ΣΕΙΡΕΣ

"Des": Μοιράζει ανατριχίλες

Published: 28 Sep 2020, 16:03
Συντάκτης:

Ο David Tennant του Dr Who ενσαρκώνει τον Dennis Nilsen, για τους φίλους Des, έναν σκωτσέζικης καταγωγής serial killer, που επί σειρά πέντε ετών, στο Λονδίνο της Θάτσερ, εκτιμάται ότι δολοφόνησε τουλάχιστον 12 νεαρούς άνδρες.

<a href="/en/nea/am-i-being-unreasonable-odyniro-kai-geloio-tis-anthropinis-yparxis/69760">"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης

Περισσότερα σας είχαμε γράψει εδώ.

Η σειρά είναι βασισμένη στο βιβλίο “Killing for Company” με έγραψε ο Brian Masters με τη συνεργασία του ίδιου του Des, ο οποίος άλλωστε με μία σαδιστική προθυμία ομολογεί όλα τα εγκλήματα του, ώστε το μόνο που τελικά απομένει είναι το έργο της ταυτοποίησης των θυμάτων του. Με μία αφοπλιστική αδιαφορία λες και είχε βαρεθεί να περιμένει κάποιος να τον ανακαλύψει και να ασχοληθεί μαζί του, ο Des δεν προσπαθεί ούτε να αποκρύψει στοιχεία, ούτε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, με αποτέλεσμα τελικά το πραγματικό μυστήριο που η σειρά επιχειρεί να διαλευκάνει δεν είναι τα εγκλήματα καθαυτά αλλά η  ψυχοσύνθεση του δράστη.

Η ερμηνεία του Tennant είναι πιο ελεγχόμενη και προσγειωμένη από το συνηθισμένο του στυλ, αλλά και πάλι εκκεντρική όσο χρειάζεται και ως συνήθως, ένοχα απολαυστική. Έτσι, παρά την κάποια στατικότητα της δράσης,  η παράδοξα συγκροτημένη ιδιοσυγκρασία του και οι πνευματώδεις διάλογοι κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον του θεατή, σε μία σειρά που αν και δραματικά σκηνοθετημένη, δεν καταφεύγει στο εύκολο μελόδραμα.

Εξάλλου αυτό που σοκάρει περισσότερο από τους φόνους, περισσότερο και από την αρρωστημένη φύση τους, είναι ο αγώνας αναγνώρισης των θυμάτων, μερικά εξαφανισμένα για χρόνια, ξεγραμμένα από την κοινωνία και λησμονημένα από τον κύκλο τους.

Σε αυτές τις συνθήκες ο Des αισθάνεται και ορισμένες φορές όντως φαντάζει ως αναπόσπαστο μέλος μίας κοινωνίας σε αποσύνθεση, ενώ σύντομα το ερώτημα που εύστοχα σχηματίζεται στα χείλη των πρωταγωνιστών της σειράς, είναι όχι το «ποιος», «τι» ή «γιατί», αλλά το «που ήμασταν εμείς», «πως δεν το προσέξαμε τόσο καιρό».

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos