με κατάμαυρο χιούμορ και ακόμη πιο σκοτεινή ειρωνεία μεταχειριζόταν ο Βρετανός σκηνοθέτης σε μια σαιξπηρικών απόηχων πλοκή αμαρτωλών παθών και αρχέγονης εκδίκησης η οποία στεκόταν χλευαστικά απέναντι σε κραταιά κινηματογραφικά ταμπού (όπως ο κανιβαλισμός, η αφόδευση, η αναπολογητική απεικόνιση του σεξ και της βίας), καταρρίπτοντάς τα πλάνο προς πλάνο. Εικαστικά ζαλιστικό, αδιαπραγμάτευτα προκλητικό, διεστραμμένα παιχνιδιάρικο, το κορυφαίο φιλμ του Γκρίναγουεϊ είναι μια απελπισμένη ματιά στην ανθρώπινη κατάσταση, μεταμφιεσμένη σε πολιτική αλληγορία και κριτική των αναρίθμητων ατασθαλιών του πολιτισμένου κόσμου.

* Η ταινία θα προβληθεί χωρίς περικοπές, στην πλήρη και αλογόκριτη εκδοχή των 124 λεπτών, σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια. 

Ο ΜΑΓΕΙΡΑΣ, Ο ΚΛΕΦΤΗΣ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ (THE COOK, THE THIEF, HIS WIFE AND HER LOVER)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πίτερ Γκρίναγουεϊ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Έλεν Μίρεν, Μάικλ Γκάμπον, Ρισάρ Μπορινζέρ, Τιμ Ροθ, Αλαν Χάουαρντ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 124΄

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 1989

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: CINOBO OΠΕΡΑ 1 | Ακαδημίας 57

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 22.30

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 7€

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΘΕΑΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ

Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικά, εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos