Gotham Awards 2023: Οι νικητές και το "ψαλίδι" στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο

Published: 28 Nov 2023, 13:57
Συντάκτης:

H σεζόν των βραβείων ξεκίνησε και επίσημα με την απονομή των Βραβείων Gotham για 33η χρονιά.

<a href="/en/nea/gotham-awards-2023-oi-ypopsifiotites/68935">Gotham Awards 2023: Οι υποψηφιότητες</a>ΣΧΕΤΙΚΑGotham Awards 2023: Οι υποψηφιότητες

Τα ανεξάρτητα αμερικανικά βραβεία έχουν χτίσει ένα οσκαρικό στάτους που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμελητέο, καθώς τα τελευταία 11 χρόνια, έξι από τα φιλμ που βράβευσαν πήραν το Όσκαρ μετέπειτα.

Οπότε το "Past Lives" της Σελίν Σονγκ που βραβεύτηκε ως καλύτερη ταινία, μπορεί βάσιμα να ελπίζει και να ονειρεύεται για κάτι αντίστοιχο, αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς. 

Μετά από 33 χρόνια τα βραβεία Gotham για πρώτη φορά αφαίρεσαν το όριο του προϋπολογισμού για την δημιουργία μιας ταινίας στις συμμετοχές, καθιστώντας επιλέξιμες ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού, παρ'όλα αυτά διατήρησαν στην πράξη τον ανεξάρρτητο χαρακτήρα τους, καθώς καμία ανάλογη δεν επιλέχθηκε έστω στις υποψηφιότητες. 

Για παράδειγμα, καλύτερη ερμηνεία αποδόθηκε στην προσεκτικά ωθούμενη από όλες τις μεριές Λίλι Γκλάντστοουν, όχι όμως για την ταινία του Σκορσέζε (που έχει και 10 φορές κοντά το budget που επέτρεπαν μέχρι πέρυσι τα Gotham), αλλά για το «Unknown Country», ενώ η "Ανατομία μιας πτώσης", εκτός από βραβεία καλύτερης διεθνούς ταινίας πήρε και αυτό του σεναρίου. 


Το περιστατικό πάντως που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στη βραδιά ήταν το ψαλίδι από την Apple στον λόγο του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος επρόκειτο να δώσει το Historical Icon and Creator βραβείο στον Μάρτιν Σκορσέζε. Για την ακρίβεια αφαιρέθηκε από το χαρτί που είχε μπροστά του, το κομμάτι που αναφερόταν (όχι με καλά λόγια) στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ντε Νίρο το διάβασε από το κινητό του και φυσικά έκραξε την Apple (που μη ξεχνάμε ότι χρηματοδότησε το Killers Of The Flower Moon του Μάρτιν Σκορσέε, στο οποίο συμπρωταγωνιστεί με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο). «Είαχα σκοπό να τους ευχαριστήσω, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση μετά από αυτό που έκαναν. Πώς τολμούν αλήθεια να το κάνουν αυτό;» 

 

 

Οι νικκητές αναλυτικά: 

Καλύτερη Ταινία: Περασμένες Ζωές της Σελίν Σονγκ

Ντοκιμαντέρ: Τέσσερις Κόρες της Καουτέρ Μπεν Χανιά

Διεθνής Ταινία: Η Ανατομία μιας Πτώσης της Ζιστίν Τριέ

Σενάριο: Ζιστίν Τριέ και Αρθουρ Χαραρί για την «Ανατομία μιας Πτώσης»

Ερμηνεία σε Α’ Ρόλο: Λίλι Γκλάντστοουν για το «The Unknown Country»

Ερμηνεία σε Β’ Ρόλο: Τσαρλς Μέλτον για το «May December»

Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης: Α.Β. Ρόκγουελ για το «A Thousand and One»

Νέα Σειρά (για πάνω από 40 λεπτά): A Small Light

Νέα Σειρά (μικρότερη από 40 λεπτά): Beef

Ερμηνεία σε Νέα Σειρά: Αλι Γουόνγκ στο «Beef»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos