ΣΕΙΡΕΣ

"Νorsemen" seasons 1-2: Άξεστοι Vikings

Published: 8 Sep 2019, 11:30
Συντάκτης:

Σύνοψη: Γύρω στα 790 μ.Χ. οι κάτοικοι του χωριού Νόρχαϊμ της Νορβηγίας δεν μπορούν να υποστηρίζουν ότι είναι άξιοι Βίκινγκς όμως προσπαθούν ανελέητα να επικρατήσουν στον Βορρά.

<a href="/en/nea/ripley-ena-kerdismeno-stoihima/69757">"Ripley": Ένα κερδισμένο στοίχημα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Ripley": Ένα κερδισμένο στοίχημα

Άποψη: Πριν λίγο καιρό γράφαμε για το κόλπο του πανούργου παραγωγού του “Norsemen” που κατάφερε να σπάσει τον αλγόριθμο του Netflix ώστε η σειρά να σκαρφαλώσει στα προτεινόμενα γρήγορα και αποτελεσματικά. Μετά από την παρακολούθηση των δύο κύκλων της σειράς ο χαρακτηρισμός “θησαυρός” που χρησιμοποίησε ο παραγωγός  Anders Tangen για να περιγράψει το “Norsemen” μπορεί να είναι λίγο μεγαλοποιημένος αλλά δεν είναι επ’ ουδενί  άστοχος.

 Το “Norsemen”, που γυρίστηκε αρχικά στα Νορβηγικά και έπειτα στα Αγγλικά για λογαριασμό του Netflix μαζεύει τους πρωταγωνιστές του εξίσου ασυνήθιστου “Lilyhammer” και δείχνει πώς είναι τα πράγματα όταν το “Viking life goes wrong” με κάφρικη κωμωδία τοποθετημένη στον Μεσαίωνα και στεγνό από κάθε είδους ευαισθησία διάλογο. Στα πρώτα αναγνωριστικά επεισόδια, μία αντιστοιχία με το “Game of Thrones” είναι αυτόματη με τον τρόπο που πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες βγαίνουν με βίαιους τρόπους από την μέση όμως ουσιαστική ισοδυναμία δεν υφίσταται όχι λόγω καλλιτεχνικής διεύθυνσης αλλά χαοτικών διαφορών στην ίδια τους την φύση.

Εάν το “Blackadder” του Ρόουαν Άτκινσον και του Ρίτσαρντ Κέρτις σας θυμίζει κάτι τότε είστε σε καλό δρόμο για να αποκωδικοποιήσετε το “Norsemen” το οποίο μοιάζει στην θρυλική Βρετανική σειρά και υιοθετεί την παροιμιώδη αντίληψη ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι μια ευκαιρία εκμηδένισής της και ότι η νοημοσύνη του συνομιλητή, όσο ελάχιστη και αν είναι, αρκεί για άπειρες μορφές χλευασμού.

Και από την στιγμή που μιλάμε για μία απολίτιστη ομάδα ανθρώπων που θεωρεί την επιδεξιότητα στο ξίφος σαν καλύτερη αρετή από την στοιχειώδη ευγένεια, τότε συνολικά το κάθε επεισόδιο συγκεντρώνει κάτι παραπάνω από πολλές στιγμές τέτοιας χοντροκομμένης συμπεριφοράς που το γέλιο με τις θηριωδίες των πρωταγωνιστών βγαίνει αυθόρμητα.

Εάν θα μπορούσαμε να είμαστε και εμείς τόσο ευθείς και ντόμπροι, ίσως και κάφροι ενίοτε, προς αυτούς που το επιζητούν με τις πράξεις τους χωρίς να υπάρχει η έννοια της ευθιξίας τότε το μικρό πρωτόγονο σύμπαν τους θα ήταν το ιδανικό περιβάλλον εγκλιμάτισης το οποίο βέβαια θα συνοδευόταν και από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι “Norsemen” δηλαδή ασυνεννοησία, διαπληκτισμούς και πολλά βασανιστήρια.    

Πάντως, losers ή όχι οι άξεστοι “Norsemen” μπορούν να γίνουν δαιμονικά αγαπητοί στον θεατή και η παρέα που θα σας κρατήσουν, για 12 επεισόδια συνολικά, θα είναι από αυτή που θα θέλετε να την μοιραστείτε και με άλλους. 

 

 

 

 

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos