Ένας weirdo Γάλλος δημιουργός με ένα σπουδαίο καστ

Published: 9 Jan 2024, 15:45
Συντάκτης:

Ο Quentin Dupieux είναι ένας sui generis σκηνοθέτης βυθισμένος στην απλότητα με ένα όμως σουρεάλ κάποιες φορές περιτύλιγμα.

<a href="/en/tainies/apisteyto-ki-omos-alithino/68253">Απίστευτο κι όμως αληθινό</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑπίστευτο κι όμως αληθινό

O Mr. Oizo, όπως είναι γνωστός ως μουσικός, είναι αρκετά παραγωγικός, μιας και το 2022 κυκλοφόρησε δύο ταινίες, εκ των οποίων την μια είδαμε και στα ελληνικά σινεμά (Incredible but True), ενώ και το 2023 βγήκαν δύο ταινίες του, η μια για τον Νταλί με πρεμιέρα στις Κάννες (το Daaaali! θα αποτελέσει ταινία λήξης του φετινού Φεστιβάλ Γαλλόφωνοιυ Κινηματογράφου Αθήνας) και το Yannick με τον Πιο Μαρμάι, όμως καμία δεν έχει βγει ακόμα στην σε διανομή Ελλάδα. Τώρα ετοιμάζει την επόμενη ταινία, το "Le deuxieme acte (Η δεύτερη πράξη)" με την Lea Seydoux, όπως η ίδια επιβεβαίωσε σε συνέντευξή της, τον Louis Garrell και τον Vincent Lindon. Μια εξαιρετική ερμηνευτική τριάδα σπουδαίων γάλλων ηθοποιών. «Ο Quentin μου πρότεινε την ταινία πριν από δύο μήνες, τα γυρίσματα ξεκίνησαν αμέσως και κράτησαν μόνο δύο εβδομάδες!» αποκάλυψε η Seydoux και μάλλον έτσι εξηγείται η παραγωγικότητα του σκηνοθέτη, που επίσης τον συνδέει με τον πολυπράγμονα νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη. 

Η ταινία αφορά ηθοποιούς που παίζουν σε μια κακή ταινία ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν τους ρόλους τους και τις ατάκες τους. Ο κάθε ρόλος είναι διπλός. Η Seydoux θα συναντήσει το χιούμορ του Dupieux «ένα χιούμορ που κρύβει κοινωνικό βάθος μέσα από ατελείς και αδέξιους χαρακτήρες» σύμφωνα με δηλώσεις της. Πρόκειται για έναν δημιουργό που αντιμετωπίζει την δουλειά του με μια καλώς εννοούμενη παιδικότητα.

Όπως είχε πει ο ίδιος παλιότερα στην Μπερλινάλε: «Θα μου άρεσε να γυρίζω μόνο χαζές ταινίες. Δεν είναι πρόβλημα για μένα. Αλλά ως θεατής, όταν ο σκηνοθέτης αρχίζει να έχει τα δικά του, τότε είναι βαρετό. “Α, αυτός πάλι. Ναι ηλίθιο, το ξέρω”. Γίνεται όλο και λιγότερο συναρπαστικό». Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να του προσάψει ότι έχει υιοθετήσει μια μανιέρα και έτσι κάθε ταινία του είναι καλοδεχούμενη και την περιμένουμε γεμάτοι απορίες.

Upate: Κοίτα που τελικά ο Dupiex θα γίνει mainstream: Το Φεστιβάλ των Καννών ανακοίνωσε πως η ταινία του θα ανοίξει την 77η διοργάνωσή του, κάνοντας πρεμιέρα εκτός διαγωνιστικού στις 14 Μαΐου. Την ίδια μέρα η ταινία θα βγει και στις γαλλικές αίθουσες. 

Η Γκρέτα Γκέργουιγκ θα είναι η φετινή πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, το οποίο θα ανακοινώσει το πρόγραμμά τους στις 11 Απριλίου. Το 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 14 – 25 Μαΐου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos