ΣΕΙΡΕΣ

"Derry Girls" season 1-2: Καλογραμμένο και γνήσια αστείο

Published: 28 Aug 2019, 16:54
Συντάκτης:

Σύνοψη: Κατά την περίοδο των Ταραχών στην Βόρεια Ιρλανδία, η σειρά ακολουθεί την έφηβη Έριν στις περιπέτειές της μαζί με την παρέα της που αποτελείται από την Όρλα, την Κλερ, την Μισέλ αλλά και τον Άγγλο, άρτι αφιχθεί από το Λονδίνο, Τζέιμς.

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Άποψη: Με καυστικό μαύρο χιούμορ και χαρακτήρες που δεν χρειάζονται πολλά περισσότερα πέρα από την Ιρλανδική τους καταγωγή, η Λίσα ΜακΓκι αναπολεί τα δικά της εφηβικά χρόνια στο Ντέρι και μας αφηγείται πώς μπορεί μία παρέα κοριτσιών, συνοδευόμενα από ένα αγόρι, μπορούν να μεγαλώσουν -σχετικά- φυσιολογικά υπό την σύγκρουση των Προτεστάντων και Καθολικών μέσα σε μία κλειστή και θρησκευόμενη κοινότητα.

Παραδόξως, το Ντέρι (ή αλλιώς Λόντοντερι) δεν διαφέρει και πολύ από την δική μας ιδιόρρυθμη επαρχία. Ναι μεν οι πολιτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση των κατοίκων όμως η ΜακΓκι, η οποία ανέλαβε την συγγραφή όλων των επεισοδίων, δεν εμμένει στα πολιτικά δρώμενα και αν το κάνει φροντίζει να γίνεται με αιχμές και υπονοούμενα παρά με ευθείς κατηγορίες κατά παντός υπευθύνου. Ανεξάρτητα λοιπόν από τις βόμβες που πέφτουν γύρω τους, οι πρωταγωνίστριές μας (και ο Τζέιμς) έχουν το τσαγανό για να αναμετρηθούν με τους συμμαθητές τους και να κοντραριστούν με τις μητέρες τους ασχέτως εάν η θέση τους βρίσκεται πάντα με τους ηττημένους.

Η ενηλικίωση είναι συλλογική διαδικασία, οι ίδιες το αισθάνονται και το επιδιώκουν γι’ αυτό και πετυχαίνουν ως ομάδα παρότι η καθεμία τους είναι μία ξεχωριστή οντότητα με διαφορετικές ανησυχίες και επιθυμίες, άλλες καθωσπρέπει και άλλες έξαλλες όμως όλες κοινές για τον εφηβικό νου.

Αυτή η σύγκρουση χαρακτήρων καταλήγει σε κυριολεκτικά ό,τι πιο καλογραμμένα αστείο έχουμε δει το τελευταίο διάστημα στην πλατφόρμα του Netflix σε μία παραγωγή που πατά σε περίεργα εδάφη indie κουλτούρας αλλά διαθέτει το δικό του πρωτότυπο στίγμα και γνωρίζει να χειριστεί την (αληθινή) σχέση των γονιών με τα παιδιά τους που καμία σχέση δεν έχει με την αποστειρωμένη δυτική οικογένεια.

Όταν στο Ντέρι κυνηγάνε τους εφήβους με ξύλινες κουτάλες και θεωρούν τους εαυτούς τους ήπιους γονείς, τότε ξέρεις ότι μόνο καλά θα προκύψουν από την σειρά. Όπως το γεγονός ότι ένα αγόρι καταφέρνει να παρεισφρήσει με τόση επιτυχία σε μία κοριτσίστικη παρέα και γίνεται αφορμή για την πρώτη σοβαρή συναισθηματική σκηνή όλης της σειράς τότε επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το “Derry Girl is a state of mind.”

Το “Derry Girls” ανανεώθηκε για τρίτη σεζόν.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos