ΣΕΙΡΕΣ

"Mrs. America" season 1: Πολυδιάστατο και επίκαιρο

Published: 7 Jun 2020, 13:08

Στη νέα σειρά, που υπογράφει ο Dahvi Waller, παραγωγός και σεναριογράφος του Mad Men, και σκηνοθετούν, μεταξύ άλλων, το δίδυμο Anna Boden και Ryan Fleck (Half Nelson, Captain Marvel) παρακολουθούμε την Cate Blanchett στον ρόλο της ακραία συντηρητικής Phyllis Schlafly, μιας από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην σύγχρονη ιστορία της Αμερικής, μέσα σε ένα κοινωνικοπολιτικό κλίμα τόσο μακρινό και τόσο κοντινό στο σημερινό.

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Η Phyllis Schlafly υπήρξε μια δυναμική και δογματική αντιφεμινίστρια, με ενεργή δράση στα πολιτικά δρώμενα και τις εξελίξεις από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 μέχρι και το τέλος της ζωής της. Ξεκίνησε ως σχολιάστρια θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και μέλος της αντικομουνιστικής προπαγάνδας, προσπάθησε να εκλεγεί δύο φορές με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, χωρίς επιτυχία, και έγινε η πιο γνωστή αντίπαλος της τροπολογίας των Ίσων Δικαιωμάτων (ERA- Equal Rights Amendment). Η συγκεκριμένη τροπολογία, που βρίσκεται στο επίκεντρο των επεισοδίων, αφορά την συνταγματική κατοχύρωση της ισότητας των νομικών δικαιωμάτων ανεξαρτήτως φύλου, και την ισότητα των δύο φύλων απέναντι σε θέματα ιδιοκτησίας, εργασίας, διαζυγίου, μεταξύ άλλων.

Στη διάρκεια των επεισοδίων, που τοποθετούνται στη δεκαετία του 1970, σε μια εποχή που ακολούθησε «το καλοκαίρι της αγάπης» και την χρυσή περίοδο της ευδαιμονίας και χαρακτηρίστηκε από τον ιδεαλισμό και την διεκδίκηση πολλαπλών ελευθεριών, παρακολουθούμε την διαμάχη ανάμεσα στην αντιφεμινιστική ομάδα της Schlafly και το γυναικείο κίνημα, μέλη του οποίου υπήρξαν σημαντικές προσωπικότητες, πολιτικές και κοινωνικές ακτιβίστριες και ηγέτιδες του φεμινισμού, όπως η Gloria Steinem (δημοσιογράφος, ηγέτιδα του φεμινιστικού κινήματος), η Betty Friedan (ακτιβίστρια, συγγραφέας του ιστορικού “The feminine mystique”), η Bella Abzug (δικηγόρος, ηγέτιδα του γυναικείου κινήματος), η Shirley Chisholm (πολιτικός, συγγραφέας και η πρώτη γυναίκα αφροαμερικανικής καταγωγής που εκλέχτηκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο).

Ωστόσο, η σειρά δεν επιμένει σε μια μονοδιάστατη παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων, αλλά τα διανθίζει με μια οπτική μελέτης χαρακτήρων, αφιερώνοντας χρόνο και κοιτάζοντας πολυπλεύρως την κάθε πρωταγωνίστρια, υπενθυμίζοντάς μας πως κανείς δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Παράλληλα, παραμένει πιστή στην γκρούβι αισθητική των ‘70s και μας παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως τις εσωτερικές ρήξεις που γνώρισαν τα φιλελεύθερα κινήματα ή τα τηλεοπτικά debates, που λειτουργούσαν καθοριστικά στη διαμόρφωση πεποιθήσεων και συνθηκών της εποχής.

Στο επίκεντρο βέβαια παραμένει η προσωπικότητα της Schlafly, και η συνθετότητα της ψυχοσύνθεσης μιας γυναίκας, η οποία ενώ αποτελούσε μια υπερδραστήρια επαγγελματία, μητέρα έξι παιδιών, δικηγόρο και ενεργή συμμετέχουσα στα πολιτικά δρώμενα, πάλεψε μέχρι το τέλος της ζωής της ενάντια στον φεμινισμό, την έκτρωση, την ομοφυλοφιλία και κάθε είδους επιδίωξη απελευθέρωσης, εξυμνώντας το πρότυπο της παραδοσιακής χριστιανικής αμερικανικής οικογένειας και προοικονομώντας την άνοδο του Moral Majority και της γενικότερης κινητοποίησης των συντηρητικών δυνάμεων στην πολιτική σκηνή της Αμερικής στα χρόνια που ακολούθησαν.  

Η σειρά δεν την δαιμονοποιεί, ούτε προσπαθεί να την εξευμενίσει με στοιχεία εξανθρωπισμού και δικαιολόγησης. Μας παρουσιάζει απλά τα πολλαπλά επίπεδά της, και το ίδιο κάνει και με τις υπόλοιπες πρωταγωνίστριες.

Αυτή ακριβώς η πολυδιάστατη σπουδή χαρακτήρων αποτελεί το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της σειράς, όπως βέβαια και η επικαιρότητά της, αν σκεφτούμε τις προεκτάσεις που λαμβάνει στην σημερινή εποχή, με την ρεπουμπλικανική ρητορική και τις αξίες της, τα alt right κινήματα, το 4ο κύμα φεμινισμού και το MeToo, την ρατσιστική βία, την πολιτική του Trump και το γενικότερο πολιτικοκοινωνικό κλίμα της Αμερικής, που καλείται σήμερα να αναμετρηθεί με τις πληγές της.

H σειρά στην Ελλάδα προβάλλεται στην Cosmote TV από το Fox.

Aνδρομάχη Σδούκου

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos