"The Hot Zone: Anthrax": Ο τρόμος χτυπά για δεύτερη φορά

Published: 3 Dec 2021, 15:21
Συντάκτης:

Το 2001, λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, κι ενώ η χώρα προσπαθούσε να συνέλθει από το σοκ που επέφεραν, το αμερικανικό ταχυδρομείο έκρυβε μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη για το κοινό. Επιστολές με σκόνη άνθρακα άρχισαν να καταφτάνουν σε γραφεία γερουσιαστών,  δημοσιογραφικούς οργανισμούς και κανάλια σε μεγάλες πόλεις όπως η Ουάσιγκτον και η Φλόριντα, σκορπώντας τον τρόμο.

<a href="/en/nea/o-kris-hemsgoyorth-horis-orio-kai-i-marvel-stin-tsita/67342">Ο Κρις Χέμσγουορθ χωρίς όριο. Και η Marvel στην τσίτα.</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟ Κρις Χέμσγουορθ χωρίς όριο. Και η Marvel στην τσίτα.

Η κατάσταση έλαβε εφιαλτικές διαστάσεις, ο αμερικανικός κόσμος παρέλυσε από τον φόβο του, καταπίνοντας μανιωδώς και προληπτικά αντιβιοτικά για προστασία από τον επικίνδυνο βάκιλο και φυσικά οι συνδέσεις με την Αλ- Κάιντα και το δίκτυο του Μπιν Λάντεν ήταν αναπόφευκτες. Πέντε νεκροί, δεκαεφτά ασθενείς και ένας εκτεταμένος πανικός που διέρρευσε στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο συνέστησαν τον τελικό απολογισμό.

O δεύτερος κύκλος της σειράς ανθολογίας του National Geographic “The Hot Zone” εξερευνά το χρονικό αυτής της ιστορίας εστιάζοντας σε δύο βασικά πρόσωπα: τον πράκτορα του FBI Matthew Ryker (Daniel Dae Kim), που ηγείται της καταδίωξης, και τον επιστήμονα του USAMRIID (Ινστιτούτο Μολυσματικών Νοσημάτων του Ιατρικού Ερευνητικού Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών) Bruce Ivins (Tony Goldwyn), που συμμετέχει ενεργά στην υπόθεση.

Ο Ryker παλεύει εμφανώς με το πρόσφατο τραύμα της 11/9 και ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης αγωνιά για να μην επαναληφθούν λάθη, φροντίζοντας να κρατά σε επαγρύπνηση τους ανωτέρους του και σε λήθαργο την προσωπική του ζωή. O Ivins είναι ένας κλασικός creepy λευκός τύπος, ευφυής, απομονωμένος και αρκετά ιδιόρρυθμος, πλήρως αφοσιωμένος με τον τρόπο του στην εύρεση του δολοφόνου. Κοινώς, οι δύο πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες υπηρετούν με προθυμία μια γνωστή, στερεοτυπική απεικόνιση, υπακούοντας στην γενικότερη τυποποίηση με την οποία αναπτύσσεται η αφήγηση γύρω τους.

Ο πρώτος κύκλος της σειράς, που καταπιάστηκε με την εξάπλωση του ιού Έμπολα, βασίστηκε στο βιβλίο του Richard Preston “The Hot Zone: A Terrifying True Story” και οι καλές εντυπώσεις του έδωσαν πιθανά το έναυσμα στους δημιουργούς στο να οικοδομήσουν ένα φορμάτ εξάπλωση-μολυσματικής-ασθένειας- το οποίο εδώ δεν λειτουργεί ακριβώς.

Το αποτέλεσμα θυμίζει εκτεταμένο επεισόδιο γνωστών αστυνομικών τηλεοπτικών σειρών που πετυχαίνεις αργά τη νύχτα στην τηλεόραση, με όλα τα καλά και τα κακά του. Μπορεί να σου τραβήξει την προσοχή, αλλά η παρακολούθηση δεν περιλαμβάνει ιδιαίτερο σασπένς τελικά και αν σε πάρει ο ύπνος χωρίς να μάθεις το τέλος, ίσως και να μην το μετανοιώσεις.

Κυρίως, το “The Hot Zone: Anthrax“ δεν εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητές του για να πει κάτι παραπάνω, για την τότε ιστορία, το βίωμα των ανθρώπων, τις συνδέσεις με τη σύγχρονη συνθήκη. Παίρνει μια θεωρητικά προσοδοφόρα ιστορία (θανατηφόρος άνθρακας, εθνικός πανικός, βιοτρομοκρατία, FBI, κατά συρροή και φαινομενικά αναίτιες δολοφονίες) και την ντύνει με τετριμμένες πινελιές... 

Το κείμενο βασίστηκε στα 3 πρώτα επεισόδια της σειράς. Πρεμιέρα Κυριακή 5 Δεκεμβρίου με διπλό επεισόδιο, αποκλειστικά στο National Geographic. Κάθε Κυριακή στις 21.50 θα προβάλλεται διπλό νέο επεισόδιο, αποκλειστικά στο National Geographic.

Το National Geographic είναι διαθέσιμο στα CosmoteTV, NOVA, VodafoneTV, WindVision.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos