"El presidente" season 1: Ποδόσφαιρο και διαφθορά

Published: 16 Jun 2020, 13:58
Συντάκτης:

Η νέα Γαλλο-Χιλιανή παραγωγή για το Amazon Prime, από τον Αργεντίνο σεναριογράφο Armando Bó, (βραβευμένος με Όσκαρ για το σενάριο του Birdman), ακολουθεί τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό που έμεινε γνωστό ως “Fifagate”, τη μεγάλη επιχείρηση του FBI, έναντι της FIFA που τελικά οδήγησε στη σύλληψη και καταδίκη πολλών συντελεστών της για διαφθορά.

<a href="/en/nea/expats-apoleia-penthos-enohi-typseis/69639">"Expats": Απώλεια, πένθος, ενοχή, τύψεις</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Expats": Απώλεια, πένθος, ενοχή, τύψεις

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, ο Sergio Jadue, πρόεδρος μίας Χιλιανής ομάδας Β’ κατηγορίας, που σχεδόν από λάθος βρίσκεται στη θέση του Προέδρου της Χιλιανής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, και από εκεί στην καρδιά της έρευνας του FBI για την υπόθεση διαφθοράς της FIFA - η οποία ας μη ξεχνάμε ότι αυτοαποκαλείται ως Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός. Δίπλα του η σύζυγος του Nene, ένας ασύμμετρος χαρακτήρας, που παρουσιάζεται από τη μία ως αδίστακτη Lady Macbeth και από την άλλη ως εύπιστη αφελής νοικοκυρά. Πάντως, αν η άτσαλη, μισο-αστεία, μισο-τραγική, κουτοπόνηρη φυσιογνωμία του Sergio, μοιάζει με εμπνευσμένη καρικατούρα κάποιου σεναριογράφου, ο θεατής ας θυμηθεί ότι πρόκειται για καθόλα αληθινό πρόσωπο και αληθινή ιστορία.

Η σειρά βρίσκεται μέσα στην καρδιά της μακράς ποδοσφαιρικής παράδοσης της Λατινικής Αμερικής, αλλά παρόλα αυτά οι σκηνές ποδοσφαιρικών αγώνων, είναι ανύπαρκτες. Εκεί που επικεντρώνεται το El Presidente, είναι η πολιτική του ποδοσφαίρου, οι συζητήσεις στα δωμάτια ξενοδοχείων, οι ελβετικές τράπεζες, οι βαλίτσες με τα χρήματα, και φυσικά το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στο ειλικρινές πάθος των οπαδών, και τη ψυχρή εκμετάλλευση του, από μερικούς κουστουμαρισμένους επιχειρηματίες, κάτι ανάμεσα σε γκάνγκστερ και golden boys, που δεν θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται λιγότερο για το άθλημα καθ’ αυτό.

Η ιστορία της σειράς είναι πολύπλοκη, με πολλά πρόσωπα και γεγονότα που δεν εξηγούνται πλήρως, αλλά και ορισμένα κενά στην εξέλιξη της, η οποία παρουσιάζεται σε δύο διαφορετικά χρονικά επίπεδα, με ασαφείς μεταβάσεις μεταξύ τους. Επιστρατεύονται φυσικά όλα τα δραματικά εφέ ενός πολιτικού δράματος, με voice over, κυνικό χιούμορ και σεκάνς με τις μεγαλύτερες στιγμές του ποδοσφαίρου σε συνδυασμό με την αποτίμηση των καθαρών εσόδων τους.

Ωστόσο παραμένει η σειρά σχετικά δύσκολη στην παρακολούθηση της, με ελάχιστο σασπένς, χωρίς cliffhangers και υποαναπτυγμένες τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων της. Σε κάθε περίπτωση εξιστορεί με ακρίβεια μία ενδιαφέρουσα ιστορία, που αναμφισβήτητα κορυφώνεται στα τελευταία επεισόδια. Όσοι ποδοσφαιρόφιλοι αποφασίσουν να της αφιερώσουν το χρόνο τους πάντως, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μία πιο ψυχρή, απομυθοποιημένη ματιά, στο αγαπημένο τους άθλημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos