ΣΕΙΡΕΣ

"Night sky" season 1: Μπερδεμένο, αλλά όχι και τόσο

Published: 31 May 2022, 15:17
Συντάκτης:

Ο Φράνκλιν (J.K. Simmons) και η Αϊρίν Γιορκ (Sissy Spacek) είναι παντρεμένοι για περισσότερα από πενήντα χρόνια και μετα από ένα πρόσφατο ατύχημα της Αϊρίν, ο Φράνκλιν έχει αναλάβει αποκλειστικά την φροντίδα της.

<a href="/en/nea/am-i-being-unreasonable-odyniro-kai-geloio-tis-anthropinis-yparxis/69760">"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης

Έχουν μια πολυαγαπημένη εγγονή, την Ντενίζ (Kiah McKirnan), που τους νοιάζεται ιδιαίτερα, και έναν ενοχλητικό γείτονα, τον Μπάιρον (Adam Bartley), που ανακατεύεται με τον τρόπο του στην καθημερινότητά τους. Είναι με λίγα λόγια ένα συνηθισμένο ζευγάρι 70άρηδων Αμερικανών, με μια μικρή διαφορά.

Τους αρέσει πολύ να περνάνε τον χρόνο τους χαζεύοντας έναν φαινομενικά αφιλόξενο και μοβ πλανήτη, στον ειδικό θάλαμο που μπορούν να μεταφέρονται μέσα από ένα καταφύγιο στην αποθήκη του σπιτιού τους.

Μπερδεμένο αλλά και όχι τόσο; Κάπως έτσι κυλά η νέα σειρά του Amazon Prime “Night Sky”, που θα λέγαμε ότι ανήκει στο sci fi είδος που ασχολείται περισσότερο με την ανθρώπινη δυσκολία και πνευματικότητα και λιγότερο με τα ιπτάμενα αντικείμενα ή τα ταξίδια στον χρόνο. Η αφήγηση εκκινεί με βάση ένα συνηθισμένο ζευγάρι στην τρίτη ηλικία, με προβλήματα υγείας και καθημερινότητας, με ένα δύσβατο παρελθόν κι ένα ίσως δυσοίωνο μέλλον. Το μυστικό τους, η πόρτα για έναν άλλο πλανήτη, έχει αρχίσει να κουράζει τον καχύποπτο Φράνκλιν, αλλά η Αϊρίν απολαμβάνει όλο και περισσότερο τον χρόνο της στον θάλαμο, φλερτάροντας με την ιδέα του να περάσει στην άλλη μεριά.

Παράλληλα, η Ντενίζ παλεύει με την απώλεια του πατέρα της και το ευρύτερο χάος της ζωής της, ενώ σε κάποιο απομονωμένο σημείο της Αργεντινής, η δεκαπεντάχρονη Τόνι (Rocío Hernández) μαζί με τη μαμά της (Julieta Zylberberg) εκτρέφουν αλπακά και η ένταση ανάμεσά τους γιγαντώνεται, τυλίγοντας το μυστήριο γύρω από την ιστορία της οικογένειας τους και το βαρύ της πεπρωμένο. Την ίδια στιγμή, ένας νεαρός άνδρας με το όνομα Jude (Chai Hansen) καταφτάνει από τον πλανήτη στο σπίτι των Γιορκ σε κακά χάλια και φαίνεται να συνδέεται κι αυτός με όλο το μυστήριο της πύλης.

Οι συνδέσεις μεταξύ των επιμέρους ιστοριών δεν είναι το δυνατότερο σημείο της σειράς, τουλάχιστον στο πρώτο μισό του κύκλου, ενώ η αργόσυρτη εξέλιξη και η μακρά διάρκεια των επεισοδίων δεν βοηθά, καθιστώντας το αποτέλεσμα κάπως βαρετό και αδιάφορο.

Υπάρχουν ενδιαφέρουσες, προσοδοφόρες ιδέες και στοιχεία που θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ ευχάριστα, όμως χάνονται κάπου μέσα στο πυκνό και ακατέργαστο σύνολο, που μοιάζει να μην διαθέτει ένα σημείο εστίασης και ενδίδει περισσότερο απ’ ότι νομίζει στην εύκολη συγκινησιακή φόρτιση και τις τετριμμενες της συνέπειες.

Οι Simmons και Spacek χαρίζουν δύο πολύ όμορφες ερμηνείες, που συνοψίζουν ίσως το βάθος της όλης προσπάθειας, όμως κι αυτό δεν αρκεί για να περισώσει το διασκορπισμένο και άχρωμο (όχι οπτικά) εγχείρημα του Holden Miller.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos