Μια κουφή σταρ του φλαμένκο εξαφανίζεται την Πέμπτη στο Exile Room

Published: 13 Feb 2024, 13:36
Συντάκτης:

Από την Αργεντινή και τη Βαρκελώνη μέχρι τις ξεχασμένες γωνιές της Ανατολικής Ευρώπης, ο χορός και η μουσική έχουν την τιμητική τους στο Exile Room αυτόν τον μήνα. Και, μάλιστα, μέσα από δύο ξεχωριστά ντοκιμαντέρ που δεν διστάζουν να φλερτάρουν προκλητικά με τη μυθοπλασία.

<a href="/en/nea/antisymvatikes-aytoviografies-sto-exile-room/69257">Αντισυμβατικές (αυτο)βιογραφίες στο Exile Room</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑντισυμβατικές (αυτο)βιογραφίες στο Exile Room

Είσοδος ελεύθερη. 

Πέμπτη 15/2 στις 21.00

La Singla

Σκηνοθεσία: Παλόμα Ζαπάτα, 2023, Ισπανία, Γερμανία, 95'

Η Antonia Singla γεννήθηκε στα προάστια της Βαρκελώνης και έχασε την ακοή της σε μικρή ηλικία. Περιτριγυρισμένη από τσιγγάνικο φλαμένκο, έμαθε να χορεύει χωρίς να ακούσει ποτέ της ούτε μια νότα, μετρώντας τα παλαμάκια της μαμάς της. Στα 17 της χρόνια ήταν ήδη μια σταρ τεραστίου μεγέθους, με ρόλους στον κινηματογράφο, παγκόσμιες τουρνέ και μια θέση στο τραπέζι δίπλα στον Jean Cocteau, τον Salvador Dalí, τον Marcel Duchamp και τον Joan Miró, στις ισπανικές μπουάτ της δεκαετίας του 1960. Και, ξαφνικά, εξαφανίστηκε από προσώπου γης. 50 χρόνια μετά, μια νεαρή γυναίκα βρίσκει τυχαία κάποιες φωτογραφίες από την παιδική ηλικία της Antonia και ξεκινάει μια εκστατική βουτιά στη αινιγματική ζωή της, αποφασισμένη να λύσει το μυστήριο, πάση θυσία.

Την ταινία την είδαμε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

Πέμπτη 29/2 στις 21.00

The Klezmer Project (Adentro mío estoy bailando)

Σκηνοθεσία: Λεάντρο Κοχ, Παλόμα Σάκμαν, 2023, Αυστρία, Αργεντινή, 115'

Ο Leandro, ένας Αργεντίνος οπερατέρ που βγάζει τα προς το ζειν τραβώντας εβραϊκούς γάμους, ερωτεύεται την Paloma που παίζει κλαρινέτο σε μια μπάντα Klezmer. Τι είναι το Klezmer; Καλό ερώτημα, και μάλιστα ένα ερώτημα που ούτε ο ίδιος ο Leandro μπορεί καλά-καλά να απαντήσει. Αυτό, όμως, δεν τον σταματάει από το να πει ψέματα στην Paloma ότι ετοιμάζει ένα εθνογραφικό ντοκιμαντέρ για τη μουσική Klezmer – που στην πραγματικότητα είναι ένα υπό εξαφάνιση λαϊκό είδος από τα βάθη της Ανατολικής Ευρώπης, με ρίζες στους ταξιδιάρικους Ρομά αλλά και στην ίδια την κλασική μουσική παράδοση. Ακολουθώντας την Paloma, ο Leandro θα διασχίσει την κρυφή πλευρά της Ρουμανίας και την Πολωνίας, στο κατόπι μιας γυναίκας αλλά και μιας απειλούμενης μελωδίας. Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2023.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos