Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Άντζελο Μπανταλαμέντι

Published: 13 Dec 2022, 02:08
Συντάκτης:

Πέθανε ο σπουδαίος Άντζελο Μπανταλαμέντι, ο άνθρωπος του οποίου οι μουσικές συνόδευσαν ορισμένες από τις μαγικές κινηματογραφικές στιγμές της ζωής μας, αυτές των περισσότερων ταινιών του Ντέιβιντ Λιντς.

<a href="/en/nea/netflix-eipe-ohi-ston-nteivint-lints/69723">Το Netflix είπε όχι στον Ντέιβιντ Λιντς</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο Netflix είπε όχι στον Ντέιβιντ Λιντς

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών από φυσικά αίτια στο Νιού Τζέρσεϊ, ο άνθρωπος που ξεκίνησε καθηγητής μουσικής σε γυμνάσιο του Μπρούκλιν και κατέληξε μουσικός συνθέτης σε ταινίες και σειρές σαν τα Blue Velvet, Mulhollad Drive και Twin Peaks. 

Όταν ο Ντέιβιντ Λιντς αναζητούσε έναν δάσκαλο φωνητικής για την Ιζαμπέλα Ροσελίνι στο Blue Velvet, προσέλαβε τον Μπανταλαμέντο το 1985. Πολύ γρήγορα κατάλαβε ότι είχε βρει τον άνθρωπο με τον οποίο θα συνεννοηθεί και κατέληξε να του αναθέσει όλο το σάουντρακ της ταινίας. Μάλιστα η οδηγία του για την σύνθεση του αιθέριου Mysteries of love που τραγούδησε η αξέχαστη Τζούλι Κρουζ, ήταν: "Ω, απλά αφήστε το να επιπλέει σαν τις παλίρροιες του ωκεανού, κάντε το να μαζεύει χώρο και χρόνο, διαχρονικό και ατελείωτο..." 

Ήταν η αρχή μιας μυθικής συνεργασίας, καθώς ακολούθησαν τα σάουντρακ για Twin Peaks, Wild at Heart, Lost Highway, The Straight Story, Mulholland Drive.

«Κάθομαι με τον Άντζελο και του μιλάω για μια σκηνή και αρχίζει να παίζει αυτές τις λέξεις στο πιάνο», είπε ο Λιντς στους New York Times το 2005 εξηγώντας πώς το δίδυμο έκανε μουσική. «Μερικές φορές μαζευόμασταν και φτιάχναμε πράγματα στο πιάνο και πριν το καταλάβουμε, αυτό οδηγεί στην ιδέα για μια σκηνή ή έναν χαρακτήρα. Όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί, είχαμε μια άμεση σχέση – δεν ήξερα τίποτα για τη μουσική αλλά με ενδιαφέρει πραγματικά η διάθεση και τα ηχητικά εφέ. Συνειδητοποίησα πολλά πράγματα για τα ηχητικά εφέ και τη μουσική δουλεύοντας με τον Angelo, πόσο κοντά είναι μεταξύ τους»

Ο ίδιος ο Μπανταλαμέντι πρόσθεσε για την μεταξή τους συνεργασία: «Η κινηματογραφική οπτική του Ντέιβιντ είναι πολύ επηρεασμένη από τη μουσική. Ο ρυθμός της μουσικής τον βοηθά να καθορίσει το ρυθμό των ηθοποιών και τους διαλόγους τους και το πώς κινούνται. Καθόταν δίπλα μου σε ένα πληκτρολόγιο και περιέγραφε τι σκεφτόταν καθώς θα αυτοσχεδιάζω την παρτιτούρα. Σχεδόν όλα τα Twin Peaks γράφτηκαν χωρίς να δω ούτε ένα καρέ, τουλάχιστον στον πιλότο. Ο Μπανταλαμέντο είπε ότι ερχόταν συχνά στο πλατό του Λιντς και έπαιζε ζωντανή μουσική κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ώστε οι ηθοποιοί «να αισθανθούν τη διάθεση».

Ο Άντζελο Μπανταλαμέντι γεννήθηκε στο Μπρούκλιν στις 22 Μαρτίου 1937. Ο πατέρας του, από τη Σικελία, είχε μια ψαραγορά. Ένας θείος, ο Βίνι Μπαντάλε έπαιζε τρομπέτα με την μπάντα του σπουδαίου Μπένι Γκούντμαν. Αποφοίτησε από τη Μουσική Σχολή του Μανχάταν με το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του το 1960. Συνεργάστηκε επίσης με μια μεγάλη γκάμα τραγουδιστών: Ντέιβιντ Μπάουι, Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Νίνα Σιμόν, Σίρλεϊ Μπάσεϊ, Νάνσι Ουίλσον, Λάιζα Μινέλι, Μαριάν Φέιθφουλ, Ρομπέρτα Φλακ, Πετ Σοπ Μπόις, Άνθραξ, Τιμ Μπουθ, LL Cool J. και πολλούς άλλους. 

Δούλεψε και σε ταινίες πολλών και σημαντικών σκηνοθετών, όπως οι Πολ Σρέιντερ, Ζαν Πιέρ Ζενέ (City of lost children), Tζέιν Κάμπιον (Holy smoke), Ντάνι Μπόιλ (The beach), Ιλάι Ροθ (Cabin Fever), ενδεικτικά. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos