Kινηματογραφικό φεστιβάλ θαλάσσιας οικολογίας στο Παυλοπέτρι

Published: 9 Jul 2019, 01:53
Συντάκτης:

 

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η ARCH International παρουσιάζει το Pavlopetri Watch Day: ένα τριήμερο εκδηλώσεων για τον αρχαίο βυθισμένο οικισμό Παυλοπέτρι Λακωνίας. Οι δωρεάν εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στη Νεάπολη και την Ελαφόνησο από τις 19 έως τις 21 Ιουλίου 2019.

Φέτος, για πρώτη φορά, οι εκδηλώσεις του Pavlopetri Watch Day περιλαμβάνουν και ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ θαλάσσιας οικολογίας, το Pavlopetri Eco-Marine Film Festival, το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας. Οι επισκέπτες θα έχουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ για το θαλάσσιο περιβάλλον, να λάβουν μέρος σε έναν πρωινό περίπατο/τρέξιμο/βόλτα με ποδήλατο και να συμμετάσχουν σε υποβρύχιες ξεναγήσεις με αναπνευστήρα στον αρχαιολογικό χώρο.

Το πρόγραμμα του Pavlopetri Watch Day

Παρασκευή 19 Ιουλίου

11:00 – Εκπαιδευτική δραστηριότητα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Νεάπολης Βοιών. Ένα παιχνίδι ανακάλυψης μέσα στο Μουσείο.

19:00 – Προβολή του ντοκιμαντέρ Άκρα της Δήμητρας Μπαμπαδήμα.

21:30 – Προβολή του ντοκιμαντέρ Guardians of the Aegean του Όμηρου Ευαγγελινού.

Σάββατο 20 Ιουλίου

11:00 – Υποβρύχιες ξεναγήσεις με αναπνευστήρα στον αρχαιολογικό χώρο στο Παυλοπέτρι. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στα ελληνικά και στα αγγλικά.

19:00 – Προβολή του ντοκιμαντέρ Akra Malea του Νίκου Νταγιαντά. Πρόκειται για μια παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας για το Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών.

20:30 – Χαιρετισμός από την Δήμαρχο Ελαφονήσου Κυρία Έφη Λιάρου

Παρουσίαση από τη Δέσποινα Κουτσούμπα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού ενός σχεδίου διαχείρισης για το Παυλοπέτρι.

21:30 -  Προβολή του ντοκιμαντέρ του National Geographic Drain the Oceans: Legends of Atlantis. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους.

Κυριακή 21 Ιουλίου

08:00 - Περίπατος, τρέξιμο, βόλτα με ποδήλατο από το Λιμανάκι Νεάπολης μέχρι το Παυλοπέτρι.

11:00 – Προβολή της ταινίας της Pixar, Ψάχνοντας τον Νέμο. Η προβολή θα είναι μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

19:00 – Προβολή έξι μικρού μήκους ταινιών που βραβεύτηκαν στον μαθητικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ωκεανών το 2019. Προβολή με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

21:30 – Προβολή του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ A Plastic Ocean για το πως ο ωκεανός γεμίζει με πλαστικά σκουπίδια και ποιες είναι οι συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή. Ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Limira Mare στη Νεάπολη Λακωνίας. Λίγα λόγια για τις ταινίες

Άκρα (2018, Διάρκεια 52΄)

Ένας άνδρας βουτά στην θάλασσα για να διανύσει 140 χιλιόμετρα κολυμπώντας. Όνειρό του είναι να βάλει το ακριτικό Καστελόριζο, το ανατολικότερο νησί της Ευρώπης, ξανά στον ελληνικό χάρτη. Το ταξίδι αυτό θα μας διδάξει πώς να επιτυγχάνουμε μέχρι να αποτύχουμε και πώς να ξεκινήσουμε ξανά να αγωνιζόμαστε, όταν αποτύχουμε και μέχρι να επιτύχουμε ξανά.

Guardians of the Aegean (2016, 87')

H πενταετής Οδύσσεια του κινηματογραφιστή Όμηρου Ευαγγελινού καθώς ταξιδεύει με ένα παλιό ψαροκάικο στα νησιά των Κυκλάδων για να ερευνήσει το θέμα της υπεραλίευσης και τον αγώνα επιβίωσης των μικρών ψαράδων στις ακτές του Αιγαίου. Καθ’ οδόν μαθαίνει για ένα σχέδιο προστασίας που δημιουργείται με πρωτοβουλία του Πιερ Ιβ Κουστό, καταλήγει στη Σαντορίνη, όπου παρακολουθεί τις προσπάθειες του τελευταίου να ενώσει ντόπιους ψαράδες, επιστήμονες και πολιτικούς, με σκοπό τη δημιουργία μιας Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής. 

Άκρα Μαλέα (2018, 20')

Ένα ταξίδι κατά μήκος της ακτής που ξεκινά από την Πλύτρα, περνά από το Παυλοπέτρι και καταλήγει στην Μονεμβάσια, εξερευνώντας στην πορεία σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Νταγιαντά και η παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας για το Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών.

 Drain the Oceans: Legends of Atlantis (2018, 47')

Το ντοκιμαντέρ του National Geographic εξερευνά στοιχεία που αφορούν βυθισμένες πόλεις –κάποιες από αυτές αποτελούν αρχαιολογικούς χώρους, κάποιες οφείλονται σε γεωλογικά «ατυχήματα». Χρησιμοποιώντας μέσα τελευταίας τεχνολογίας και επιστημονικά στοιχεία το ντοκιμαντέρ δείχνει τους υποβρύχιους αυτούς χώρους όπως είναι σήμερα, ενώ επιχειρείται μια ψηφιακή αναπαράστασή τους σε περιόδους ακμής. Μέρος του ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στο Παυλοπέτρι. Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους.

Ψάχνοντας τον Νέμο (2003, 100')

Ο Νέμο, ένα νεαρό ψάρι κλόουν, πιάνεται από ψαράδες και μεταφέρεται στο ενυδρείο που βρίσκεται στο γραφείο ενός οδοντιάτρου. Ο πατέρας του ο Μάρλιν και η Ντόρι, ένα φιλικό αλλά αφηρημένο ψάρι, πρέπει να πραγματοποιήσουν ένα επικό ταξίδι για να φέρουν τον Νέμο πίσω στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας. Η αγαπημένη ταινία της Pixar ήταν υποψήφια για τέσσερα βραβεία Όσκαρ και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Η επιτυχία της οδήγησε και σε ένα σίκουελ (το Ψάχνοντας την Ντόρι). Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

 

A Plastic Ocean (2016, 102΄)

Το ντοκιμαντέρ A Plastic Ocean ξεκινά όταν ο δημοσιογράφος Κρεγκ Λίσον, αναζητώντας την άπιαστη μπλε φάλαινα, ανακαλύπτει πλαστικά απόβλητα σε ένα σημείο παρθένου ωκεανού. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, ο Κρεγκ ενώνει τις δυνάμεις του με την δύτη ελεύθερης κατάδυσης Τάνια Στρίτερ και με μία διεθνή ομάδα επιστημόνων και ερευνητών. Μαζί ταξιδεύουν σε 22 περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο στη διάρκεια τεσσάρων ετών για να εξερευνήσουν την εύθραυστη κατάσταση των ωκεανών, να ανακαλύψουν ανησυχητικές αλήθειες για την μόλυνση από πλαστικό και για να προτείνουν λύσεις που μπορούν να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Βραβευμένες ταινίες στον μαθητικό διαγωνισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ωκεανών 

 

Στο Pavlopetri Eco-Marine Film Festival θα προβληθούν έξι μικρού μήκους ταινίες, γυρισμένες από μαθητές, που βραβεύτηκαν το 2019 στον μαθητικό κινηματογραφικό διαγωνισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ωκεανών. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

Crashing Waves της Kendra Leigh D. Osias από το Philippine Science High School -Eastern Visayas Campus, Φιλιππίνες.

Turtle Crisis των Chanya Veeranopparat, Punwa Weerapakkaroon, Tattiya Saipetch, από το Pathomtham Homeschool στη Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη.

Our Ocean των Audrey Cheng, Noel Ayala, Avery Nordenfelt, Ally Flegel, Alayna Woodruff-Milner του Hamlin School, Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ.

Why Seagoers Hate the Color Purple του Kaden Anderson από το El Molino High School, Φόρεστβιλ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ.

Plastic Sea της  Gabby Goss από το Bishop O' Dowd High School, Όουκλαντ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ.

A Piece of Heaven on Earth των Jesslyn Tristan, Febby Valencia, Jeanette Eileen, από το Santa Laurensia Senior High School, Ταντζεράνγκ Σελατάν, ΙνδονησίαTangerang Selatan, Indonesia.

Οι ταινίες θα προβληθούν με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Ο αρχαίος οικισμός Παυλοπέτρι

Το Παυλοπέτρι είναι η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου. Βρίσκεται στον Όρμο των Βατίκων, σε βάθος δύο – τριών μέτρων μεταξύ της παραλίας της Πούντας και της μικρής νησίδας Παυλοπέτρι που βρίσκεται βόρεια της Ελαφονήσου. Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ, ωκεανογράφο του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Έναν χρόνο αργότερα, μαζί με τον καθηγητή Άγγελο Δεληβοριά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σπάρτης, χαρτογράφησαν το Παυλοπέτρι και χρονολόγησαν την ύπαρξή του στην Μινωική περίοδο, πάνω από 5000 χρόνια πριν. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ένας οικισμός με προσεκτικά διατεταγμένες οδούς, οικιστικές γειτονιές με κήπους, λιμάνι με αποθήκες, κυβερνητικά κτίρια, ναούς και μια περιοχή με τάφους χαραγμένους σε πέτρα. Σήμερα, ο αρχαιολογικός χώρος κινδυνεύει από τη μόλυνση του Όρμου των Βατίκων που προκαλείται κυρίως από το αγκυροβόλιο μεγάλων εμπορικών πλοίων στον Όρμο, από τις μετατοπίσεις ιζημάτων, από τα αγκυροβόλια μικρών σκαφών και από λεηλασίες. 

Μερικές πληροφορίες για την ARCH International

Η ARCH International είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση που έχει τη βάση της στην Ουάσινγκτον και επικεντρώνεται σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ομάδα της αποτελείται, μεταξύ άλλων, από αρχαιολόγους, ιστορικούς, μηχανικούς και δικηγόρους. Μετά τη συνεχή προσπάθεια του ελληνικού τμήματος της ARCH International, το Παυλοπέτρι συμπεριλήφθηκε στην λίστα του World Monuments Fund (2016-2018) με τα μνημεία που απειλούνται παγκοσμίως. Το WMF είναι ένα από τους πιο σημαντικούς οργανισμούς παγκοσμίως για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το 2016, το Greek Chapter της ARCH International διοργανώνει διοργανώνει το Watch Day, προκειμένου να διευκολύνει τη συζήτηση για την προστασία του του αρχαίου οικισμού Παυλοπέτρι. Το Greek Chapter της ARCH International πέτυχε, επίσης, να χαρακτηριστεί το Παυλοπέτρι, ο Όρμος των Βατίκων και το Μυρτώο Πέλαγος ως το πρώτο Hope Spot της Ελλάδας από τον περίβλεπτο οργανισμό θαλάσσιου περιβάλλοντος Mission Blue. Το Mission Blue αναγνωρίζει, έτσι, την εύθραυστη κατάσταση του αρχαίου οικισμού και την υπαρκτή απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Το Pavlopetri Eco-Marine Film Festival και το Pavlopetri Watch Day διοργανώνονται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας. Περισσότερες πληροφορίες για την ARCH International και το Pavlopetri μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω link: archinternational.org και pavlopetri.org.

Πρώτη δημοσίευση: 9 Jul 2019, 01:53
Ενημέρωση: 9 Jul 2019, 01:53
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos