Μάρτιν Σκορσέζε για Marvel: «Αυτός είναι ο κίνδυνος»

Published: 6 Nov 2019, 12:03

Ενα μήνα πριν, ο Μάρτιν Σκορσέζε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Empire, έκανε μια δήλωση για την οποία γράψαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα αποθεωθεί αλλά και θα αμφισβητηθεί. Συνέβησαν και τα δύο.
Ο μεγαλύτερος εν ζωή σκηνοθέτης ένα μήνα μετά, με άρθρο του στην ιστοσελίδα των New York Times, θέλει να (ξανα)βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Αρχικά να πει το αυτονόητο. Πως δεν μισεί τη Marvel αλλά αν κάποιος το πιστεύει, δεν μπορεί να κάνει κάτι. Με ένα απλό λόγο, ο 77χρονος δημιουργός, παραδίδει ξανά κινηματογραφική ιστορία και παιδεία, με ταινίες, σκηνές και σκηνοθέτες, στεκόμενος ειδικά στον Αλφρεντ Χίτσκοκ και το δικό του "franchise". Και ονομάζει και αγαπημένους σύγχρονους...
Αλλά το συμπέρασμά του είναι τελικά όλη η ουσία, και αυτό ίσως που ήθελε να πετύχει εξαρχής: Το 2019 και στα χρόνια που έρχονται, η κυριαρχία των franchise δεν θα αφήσει καθόλου χώρο σε άλλες ταινίες πραγματικών δημιουργών.

<a href="/en/nea/rompert-nte-niro-leonarnto-nti-kaprio-se-proskaloyn-sta-gyrismata-tis-neas-tainias-toys/62499">Ρόμπερτ Ντε Νίρο & Λεονάρντο Ντι Κάπριο σε προσκαλούν στα γυρίσματα της νέας ταινίας τους</a>ΣΧΕΤΙΚΑΡόμπερτ Ντε Νίρο & Λεονάρντο Ντι Κάπριο σε προσκαλούν στα γυρίσματα της νέας ταινίας τους

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο από εδώ ενώ παρακάτω έχουμε επιλέξει τα βασικά σημεία του.

«Πολλές franchise ταινίες έχουν γίνει από ταλαντούχους ανθρώπους. Το βλέπεις. Το γεγονός ότι δεν με ενδιαφέρου είναι θέμα προσωπικού γούστου και ταμπεραμέντου. Αν ήμουν τώρα νέος ίσως θα ήθελα να κάνω ταινίες σαν αυτές. Αλλά μεγάλωσα σε άλλη εποχή και η αίσθηση που απέκτησα για το σινεμά είναι πολύ μακριά από το σύμπαν της Marvel».

«Για μένα, και για φίλους μου σκηνοθέτες, το σινεμά ήταν και είναι μια αποκάλυψη! Αισθητική, συναισθηματική και πνευματική. Ηταν να στέκεις απέναντι στο απροσδόκητο στην οθόνη και να μεγαλώνει ολοένα την αίσθηση που είχαμε για καθετί που είναι πιθανό να συμβεί εκεί».

«Και οι ταινίες του Χίτσκοκ μπορεί να πει κάποιος πως έμοιαζαν, ο ίδιος το έλεγε. Αλλά η κοινοτυπία του σήμερα έχει να κάνει με πλήρη απoυσία μιας αποκάλυψης. Ενός μυστηρίου ή γνήσιου αισθήματος κινδύνου. Τίποτα δεν είναι πλέον ρίσκο. Φτιάχνονται για να ικανοποιήσουν μια ειδική ομάδα απαιτήσεων.  Αυτά είναι τα franchise σήμερα: έχει γίνει έρευνα κοινού, τεστ κοινού, αξιολόγηση, επανασχεδιασμός έως ότου είναι έτοιμα για κατανάλωση».

«Είναι το ακριβώς αντίθετο από το σινεμά των Paul Thomas Anderson, Claire Denis, Spike Lee, Ari Aster, Kathryn Bigelow, Wes Anderson. Ξέρω πως θα δω κάτι συναρπαστικό όταν βλέπω ταινίες τους ίσως με πάνε και σε νέα μέρη».

«Θα ρωτήσεις, τότε ποιο είναι το πρόβλημα; Eίναι πως πλέον πως οι superhero και franchise ταινίες είναι η 1η επιλογή σου όταν πας σινεμά. Τα multiplex είναι στριμωγμένα με τέτοιες ταινίες. Το streaming παίρνει τα πρωτεία και εγώ προσωπικά δεν ξέρω κανέναν δημιουργό να θέλει την ταινία ΝΑ ΜΗΝ παιχθεί σε μεγάλη οθόνη. Και εγώ μέσα, και ας έκανα το "The Irishman" για το Netflix. Kαι τους ευχαριστώ».

«Οποιος πει πως απλά ισχύει ο νόμος της "ζήτησης" και να δίνεις στον κόσμο αυτό που θέλει, απλά θα διαφωνήσω. Είναι σαν να λες "ποιος έκανε το αυγό και ποιος την κότα". Αν δίνεις μόνο ένα πράγμα στο κοινό και του πουλάς στο διηνεκές ένα είδος, εννοείται πως θα θέλει μόνο ένα πράγμα...»

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos