Η Ρωσία δεν θα στείλει υποψήφια ταινία στα Όσκαρ

Published: 27 Sep 2022, 13:29
Συντάκτης:

Η Ρωσία δεν θα στείλει φέτος καμία ταινία της ως υποψήφια για Όσκαρ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ η Ρωσική Ακαδημία Κινηματογράφου, την ώρα που οι ΗΠΑ και η Ρωσία περνούν μία από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

<a href="/en/nea/i-protasi-tis-ellinikis-akadimias-kinimatografoy-gia-ta-vraveia-oskar-2023/66954">Η πρόταση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τα βραβεία Όσκαρ 2023</a>ΣΧΕΤΙΚΑΗ πρόταση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τα βραβεία Όσκαρ 2023

Σε ανακοίνωσή της, η Ρωσική Ακαδημία αναφέρει πως αποφάσισε να μην επιλέξει και να μην στείλει ρωσική ταινία για να διεκδικήσει το Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας 2023.

Ο επικεφαλής της επιτροπής που είναι αρμόδια για να στέλνει ρωσικές ταινίες μεγάλου μήκους στα Όσκαρ, Πάβελ Τσουχράι, κατήγγειλε σήμερα το πρωί μια απόφαση που ελήφθη «πίσω από την πλάτη του» και ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Ο σπουδαίος Ρώσος δημιουργός Νικίτα Μιχάλκοφ, ένθερμος υποστηρικτής του καθεστώτος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε κρίνει άχρηστη μια συμμετοχή της Ρωσίας στα Όσκαρ. «Μου φαίνεται πως το να επιλέξουμε μια ταινία η οποία θα αντιπροσωπεύσει τη Ρωσία σε μια χώρα που, στην πραγματικότητα, αρνείται αυτή τη στιγμή την ύπαρξη της Ρωσίας, απλούστατα δεν έχει κανένα νόημα», δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Μιχάλκοφ υπενθύμισε πως είχε προτείνει να δημιουργηθεί ένα «ευρασιατικό» αντίστοιχο των Όσκαρ του αμερικανικού κινηματογράφου και πως το σχέδιό του βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Προερχόμενος από μια δυναστεία καλλιτεχνών διάσημων στη Ρωσία, ο Νικίτα Μιχάλκοφ, 76 ετών, είχε και ο ίδιος τιμηθεί το 1995 με το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας για την ταινία του «Ψεύτης Ήλιος» με θέμα τη σταλινική δικτατορία.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Spirited

Spirited

Θα το βρείτε: Apple TV

Σύνοψη: Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Φαντάσματος των Χριστουγέννων, ο οποίος επιλέγει μία...
7 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο