H σειρά που "χάκαρε" τον αλγόριθμο του Netflix

Published: 20 Aug 2019, 16:37
Συντάκτης:

Πρέπει να γίνεις εφευρετικός εάν θέλεις η σειρά σου να ξεχωρίσει μέσα στο απροσμέτρητο περιεχόμενο του Netflix και αυτό ακριβώς έκανε ο Anders Tangen, παραγωγός μιας ιδιόρρυθμης κωμωδίας εποχής με κάτι -όχι και τόσο έξυπνους- Βίκινγκς. Το “Norsemen” ή όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά «Βίκινγκς για κλάματα» πωλήθηκε στην πλατφόρμα το 2017 όμως το ιδιαίτερο θέμα του δύσκολα θα ήταν φιλικό για τον αλγόριθμο που προτείνει σειρές και ταινίες και έτσι θα ήταν καταδικασμένο να μείνει στην αφάνεια. Ωστόσο, ο Tangen γνωρίζοντας τον θησαυρό που είχε στα χέρια του αποφάσισε να κάνει κάποια προκαταρκτικά βήματα ώστε ο αλγόριθμος να δουλέψει υπέρ του.

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Το μυστικό φυσικά ήταν να κάνει το κοινό να ενδιαφερθεί για την σειρά πριν καν γίνει διαθέσιμο στην πλατφόρμα. Τρεις εβδομάδες πριν το λανσάρισμα της 18ης Αυγούστου 2017, ο Tangen ξεκίνησε μία καμπάνια μέσω του Facebook με αναρτήσεις που περιείχαν έξι διαφορετικά κλιπάκια 20-25 δευτερολέπτων από την σειρά μαζί με έναν σύνδεσμο προς την επίσημη ιστοσελίδα του “Norsemen” ή την μιντιακή κάλυψη. Για την επιλογή δε της πιο πετυχημένης καμπάνιας χρησιμοποίησαν κοινό και την μέθοδο Α/Β testing ως τακτική ελέγχου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η καμπάνια κόστισε 18.500 δολάρια (χρήματα που επένδυσαν ο Tangen και οι υπόλοιποι παραγωγοί) και ήταν άκρως στοχευμένη διαχωρίζοντας το κοινό σε εφτά target groups διαφορετικών περιοχών. Με αυτόν τον τρόπο οι κάτοικοι των Λος Άντζελες, Μαιάμι, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Μινεσότα, Ουισκόνσιν και Νότια Ντακότα έβλεπαν διαφορετικές διαφημίσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους.

Μετά από 28 ημέρες, περίπου 2 εκατομμύρια βίντεο και 6.000 ακολούθους της σειράς, ο αλγόριθμος του Netflix ξεκίνησε να κάνει την δουλειά του και να εμφανίζει την σειρά στα προτεινόμενα. Ο Tangen αναπολεί το τηλεφώνημα που έλαβε από το Netflix τρεις εβδομάδες μετά την πρεμιέρα : «Πρέπει να έρθεις στο Λος Άντζελες, η σειρά σου έχει εκτοξευθεί στα ύψη!»

Η επόμενη κίνηση του Tangen ήταν να επενδύσει ακόμα 15.000 δολάρια για να προωθήσει το “Norsemen” σε παγκόσμια κλίμακα με την ίδια τακτική που χρησιμοποίησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες όμως η πραγματική επιτυχία ήρθε όταν το Netflix αύξησε τις δεσμεύσεις του και στην δεύτερη σεζόν το μετέτρεψε σε «πρωτότυπη σειρά του Netflix».

«Το δίδαγμα από αυτήν την ιστορία είναι ότι δεν μπορείς απλά να περιμένεις το Netflix ή τον οποιονδήποτε να προμοτάρει το προϊόν σου» λέει ο Tangen. «Είναι δική σου δουλειά να δημιουργήσεις ντόρο γύρω από αυτό».

Το “Norsemen” στριμάρει στο Netflix με τον τρίτο κύκλο να είναι σε στάδια παραγωγής.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
18 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos