ΣΕΙΡΕΣ

"Firefly Lane" season 1: Βest Friends Forever κλισέ

Published: 13 Feb 2021, 13:31
Συντάκτης:

Σύνοψη: Από την μέρα που γνωρίστηκαν, η Τάλι και η Κέιτ είναι αδιάσπαστο δίδυμο. Η σειρά ακολουθεί τις δύο φιλενάδες, από την εφηβεία μέχρι τα σαράντα τους όταν νέα δεδομένα έχουν μπει στις ζωές τους και υπάρχουν διαφορετικές προτεραιότητες για την καθεμία χωρίς βέβαια η φιλία τους να υποχωρεί στο ελάχιστο.

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Άποψη: Στο “Firefly Lane” η γυναικεία φιλία γίνεται το όπλο των πρωταγωνιστριών καθόλη την διάρκεια της ζωής τους, μία σταθερά με πολλά πρόσωπα για τις εμπλεκόμενες όμως δυστυχώς με υπερβάλλουσα προσπάθεια από την Κάθριν Χάιγκλ να επιστρέψει με κρότο και λάμψη στις παλιές της τηλεοπτικές δόξες με το “Grey’s Anatomy”. Οι αδυναμίες της νέας σειράς του Netflix, η οποία βασίζεται στο best seller της Κρίστιν Χάνα με τίτλο «Πυγολαμπίδες»,  δεν εντοπίζονται μόνο στις επίπεδες, δακρύβρεχτες ερμηνείες αλλά και στην σειρά σαν ολότητα καθώς από σενάριο μέχρι παραγωγή η συνολική εικόνα δεν παρουσίασε κάτι περισσότερο από σαπουνόπερα εύκολης και φθηνής κατανάλωσης.

Χωρίς κάποιο βασικό storyline, τα δέκα επεισόδια πιάνουν τις ηρωίδες στα highlights της φιλίας τους από την μέρα που γνωρίστηκαν, όταν η Τάλι ως σέξυ συμμαθήτρια πήρε υπό την προστασία της την περιθωριοποιημένη Κέιτ, μέχρι τα πρώτα τους βήματα στον χώρο των μέσων ενημέρωσης και τελικά στην εδραίωση της Τάλι στην μεσημεριανή τηλεοπτική ζώνη και την προσπάθεια της Κέιτ να κάνει μία καινούργια αρχή μετά το διαζύγιό της.

 Θα περίμενε κανείς οι δυο τους να παρουσιάζονται σαν αδελφές-ψυχές στην σειρά, και όντως οι στιγμές τους δείχνουν μοναδική χημεία, όμως παραδόξως όσο τα χρόνια περνούν και εμείς βλέπουμε μέσα από flashbacks την πορεία τους, διαπιστώνουμε ότι αυτά που τις ενώνουν δεν θα μπορούσαν να είναι λιγότερα. Ίσως απλά να είχαν η μία την άλλη όταν δεν είχαν κανέναν, όμως αυτό δεν αλλάζει τις βασικές διαφορές στις προσωπικότητές τους που το σενάριο φροντίζει να επισημαίνει και να προμοτάρει περισσότερο σαν προσόν παρά ως ένα βαθιά προβληματικό σημείο.

Στο απόγειο της αλληλοεξαρτώμενης σχέσης τους, στην δεκαετία του ’80, η Χάιγκλ τα δίνει όλα για όλα με την τσαχπινιά της, τον εγωισμό και τον αυθορμητισμό της και δημιουργεί έναν χαρακτήρα ανυπόφορο που απαιτεί συνεχώς να είναι το κέντρο της προσοχής ενώ από την άλλη η Σάρα Τσοκ (“Scrubs”, “Rick and Morty”) στον ρόλο της Κέιτ κρατάει παθητική στάση και αφήνεται σε μία σχεδόν παιδική αφέλεια.

Ωστόσο, το πιο ενοχλητικό όλων είναι η απόφαση της παραγωγής να μην χρησιμοποιήσει τις νεαρές εκδοχές των πρωταγωνιστριών (ενσαρκωμένες από τις  Ρόαν Κέρτις και Άλι Σκόβμπαι) για την συγκεκριμένη περίοδο αλλά να προσπαθήσει με μικρή επιτυχία να προσαρμόσει τις Χάιγκλ και Τσοκ ηλικιακά, θολώνοντας με φίλτρα τα πρόσωπα και προσθέτοντας λίγη από την τρέλα της δεκαετίας. Ευτελές το κόλπο, γεμάτο αληθοφάνεια που αφαιρεί από τις ηθοποιούς και την αξιοπρεπή έστω εμφάνισή τους στον παρόντα χρόνο της σειράς.

Δυστυχώς, ενώ πρόκειται για μία γυναικεία υπόθεση -από συγγραφέα μέχρι showrunner (Μάγκι Φριντμαν) και από παραγωγή μέχρι πρωταγωνιστική δυάδα- το “Firefly Lane” προδίδεται και καταλήγει να μιλάει για μία φιλία κατά τα παλιά πρότυπα όπου τα τσιτάτα προσυπογράφουν αιώνια αφοσίωση και δηλώνονται με πάθος από τα ενδιαφερόμενα μέλη, aka BFF. Λίγο όμως μας εκπλήσσει η συνέχεια όταν η σειρά υπογραμμίζει την διαφορά της Κέιτ και της Τάλι σύμφωνα με τα πρότυπα ομορφιάς και επιλέγει να ‘ρίξει’ την πρώτη απλά φορώντας της μεγάλα γυαλιά μυωπίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos