ΣΕΙΡΕΣ

"The last movie stars": Ένα παραμύθι φτιαγμένο με αγάπη και αφοσίωση

Published: 26 Jul 2022, 02:10
Συντάκτης:

Σύνοψη: Όμορφοι, πετυχημένοι, φιλάνθρωποι και μαζί για μια ζωή, ο Πολ Νιούμαν και η Τζόαν Γούντγουορντ ήταν ένα ζευγάρι ηθοποιών που άφησε ιστορία. Τώρα, ήρθε η στιγμή να μας «αφηγηθούν» την ιστορία τους σε ένα νέο ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων.

<a href="/en/nea/am-i-being-unreasonable-odyniro-kai-geloio-tis-anthropinis-yparxis/69760">"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης

Γνώμη: Όταν ο υπόλοιπος πλανήτης έλιωνε με σειρές κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ο Ίθαν Χοκ είχε μια καλύτερη ιδέα. Κατόπιν προσέγγισης από ένα από τα παιδιά του Πολ Νιούμαν και της Τζόαν Γούντγουορντ, ο Χοκ αποφάσισε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για το θρυλικό ζευγάρι, το οποίο βασίζεται κατά κύριο λόγο σε απομαγνητοφωνήσεις κασετών που είχαν ηχογραφήσει οι ίδιοι. Το υλικό αυτό θεωρούνταν χαμένο, καθώς ο Νιούμαν φημολογείται ότι το είχε κάψει, όμως αποδείχθηκε ότι όλα όσα είχαν ειπωθεί στις κασέτες είχαν περαστεί στο χαρτί.

Τα γραπτά, ως γνωστόν, μένουν και ο Χοκ είχε άλλη μια φαεινή ιδέα: να προσκαλέσει διάφορους φίλους του για να χαρίσουν τις φωνές τους στο ζευγάρι και τους διάσημους φίλους του. Έτσι, ο Τζορτζ Κλούνεϊ «διαβάζει» τον Νιούμαν, η Λόρα Λίνεϊ την Γουντγουορντ και η Ζόι Καζάν την πρώτη σύζυγο του Αμερικανού ηθοποιού, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, διάφοροι εκλεκτοί καλεσμένοι, από τον Μάρτιν Σκορσέζε μέχρι τον Όσκαρ Άιζακ, εμφανίζονται για να μιλήσουν για την επιρροή και τη γοητεία του πιο διαχρονικού power couple του Χόλιγουντ. Κι όλα αυτά συμβαίνουν μέσω Zoom, καθώς όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ ένα καραντινάτο project.

Τα έξι ωριαία επεισόδια του “The Last Movie Stars” αποτελούν μια συρραφή από Zoom calls και αρχειακό υλικό που συνοδεύει τις διηγήσεις των ηθοποιών. Κι είναι κάτι παραπάνω από ένα ντοκιμαντέρ για δύο μύθους. Ο ενθουσιασμός του Χοκ για το project του είναι τόσο μεταδοτικός που μπορείς εύκολα να καταλάβεις πώς έπεισε όλους τους υπόλοιπους να συμμετάσχουν. Ο τρόπος που προσεγγίζει το υλικό του είναι πρωτότυπος και αποπνέει έναν διάχυτο σεβασμό προς τις προσωπικότητες που έχει στο επίκεντρό του.

Και μπορεί να εξανθρωπίζει τους «δύο τελευταίους κινηματογραφικούς αστέρες», αλλά δεν τους ρίχνει ποτέ από το βάθρο στο οποίο τους έχουμε τοποθετήσει. Τείνει, έτσι, σε σημεία να είναι σχεδόν αγιογραφικό το όλο εγχείρημά του, ένα ερωτικό γράμμα ενός θαυμαστή σε δύο προσωπικότητες που καθόρισαν την εποχή τους και αποτελούν έκτοτε πρότυπα για τις επόμενες γενιές ηθοποιών.

Αλλά είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί: πολύ απλά, οι Νιούμαν και Γούντγουορντ είχαν αυτό που λέμε μια larger than life ζωή κι έζησαν έναν έρωτα που μοιάζει βγαλμένος από ταινία.

Έτσι, το “The Last Movie Stars” μοιάζει με ένα παραμύθι, φτιαγμένο με πολλή αγάπη και αφοσίωση, που τολμά να φωτίσει και τις σκοτεινές πλευρές –άλλωστε αυτές υπάρχουν σε κάθε παραμύθι που σέβεται τον εαυτό του. Είναι, επίσης, κι ένας τρυφερός αποχαιρετισμός σε έναν άλλο κόσμο, μια άλλη κινηματογραφική βιομηχανία, που έφτιαχνε είδωλα όπως ο Νιούμαν και η Γούντγουορντ. Και, τέλος, θέτει και μια πολύ καλή ερώτηση, παρότι δεν την απαντά πλήρως: ποια είναι η δική μας υποχρέωση και στάση προς προσωπικούς μας ήρωες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos