H Κίνα πετσόκοψε το Fight Club

Published: 26 Jan 2022, 15:50
Συντάκτης:

Η λογοκρισία ζει και βασιλεύει στον 21ο αιώνα.

<a href="/en/nea/o-nteivint-fintser-diaskeyazei-alfrent-hitskok/69715">Ο Ντέιβιντ Φίντσερ διασκευάζει Άλφρεντ Χίτσκοκ</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟ Ντέιβιντ Φίντσερ διασκευάζει Άλφρεντ Χίτσκοκ

Το «Fight Club» κυκλοφόρησε πρόσφατα επιτέλους και στην Κίνα, στην κινέζικη streaming υπηρεσία Tencent Video, 23 χρόνια μετά την έξοδό του στους κινηματογράφους.

Και τι ειρωνία και γελοιότητα. Το αρμόδιο τμήμα της κρατικής εταιρείας Guandong TV, η οποία είχε αγοράσει τα δικαιώματα της ταινίας από την 20th Century Fox, πετσόκοψε το τέλος στο αναρχικό αριστούργημα του Ντέιβιντ Φίντσερ, για να ικανοποιήσει τον «μεγάλο»: τον Κινέζο Πρόεδρο Ξι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα έχει αυστηρούς κανόνες λογοκρισίας για τις ταινίες με βάση τις νόρμες του κομμουνιστικού κόμματος και πολλές φορές έχει ζητήσει να κοπούν σκηνές ώστε να επιτρέψει την προβολή τους στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας. Με βασικό άξονα την επιβολή του νόμου στους «κακούς» και τους παράνομους.

Στην ταινία ο χαρακτήρας του Εντουαρντ Νόρτον σκοτώνει τον Τάιλερ Ντέρντεν (Μπραντ Πιτ) ώστε πλέον να μην βρίσκεται υπό την επιρροή του. Στη συνέχεια παρακολουθεί τα κτίρια να αρχίζουν να ανατινάζονται μαζί με τη Μάρλα, άρα δεν κατάφερε να σταματήσει το αναρχικό Project Mayhem που τελικά πέτυχε τον σκοπό του.

Οι Κινέζοι θα δουν στην θέση όλου αυτού μια κάρτα που αναφέρει πως «μέσω ενός στοιχείου που έδωσε ο Τάιλερ, η αστυνομία συνέλαβε όλους τους εγκληματίες, αποτρέποντας με επιτυχία την έκρηξη της βόμβας. Μετά τη δίκη, ο Τάιλερ στάλθηκε στο τρελοκομείο όπου έλαβε ψυχολογική θεραπεία. Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο το 2012».

Ναι, καλά, οκ.

Το «Fight Club» είχε προβληθεί για μία και μοναδική φορά στο Φεστιβάλ της Σανγκάης το 2000, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν είχε επίσης λογοκριθεί… Aς θυμηθούμε το αξέχαστο τέλος: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos