ΣΕΙΡΕΣ

"The last Czars" season 1: Γοητευτικό

Published: 31 Jul 2019, 13:58
Συντάκτης:

Η μίνι σειρά του Netflix, είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, με voiceover, ενδιαφέρουσες αρχειακές σκηνές και σχολιασμό των γεγονότων από ιστορικούς, εξειδικευμένους στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αν και το μεγαλύτερο φιλμικό χρόνο καταλαμβάνουν οι δραματοποιημένες σκηνές, οι αφηγήσεις των ιστορικών διακόπτουν συχνά ευχάριστα σκηνές με ελάχιστο βάθος και αμήχανους διαλόγους που γελοιωδώς προφέρονται είτε με μία αταίριαστη βρετανική προφορά είτε στα τελευταία επεισόδια με μία ακόμη χειρότερη ψευτορωσική. Κατά τ’ άλλα, οι σκηνές είναι καλογυρισμένες με όμορφα κουστούμια και σκηνικά (αν εξαιρέσουμε κάποιες λεπτομέρειες όπως ο τάφος του Λένιν στην κόκκινη πλατεία) και στο σύντομο χρονικό διάστημα έξι μόλις εικοσάλεπτων επεισοδίων να καλύψει ένα πλήθος σημαντικών ιστορικών γεγονότων.

<a href="/en/news/romanoffs-season-1-i-anisotita-toy-einai-kai-toy-fainesthai/60092">"Romanoffs" season 1: Η ανισότητα του είναι και του φαίνεσθαι</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Romanoffs" season 1: Η ανισότητα του είναι και του φαίνεσθαι

Αν και το χτίσιμο χαρακτήρων δεν είναι σίγουρα το δυνατό σημείο της σειράς, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη φυσιογνωμία του Ρασπούτιν και είναι φανερή η προσπάθεια των δημιουργών να διακρίνουν το μύθο από την ιστορική αλήθεια. Ακόμη και έτσι όμως, οι συνέπειες της παρουσίας και επιρροής του παραμένουν θολές και απροσδιόριστες. Ταυτόχρονα, τα γεγονότα της επανάστασης, η κλιμάκωση και η οργάνωση της, αναλύονται ελάχιστα και έτσι δημιουργείται η εντύπωση ότι δίνεται δυσανάλογα μεγαλύτερη σημασία σε λιγότερο ουσιώδη στοιχεία, αφού παρόλο που ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ήταν η επανάσταση το θεματικό κέντρο της σειράς, αποτελεί σίγουρα την κινητήρια δύναμη της ιστορίας της.

Παράλληλα, ίσως εξαιτίας των δραματοποιημένων σκηνών, η σειρά συχνά χάνει το πλεονέκτημα της αντικειμενικότητας και μάλιστα φωτίζει με μία μάλλον ρομαντική διάθεση τους Ρομανόφ, οι οποίοι αρχικά ανίδεοι και όταν ήταν πια αργά φοβισμένοι, μοιάζουν απλοϊκοί στη σκέψη τους, ελάχιστα χαρισματικοί ή ενδιαφέροντες, ανίκανοι να καταλάβουν και τα πιο απλά γεγονότα.

Ωστόσο παρά τα προβληματικά της στοιχεία, τα ιστορικά γεγονότα με τα οποία καταπιάνεται για μία χώρα η ιστορία της οποίας πήρε εντελώς απρόβλεπτη, πρωτόγνωρη τροπή, έχουν τέτοιο ενδιαφέρον και γοητεία, που είναι δύσκολο να μη κεντρίσουν την προσοχή του θεατή, ο οποίος γρήγορα καταφέρνει να παραβλέψει τις αδυναμίες των διαλόγων και των χαρακτήρων της. Εξάλλου, χάρη στην πληρότητα της αφήγησής της, το The Last Czars, αν μη τι άλλο, χτίζει το πολύπλοκο ψηφιδωτό γεγονότων, προσώπων, μικρών ή μεγαλύτερων λαθών και πολλές φορές απλών συμπτώσεων, που συνέθεσαν το χρονικό της πτώσης, μίας από τις ισχυρότερες μοναρχίες της ιστορίας.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos