Γιορτάστε την "Ημέρα Της Γης" με την παγκόσμια πρεμιέρα του κατάλληλου doc

Published: 22 Apr 2020, 17:21
Συντάκτης:

Τον Απρίλιο του 1970, εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο κινητοποιήθηκαν για την προστασία του πλανήτη που αποκαλούμε «σπίτι» μας. Η ιστορική αυτή στιγμή, σήμανε τη γέννηση της σύγχρονης περιβαλλοντικής κινητοποίησης, γνωστής ως «Ημέρα της Γης», που 50 χρόνια αργότερα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή ετήσια γεγονότα του πλανήτη, με τη συμμετοχή άνω του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων κάθε φορά. Σε αυτή την κομβική στιγμή, άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη θα συνεισέφεραν στην προστασία του, τη δεντροφύτευση και τη διατήρηση της ομορφιάς της Γης. Όμως, αυτή δεν είναι μία συνηθισμένη χρονιά. Τη στιγμή που η πλειονότητα του κόσμου βρίσκεται  απομονωμένη, το National Geographic φέρνει το φυσικό περιβάλλον στο σπίτι μας, για να εμπνεύσει την ελπίδα και το αίσθημα θαυμασμού για τον πλανήτη μας.

<a href="/en/nea/o-kris-hemsgoyorth-horis-orio-kai-i-marvel-stin-tsita/67342">Ο Κρις Χέμσγουορθ χωρίς όριο. Και η Marvel στην τσίτα.</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟ Κρις Χέμσγουορθ χωρίς όριο. Και η Marvel στην τσίτα.

Σε μία εποχή όπου οι άνθρωποι του σύγχρονου κόσμου έχουν ανάγκη την ελπίδα περισσότερο από ποτέ, το National Geographic γιορτάζει την Ημέρα της Γης με ένα θεματικό πρόγραμμα, που έχει σκοπό να αφυπνίσει την αγάπη μας για τα ζώα και να κινητοποιήσει δράσεις, για την προστασία της Γης, τώρα αλλά και στις επόμενες γενιές. Το θεματικό πρόγραμμα για την Ημέρα της Γης, κορυφώνεται με την πρεμιέρα του νέου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Jane Goodall: The Hope» στις 21.00, στο National Geographic. Το National Geographic είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision.

Το ντοκιμαντέρ «Jane Goodall: The Hope», αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η διάσημη ανθρωπολόγος και ακτιβίστρια Dr. Goodall, μέσα από τα ταξίδια της, έχει καταφέρει να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές. «Η ανάγκη να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας, δεν υπήρξε ποτέ πιο άμεση. Αξιοποιούμε την 50η επέτειο της Ημέρας της Γης ως μία ευκαιρία για να εμπνεύσουμε τους τηλεθεατές μέσα από τα θαύματα του πλανήτη και τα απίστευτα είδη που κατοικούν σε αυτόν», δήλωσε η Courtney Monroe, πρόεδρος του National Geographic Global Television Networks. «Με την Ημέρα της Γης να πρωταγωνιστεί σε όλες μας τις πλατφόρμες, έχουμε την δυνατότητα να προσεγγίσουμε ακόμα μεγαλύτερο κοινό, για να γιορτάσουμε αυτή την εμβληματική ημέρα και να ωθήσουμε τους θεατές να ερωτευθούν τον πλανήτη μας και να ενεργοποιηθούν για να τον προστατεύουν», πρόσθεσε.

Το θεματικό πρόγραμμα για την Ημέρα της Γης κορυφώνεται με την πρεμιέρα του «Jane Goodall: The Hope», την Τετάρτη 22 Απριλίου στις 21.00, στο National Geographic. Ένα δίωρο ντοκιμαντέρ που αναδεικνύει την τεράστια κληρονομιά της Δρ. Goodall, η οποία εδώ και 4 δεκαετίες έχει επαναπροσδιορίσει την οικολογία και την προστασία της άγριας ζωής μέσω των καινοτόμων προσεγγίσεών της, καθιστώντας την παγκόσμιο πρότυπο ακτιβισμού. Το ντοκιμαντέρ περιγράφει τη δομή και τη φιλοσοφία της πολιτιστικής κοινότητας «Tacare» του Ινστιτούτου Jane Goodall (JGI), το πρόγραμμα ενδυνάμωσης νέων «Roots & Shoots». Αυτή είναι η ιστορία μίας αξιοθαύμαστης γυναίκας, που τόλμησε να οραματιστεί έναν καλύτερο κόσμο και τα κατάφερε.

«Όταν βρέθηκα στο δάσος Gombe, βίωσα μία εκπληκτική εμπειρία. Τότε ήταν που άρχισα να αντιλαμβάνομαι πως τα πάντα σχετίζονται μεταξύ τους», δήλωσε η Δρ. Goodall. «Από τότε, έχει γίνει σαφές ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία απειλή κατά του φυσικού μας κόσμου και πως αν καταστρέψουμε αυτό τον κόσμο, καταστρέφουμε το ίδιο μας το μέλλον. Κάθε μέρα, κάθε άνθρωπος ξεχωριστά έχει την ευκαιρία να κάνει τη διαφορά μέσα από μικρές, συνειδητές επιλογές. Όταν δισεκατομμύρια άνθρωποι αρχίσουν να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις, τότε ο κόσμος θα αρχίσει να μεταμορφώνεται. Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια, πάντα υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά», σημείωσε.

Με αφετηρία το κλείσιμο της βραβευμένης ταινίας ντοκιμαντέρ «JANE», του National Geographic το 2017, το «Jane Goodall: The Hope», ακολουθεί την Δρ. Goodall στα αλλεπάλληλα ταξίδια της, καταγράφοντας την αδιαπραγμάτευτη αφοσίωση και αποφασιστικότητά της να μεταδώσει το μήνυμα της ελπίδας. Το ντοκιμαντέρ προβάλει την καθοριστική αλλαγή της Goodall από επιστήμονα σε εμπνευσμένη ακτιβίστρια και ηγετική προσωπικότητα για την καθολική προστασία του πλανήτη. Μέσα από  μία εκτενή συλλογή φωτογραφιών και αρχειακού υλικού, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει πώς το πάθος της για την άγρια ζωή και το ισχυρό κίνητρό της επικράτησαν, καθιστώντας την ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες για την προστασία της άγριας ζωής.

Επεκτείνοντας την έρευνα στο παρελθόν της Δρ. Goodall και αναδεικνύοντας τους τρόπους με τους οποίους εκείνη άλλαξε τον κόσμο, το ντοκιμαντέρ φιλοξενεί τον Δούκα του Sussex, Πρίγκιπα Harry, ηγετική προσωπικότητα για την προστασία της φύσης, αλλά και άλλων παγκόσμιων περιβαλλοντικών θεμάτων. Επίσης, παρουσιάζει αποκλειστικές συνεντεύξεις, όπως αυτή με τον James Baker, πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, που έλαβε το πρώτο βραβείο διεθνούς περιβαλλοντικής προστασίας από το Ινστιτούτο Jane Goodall (JGI) για το έργο του σχετικά με τους χιμπατζήδες. Ακόμη, το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τον Δρ. Richard Wrangham, καθηγητή Βιολογικής Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Harvard, που ίδρυσε το πρόγραμμα Kibale Chimpanzee Project, μαζί με τον Δρ. Francis Collins, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH), ο οποίος πρωτοστάτησε στην απόσυρση όλων των κυβερνητικών ερευνών στους χιμπατζήδες μέσω του NIH, μετά από επικοινωνία του με την Goodall. Τέλος, στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται και ο παγκοσμίου φήμης Δρ. Robert Gallo, συνιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Ιολογίας, που ανακάλυψε το 1984 μεταξύ άλλων τον ιό του HIV που προκαλεί την ασθένεια του AIDS.

Πριν την πρεμιέρα του «Jane Goodall: The Hope», θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Photo Ark: Τα Σπανιότερα Είδη» στις 20.10, το οποίο ακολουθεί τον εμβληματικό φωτογράφο του National Geographic, Joel Sartore, στην παγκόσμια αναζήτησή του για τη φωτογράφιση των σπανιότερων ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση. Το ντοκιμαντέρ «Photo Ark: Τα Σπανιότερα Είδη», εξετάζει τους παράγοντες εκείνους που οδηγούν στην εξαφάνιση ειδών, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η αποψίλωση των δασών, η μόλυνση και η ανθρώπινη ανάπτυξη που επηρεάζουν ζώα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του πλανήτη. Ο Joel Sartore, μας ταξιδεύει στην προσπάθεια του να σώσει αυτά τα πλάσματα και να μας πείσει «να τα κοιτάξουμε στα μάτια όσο υπάρχει ακόμα χρόνος να σωθούν». Φωτό: @National Geographic

H γνώμη του MOVE IT για άλλο ένα σπουδαίο ντοκιμαντέρ σχετικά με την Τζέιν Γκούντολ, το βραβευμένο με Emmy, "Jane". 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos