Ερώτηση στη Βουλή για την αφίσα της ταινίας "Αδέσποτα Κορμιά"

Published: 1 Mar 2024, 03:31
Συντάκτης:

Μετά από δυο βραβευμένες ταινίες μυθοπλασίας ("Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά", "Ο Γιος της Σοφίας"), η Ελίνα Ψύκου ετοιμάζεται για την ελληνική πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της "Αδέσποτα Κορμιά" στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο ξεκινάει την επόμενη Πέμπτη 7/3. 

<a href="/en/synenteyxeis/elina-psykoy-ta-synora-tis-eyropis-poy-thigoyn-tin-anthropini-axioprepeia/69657">Ελίνα Ψύκου: "Τα σύνορα της Ευρώπης που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΕλίνα Ψύκου: "Τα σύνορα της Ευρώπης που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια"

Η νέα ταινία της Ελίνας Ψύκου είναι ένα ντοκιμαντέρ με τη μορφή road movie. Οι ηρωίδες του ταξιδεύουν σε μια Ευρώπη που ολοένα συντηρικοποιείται, διεκδικώντας τίποτα λιγότερο από αυτονομία και αυτοδιάθεση του σώματός τους. Το ταξίδι τους είναι αβάστακτα σοβαρό και ανέλπιστα αστείο, τα αιτήματά τους επείγοντα, ο αντίλογος σαθρός αλλά συχνά ηχηρός, το αποτέλεσμα αμφίρροπο. Ένα ντοκιμαντέρ για νομικά παράδοξα, τεχνητά σύνορα και κοινωνικές ανισότητες αλλά κυρίως ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή, το θάνατο και ακόμα περισσότερο για το δικαίωμα να επιλέγεις ανάμεσα στα δυο.  

Η ταινία από τις 28 Μαρτίου θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από το Cinedoc.

Περισσότερα για τα "Αδέσποτα Κορμιά", εδώ. 

Ο βουλευτής του κόμματος Νίκη, Κομνηνός Δελβερούδης, έγινε προφανώς έξαλλος από την επίσημη αφίσα της ταινίας και κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, αναφέροντας πως «η ταινία «Αδέσποτα Κορμιά» «συνοδεύεται από μία προκλητική, βλάσφημη και αντιαισθητική αφίσα, η οποία απεικονίζει εσταυρωμένη τη μορφή μιας γυναίκας, εγκύου και γυμνόστηθης, η οποία παραπέμπει απροκάλυπτα στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας. Η εν λόγω αφίσα προσβάλλει απροκάλυπτα τα χρηστά ήθη, βλασφημώντας το ιερό σύμβολο του σταυρού και τα ιερά πρόσωπα του Εσταυρωμένου Χριστού και της Παναγίας, ενώ το απαράδεκτο αυτό γεγονός φανερώνει, για μια ακόμα φορά, πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη επαναφοράς των ποινικών διατάξεων για την κακόβουλη βλασφημία και την καθύβριση θρησκεύματος. Πότε επιτέλους θα σταματήσει ο διασυρμός της Ελλάδας, της πολιτιστικής και ορθόδοξης θρησκευτικής μας κληρονομιάς; Καταθέτουμε την απαράδεκτη αφίσα στα πρακτικά. Σε μια περίοδο κατά την οποία γίνεται συνεχώς επίκληση των πάσης φύσεως δικαιωμάτων, θα πρέπει να αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο κεκτημένο της  δημοκρατίας μας, ότι ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει ή να μην πιστεύει σε τίποτα, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλει την πίστη των άλλων στο όνομα δήθεν της ελευθερίας της τέχνης».

Πρόσφατα η Νίκη μέσω του Προέδρου της, κατήγγειλε σειρά του Netflix, όπου παρουσιάζεται ο Μέγας Αλέξανδρος ως ομοφυλόφιλος. Σ' εκείνη την επίκαιρη ερώτηση, η Υπουργός Πολιτισμού είχε ξεκαθαρίσει τα εξής, απαντώντας ουσιαστικά και στην τωρινή ερώτηση για την αφίσα από το ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου: «Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ασκεί λογοκρισία στην τέχνη. Δεν προβαίνει σε πράξεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη δίωξη ή την απαγόρευσή της. Δεν χειραγωγεί, δεν περιορίζει, δεν ελέγχει τη διάδοση πληροφοριών και ιδεών, ούτε προληπτικά ούτε κατασταλτικά. Η λογοκρισία, κύριε Πρόεδρε, καταλύει τη δημιουργία θέτοντας ζητήματα περιεχομένου και ουσίας. Η λογοκρισία αποτελεί ίδιον αυταρχικών καθεστώτων».

Αναμένουμε τις τοποθετήσεις επίσημων φορέων, πολιτιστικών και μη, ώστε να διαπιστώσουμε κατά πόσο η λογοκρισία που υπάρχει στα πάντα αυτόν τον καιρό, θα αφήσει άθικτη ή όχι την τέχνη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos